Everton – Newcastle United 0:2

30/01/2021 1 Od Petr

Everton opět potvrdil, že domácí prostředí nutně nemusí znamenat výhodu nebo bodový zisk. Po dvou gólech hostujícího Wilsona si hosté odvážejí zasloužené vítězství a mohou být trochu klidnější v boji o udržení.

Jak už bylo zmíněno i preview před zápasem, mělo se teoreticky jednat o jasnou záležitost. Straky neměly formu  ani výsledky, tři body pro domácí měly být celkem lehkým úkolem. Bohužel se tak nestalo, Toffees předvedli další nevýrazný výkon a Carlo Ancelotti tak bude mít po zápase rozhodně o čem přemýšlet. To trenér hostí Steve Bruce asi taky, jenže jeho myšlenky budou rozhodně pozitivnější – jeho tým totiž porazil Everton i podruhé v této sozóně a může tak trochu zapomenout na posledních 9 ligových zápasů bez výhry…

Slibný začátek

Prvních cca 20 minut to s šancemi Evertonu přitom vypadalo docela dobře – Digne měl na levé straně spoustu místa, jak kdyby si ho hráči hostí vůbec nevšímali. Často se mu dařilo nabíhat podél levé lajny a posílat centry do soupeřova pokutového území. K zakončení hlavou se tak dostal už v páté minutě Mina, poté o deset minut později znovu. Oba pokusy ale mířily mimo, proto si první střelu na bránu připsal až Richarlison ve 22.minutě.

Výprask se nekoná

Zhruba v půlce prvního poločasu se i Straky dostaly k první vážnější akci. Jonjo Shelvey vypálil na vzdálenější tyč, před Pickfordem tečující Mina měl hodně štěští, že to neskončilo vlastencem. Ještě nebezpečnější byla situace z 29.minuty, kdy po rohu hlavičkoval Wilson a Pickford musel vytasit perfektní reflexivní zákrok, aby vytáhl míč alespoň na břevno. Jelikož naprázdno vyšel se svou střelou i aktivně hrající Richarlison v 36.minutě, šlo se do šaten za bezbrankového stavu.

Míč máme. Ale kam s ním?

Druhý poločas začal bez střídání, Evertonu se dobře dařilo držet míč, ale k  výraznějším šancím to nevedlo. Naopak, místy hra domácích působila bezradně, bez nápadu, překvapení. Newcastle tak mohl hrozit z občasných protiútoků, což skvěle předvedl 53. minutě Wilson, míč nakonec skončil vedle brány. Jediné střídání domácích přišlo v 63′ minutě, kdy odešel nevýrazný Iwobi (nevýrazný stejně jako většina kádru Toffees) a nahradil ho Andre Gomes.

Kat Wilson

Prvního gólu se dočkali zaslouženě hosté. Na roh si naskočil Callum Wilson a poslal míč nechytatelně ke vzdálenější tyči. Pickford se natahoval marně – 0:1 pro Newcastle. Následné minuty a „snaha“ o vyrovnání byly z pohledu domácích bezzubé, s míčem si sice pohrávali, ale k šancím to nevedlo. Další smrtící protiútok už v 87.minutě tak předvedl kdo jiný, než Wilson, který po dobré kombinaci hostí šel sám na bránu, obešel si Pickforda, ale nezvládl zakončení z úhlu a míč skončil na tyči. Nemusel ale smutnit dlouho, protože další tutovku mu domácí nabídli o pár minut později. V třetí minutě nastaveného času zahrával Everton roh, přišel o míč a po skvěle zahraném protiútoku se ocitnul Wilson opět sám před domácím gólmanem. Chladnokrevné zakončení k levé spodní tyči – 0:2.

Hráč zápasu a krátké hodnocení

Hráčem zápasu nemůže být nikdo jiný než dvougólový Callum Wilson, který tak navázal na první vzájemný zápas a ze dvou utkání proti Toffees zaznamenal 4 góly. Z domácích hráčů by určitě snesl přísnější měřítka výkon Digneho a aktivního Richarlisona, Pickford naštěstí další chybu nepředvedl. Ostatní bohužel podali průměrné až podprůměrné výkony.

(foto zdroj: Ian Hodgson/NMC Pool)

Branky: 73′ a 90+2′ Callum Wilson

ŽK: 33′ Gylfi Sigurdsson, 61′ Michael Keane, 79′ James Rodríguez – 4′ Jamaal Lascelles, 21′ Jonjo Shelvey, 84′ Karl Darlow, 88’Jeff Hendrick

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Michael Keane, Yerry Mina, Gylfi Sigurdsson, James Rodríguez, Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi (63. André Gomes), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison

Newcastle United: Karl Darlow, Fabian Schär, Jamaal Lascelles (54. Ciaran Clark), Javi Manquillo, Jamal Lewis, Jonjo Shelvey, Jeffrey Hendrick, Ryan Fraser (67. Allan Saint-Maximin), Isaac Hayden, Miguel Almirón, Callum Wilson

Rozhodčí: S. Attwell Bez diváků