Tosun se vrací do Besiktase

01/02/2021 3 Od Riči

Everton pokračuje v novoročním úklidu. Dalším nepotřebným hráčem, který opouští Merseyside, je útočník Cenk Tosun.

29letý Turek se v rámci půlročního hostování vrací do známého prostředí, právě z istanbulského celku zamířil před třemi lety do Evertonu.

Tři roky jsou ale dlouhá doba, ve fotbale zvlášť. Sam Allardyce, manažer, který si Tosuna v lednu 2018 přivedl za více než 20 miliónů liber, se rozloučil s Goodison Parkem již o několik měsíců později.

S Allardycovým koncem v klubu vlastně koreluje i odstavení Tosuna na druhou kolej. Brzy se ukázalo, že svou kvalitou stačí nanejvýše na podprůměrný celek Premier League, jímž Toffees pod Big Samem (bohužel) byli.

K naplnění ambicí dalších manažerů – Marca Silvy či nyní Carla Ancelottiho – se Tosun již nehodil. V první polovině aktuálního ligového ročníku odehrál pouze 43 minut rozdělených do pěti zápasů. V základní sestavě se objevil pouze v duelu FA Cupu s Rotherhamem, v němž se sice gólově prosadil, svým startem se ale měl spíše připomenout potenciálním zájemcům na přestupovém trhu.

45násobný turecký reprezentant bude podle neoficiálních zpráv hostovat v Besiktasi bez opce na přestup, Black Eagles (odtud ta divná póza rukou na titulní fotce – jakože orlí drápy) budou jen hradit jeho celý plat ve výši 60 tisíc liber týdně.

Nedá se však předpokládat, že Tosun ještě oblékne královsky modrý dres. Jeho smlouva vyprší příští léto a v případě úspěšného návratu do Besiktase si lze představit zájem o prodloužení spolupráce.