Na poslední chvíli: Máme Kinga

02/02/2021 8 Od Riči

Ve snaze zvýšit konkurenci v útoku sáhl Everton do druhé ligy, z Bournemouthu vykoupil pět měsíců před koncem smlouvy zkušeného Joshuu Kinga.

Čerstvě 29letý King byl koupen za menší částku, která se v případě dlouhodobější spolupráce může vyšplhat na pět milionů liber (dle neoficiálních zdrojů), nyní však s Evertonem uzavřel jen krátkodobou smlouvu do konce sezóny 2020/21.

Co vlastně vedlo Toffees k aktivitě v poslední den přestupového okna?

Už při letmém pohledu na soupisku byla patrná potřeba posílit útočnou řadu. Po odchodu Tosuna do Besiktase, jenž stejně postrádal potřebnou kvalitu, měl Ancelotti k dispozici pouze Calverta-Lewina a Richarlisona.

Důležitým faktorem jsou pochopitelně náklady celého obchodu. Everton notně svazují finanční pravidla, utrácet příliš nemůže, a tak hledal posilu ze škatulky „za málo peněz hodně muziky“.

King by mohl být ideálním řešením. V Premier League prokazoval své kvality pět let v dresu Cherries, za něž nastřílel 48 branek v 161 zápasech. V útoku umí nastoupit na všech pozicích, i přes svůj pokročilejší fotbalový věk je rychlý, při 189 centimetrech nepřekvapuje jeho um v hlavičkových soubojích, dobře si ovšem poradí rovněž při driblingu a v kombinaci.

Čekáte na „ale“? To pochopitelně musí přijít. 51násobný norský reprezentant zdaleka neprožívá nejlepší období své kariéry. S formou se naposledy potkal někdy na konci minulé sezóny, od podzimu ve druhé lize spíše paběrkuje. Kvůli zraněním a neskrývané touze opustit Bournemouth nastoupil v aktuální sezóně pouze do 12 ligových utkání, v nichž se mu nepodařilo vstřelit branku. Síť rozvlnil pouze třikrát ve dvou lednových duelech FA Cupu proti soupeřům z nižších soutěží.

Rychlé hodnocení: Angažování Kinga se zdá být rozumným tahem, který stál za zkoušku.