Everton W – Birmingham City W 1:1

09/02/2021 0 Od Karamela

Čerstvý vítr nedělního odpoledne přivál na Walton Hall Park návštěvnice z Birminghamu a s nimi i nemilou remízu.

Před zápasem bylo jasné, že Everton očekává tři body. Kirk otevřeně hovořil o tomto utkání jako o „Must-win clash. “ Bohužel realita byla jiná. Manažer udělal několik změn v základní sestavě. K zápasu byla mezi tyče nominovaná Korpela, Sørensen zaujala pozici na křídle a poprvé ve WSL nastoupila od začátku zápasu Clinton. Na lavičku náhradníků po dlouhých 356 dnech zranění usedla obránkyně Gabrielle George. Poslední novinkou oproti zavedeným pořádkům byla ještě změna čísla dresu Sevecke z 22 na 4 (ne, nejde o velikost).

První poločas

zahájily birminghamské hráčky svižně. Velmi brzy musela Korpela ve vápně likvidovat jedovatou patičku Napier. Ale pak už převzaly inciativu evertonské hráčky. Ve 13 minutě nabídla Emslie míč ke skórování Gauvin, ta jej však minula a Sørensen netrefila bránu. V 18. minutě Emslie předložila míč k exekuci znovu, tentokráte jej pro změnu minula Clinton.  O chvíli později vyslala Gauvin do úniku Clinton, ale ta byla před brankou od míče odstavena. Ve 21. minutě byla Sevecke sražena těsně před hranicí velkého vápna a žena v černém nařídila přímý kop. K němu s postavily Turner a Christiansen. Nakonec to byla Danielle Turner, která krásně obstřelila zeď a otevřela skóre – 1:0. Radost mezi karamelami ovšem netrvala dlouho. V 33. minutě zahrála Christiansen v domácím vápně rukou a sudí nekompromisně nařídila penaltu. Té se ujala Walker a kopnula ji dosti ležérně. Korpela míč vyrazila, ale zblízka jej dorazila za brankovou čáru Jamie-Lee Napier – 1:1. Dorážka nemálo překvapila i koučku hostí, která se po zápas nechala slyšet, že její „hráčky takto obvykle nereagují“. Nyní tedy bohužel zareagovaly.

Druhý poločas

přivedl do hry Raso a Lehmann namísto Sørensen a Emslie. Již tak velmi aktivní hra Evertonu se dále zrychlila, kombinace střídala kombinaci a průnik za průnikem… končily na  hranici vápna. Centrované míče ve vápně buď nikoho nenacházely, nebo nebyly zpracované. Většina střel mířila mimo bránu, a ty (vzácně) mířené do brány zlikvidovala Hampton. Kirk postupně vrhl do hry všechny své útočné trumfy, které mu pravidla dovolují. Ale vše bylo marné. Hlavička Finnigan do břevna v 84. minutě pak byla asi poslední evertonskou nadějí na zvrat zápasu – rovněž marnou.

Shrnutí

Ztratili jsme dva body, a to bohužel ve velmi nevhodnou chvíli. Ženy Chelsea,  MUTD a Arsenalu prohrály, takže nyní byla vhodná příležitost snížit odstup od top four. Tuto možnost přiblížit se na dohled pohárovým příčkám jsme zahodili. Navíc se na nás dotáhly The Royals (v neděli porazily MUTD 2:0), které mají stejně bodů, ale o trochu horší skóre. Neřešitelným problémem se ukázala být koncovka. Everton měl v utkání 72% držení míče, uskutečnil 553 přihrávek (soupeřky 233), vystřelil 15 krát (soupeřky 5 krát). Přesto počet střel mezi tyče a počet branek byly u obou týmů stejné (3 střely na bránu, jedna branka). Kdeže jsou doby pohodlného vítězství nad Birminghamem 3:0 z podzimu 2020 v semifinále FA Cupu! Je nejvyšší čas s tím něco udělat. Ví to Willie Kirk, ale není jisté, zda si to uvědomují i hráčky. Na Instagramu se v jejich příspěvcích příliš často objevuje obrat „nezasloužená remíza.“  Bez střel na bránu se ale zápasy vyhrávají jen obtížně. Věřme, že tuto epizodu se nám podaří ukončit již v sobotu 13. 2. v Readingu. Zápas s našimi přímými konkurenty se hraje od 16:00 SEČ. Come on, you blue girls!

Fotografie: Turner a Christansen před přímým kopem (zdroj: Lewis Storey/Getty Images) 

Branky: Turner (22´) – Napier (34´)

ŽK: McCarron, Holloway

Everton (4-2-3-1): Korpela – Moe Wold (94´ Stringer), Sevecke, Finnigan, Turner – Christiansen, Scott – Clinton (65´ Graham), Sørensen (45´ Lehmann), Emslie (45´ Raso) – Gauvin (60´ Magill).

Birmingham City (5-4-1): Hampton – Mayling, McCarron (76´Green), Scott, Holloway, Mace – Napier, Murphy (76´ Kelly), Littlejohn, Whipp – Walker.

Rozhodčí: Lisa Benn