Everton – Burnley 1:2

14/03/2021 19 Od Petr

Domácí Everton další prohrou potvrdil, že se mu v této sezóně v Goodison Parku nedaří, obzvláště proti týmům bojujícím o záchranu. Burnley předvedlo svůj typický bojovný výkon a bere tři body. Zaslouženě.

Pokud má v této sezóně tým z nedalekého Burnley s něčím problém, je to rozhodně střílení gólů. Do včerejšího zápasu jich vsítilo pouze 20, proto také bojuje o záchranu. Včera se mu bohužel podařilo přidat další dva a jelikož se Everton nezmohl na výraznější odpor, bude ještě boj o evropské poháry v závěru sezóny nepochybně dramatický.

Ostrý nástup The Clarets

Zápas začal celkem slibně, už ve třetí minutě Richarlison šikovně vystřelil z hranice vápna, střelu směřující k tyči ale bezpečně lapil Nick Pope. Úvodní desetiminutovka přinesla vzájemné oťukávání (pokud se to tak v podání Burnley dá nazvat), ale hosté překvapivě udeřili už z první akce. Po ztrátě Toma Daviese se ke sraženému centru dostal Chris Wood a poslal nekompromisně míč k pravé tyči Pickfordovy svatyně – 0:1 pro Burnley.

Hostující celek se tak celkem brzy dostal do komfortní pozice, Everton musel dohánět. Burnley dělalo to, co umí asi nejlépe – bránilo, a bránilo dobře. Karamelkám se možná i díky absenci kreativních hráčů ve středu pole nedařilo nic vymyslet, toho rychle využili hosté, kterým očividně narostlo sebevědomí. V 21. minutě ještě Godfrey srazil Woodovu střelu na roh, ale šancí hostů přibývalo a o chvíli později se znovu měnilo skóre. Český reprezentant Matěj Vydra poslal od autové čáry míč na hranici vápna. Tam čekal připravený Dwight McNeil, který se lehce zbavil dotírajícího Allana a precizním obstřelem do vzdálenějšího rožku brány zvýšil vedení – 0:2.

Nová naděje

S domácími mohlo být ještě hůře už po dvou minutách, další ztráta míče ve středu hřiště přinesla protiútok hostů a střelu Gudmundssona do tyče. Při zákroku se  lehce zranil Pickford, v bráně však prozatím zůstal. Mohl tak sledovat povedenou akci svého týmu z dvaatřicáté minuty. Jinak velmi pozorná hostující obrana se nechala trochu uspat, proto Davies mohl klidně odcentrovat na nikým nehlídaného Calvert-Lewina, který hlavou pohodlně snížil na 1:2.

Ve 42. minutě se po  předchozím zranění musel ze hřiště poroučet gólman domácích Jordan Pickford, kterého kvůli absenci Robina Olsena nahradil mladý Portugalec João Virgínia. Jednalo se pro něj o debut v Premier League. O dvě minuty později si mohl poprvé sáhnout na míč po střele Brownhilla a naživo sledovat sebevědomé, v kombinaci silné Burnley. Více toho první poločas nepřinesl.

Honba za vyrovnáním a pokles tempa

Domácí v úvodu druhé půle začali slibně, stejně jako v úvodu té první. André Gomes se nejdříve prezentoval krásnou přízemní střelou k tyči, Nick Pope však byl pozorný a bravurně vytáhl jeho pokus na roh. O chvíli později si na centr Digneho naskočil DCL, hlavička mu bohužel nesedla a střela skončila vedle. Následné minuty přinesly pokles tempa, vrátily zápas do starých kolejí a ke skórování měl opět blíže hostující celek.

Míč se v 69. minutě dostal do pokutového území domácích, kde souboj s Matějem Vydrou svedl Ben Godfrey. Vyběhnuvší Virginia ovšem minul míč a měl obrovské štěstí, že Vydra z otočky netrefil míč. Vzápětí po rohovém kopu rozehraném na vzdálenější tyč hlavičkoval do břevna Ben Mee. O další minutu později Burnley rozehrálo další povedenou kombinaci, Matěj Vydra v zakončení však ztroskotal na připraveném gólmanovi Evertonu.

Závěr a hodnocení

Carlo Ancelloti se snažil oživit hru příchodem Kinga (v 66.minutě), následně na hřiště poslal Colemana. První jmenovaný byl prakticky neviditelný, druhý jmenovaný se v 87.minutě po přihrávce od Richarlisona dostal k zajímavé střele, kterou ale zablokovala hostující obrana. Poslední zoufalý pokus Andre Gomese z 89. minuty mířil o dost vedle a Burnley se mohlo radovat z plného bodového zisku.

Hráčem utkání je kvůli krásnému gólu a spoustě vytvořených šancí Dwight McNeil. Z domácích bych asi nejvíce ocenil výkon Digneho a Richarlisona. Pozitivní je, že i mladý portugalský gólman svůj nelehký debut zvládnul a neinkasoval. Ztracené tři body v boji o pohárovou Evropu jistě mrzí, nicméně Burnley rozhodně není žádný otloukánek, který by body rozdával na potkání. Nezbývá než se poučit z prohry a jít dál…

(foto zdroj: Pool / Getty Images)

Branky: 32. Dominic Calvert-Lewin – 13. Chris Wood , 24. Dwight McNeil

ŽK: 38. Chris Wood, 45+2. Matthew Lowton , 76. James Tarkowski , 85. Nick Pope

Everton FC: Jordan Pickford (43. João Virgínia), Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Mason Holgate (73. Séamus Coleman), André Gomes, Allan, Alex Iwobi, Tom Davies (66. Joshua King), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison

Burnley FC: Nick Pope, Erik Pieters, Matthew Lowton, Ben Mee, James Tarkowski, Ashley Westwood, Josh Brownhill, Dwight McNeil, Jóhann Gudmundsson (66. Robbie Brady), Matěj Vydra (78. Jay Rodriguez), Chris Wood

Rozhodčí: Jonathan Moss  Bez diváků