Everton W – Chelsea W 0:3

19/03/2021 0 Od Karamela

Na decentně ohořelý Walton Hall Park přicestovaly čerstvé vítězky Conti Cup – fotbalistky Chelsea. Ve finále ligového poháru smetly v neděli Bristol 6:0. Šampaňské z nedělních oslav, na jehož vliv optimisté spoléhali se z krve Pensioners vypařilo bez následků. Everton podlehl 0:3.

Chelsea hraje letos svou vlastní ligu, sekundovat jí může jen Manchester City a nevyzpytatelné rudé ďáblice. Chelsea průměrně nadělí svým soupeřkám 3,05 gólu za zápas, naopak inkasuje v jednom zápase 0,5 branky. Takto naladěnému týmu čelil Everton bez svých zraněných klíčových hráček: MacIver, Moe Wold a Turner.

První poločas

začal penaltou v 1. minutě pro ruku Finnigan. Korpela však elegantní robinzonádou zneškodnila pokus Leupolz a udržela naděje karamel na vyrovnaný zápas.  Chvíli to tak skutečně vypadalo, ale dva přímé kopy v 5. a 7. minutě byly na dlouhou dobu poslední rozumnou útočnou akcí Evertonu.

Chelsea se nenechala neproměněnou penaltou rozhodit a uzamkla Everton na na jeho vlastní polovině. Rozdíl mezi rychlostí londýňanek a jejich hrou na jeden dotek na straně jedné a naší snahou někomu-aspoň-trochu-přesně-přihrát-aspoň-trochu-dopředu na straně druhé byl až nepříjemně nápadný. Ve 13. minutě zaúřadovala osvědčená dvojice Kerr – Kirby, která v neděli ve finále Conti Cup destruovala Bristol. Kerr rychlou kolmicí z prvního doteku poslala dopředu Kirby a ta po krátkém sprintu prostřelila Korpelu – 0:1.

O šest minut později byla spolupráce K+K naštěstí završena střelou mimo. O této fázi hry nejlépe vypovídá fakt, že střední útočnice Magill se často vyskytovala v místech, kdy by člověk za normálních okolností čekal střední obránkyni. Korpela vytáhla několik pěkných zákroků. Křídelní hra se takřka vytratila, přihrávky na paty nás ještě více brzdily. Nebýt několika vlažných průniků Sørensen, nebylo by možné o naší ofenzivě vůbec hovořit. Ve 29. minutě střílí Harder míč do naší branky, ale  pro ofsajd nebyla branka uznaná. Na patnáct posledních minut poločasu se Everton vzchopil a dostal se trochu více do hry (bez výsledku). Chelsea odpověděla nastřeleným břevnem.

Druhý poločas

vypadal zprvu slibněji. Začal napadat Chelsea na její polovině, přihrávky se staly smysluplnými a naše hra se celkově zrychlila. Emslie si vytvořila několik pěkných šancí, Raso se vydala na výlet a řádně zamíchala obranou Chelsea. Záhy si vysloužila žlutou kartu za držení. V 59. minutě střídala Magill a na hřiště se dostala Gauvin.

O minutu později přišel další úder: po biliárové kombinaci Kerr-Kirby-Harder střílí posledně jmenovaná gól – 0:2. Gauvin se pokusila odpovědět, ale její hlavička šla nad břevno. V 71. minutě odchází Raso a Sørensen, na pažit vybíhá Lehmann a Moe Wold. Právě norská reprezentantka za pár minut nato doručila do vápna krásnou přihrávku, kterou bohužel spálila Gauvin. V 79. minutě střílí Kirby nepřesně a evertonská obrana přestává hrát v domění, že o nic nejde. Omyl. Odražený míč dorazila do sítě Leuopolz – 0:3. Pro Leupolz to byla náplast na penaltový neúspěch, ale pro Everton rána do vazu. Další průběh zápasu se už zvrhl jen v obraz modré beznaděje, kde jediné vzrušení přinášela otázka, zda se Chelsea podaří střelit čtvrtý gól. Což se nakonec nepovedlo.

Shrnutí

Chelsea, asi nejsilnějšímu týmu ligy jsme čelili bez naší brankářské jedničky a bez našich skvělých beků. Korpela chytala excelentně. Moe Wold se do hry dostala aspoň z lavičky (a hned vytvořila gólovou šanci), ale Turner chyběla. Raso na místě pravého beka sice v obraně vysloveně nehořela, ale zato chyběla na křídle.

Zde nebyl nikdo, s kým by si mohla narazit míč. George na levé straně obrany měla až nad hlavu práce s bráněním a útok právě nepodporovala. Probít se přes střed bylo takřka nemožné, vysoký pressing Chelsea pro nás představoval neřešitelný problém. Snad jen Emslie byla jednou z mála ochotných riskovat přihrávku dopředu a byla asi jedinou reálnou hrozbu pro obranu Chelsea.  Suma sumárum zápas opět ukázal, že na první tři až čtyři týmy tabulky zatím nemáme. V neděli 28.3. od 13:30 nás čeká domácí zápas s Brighton and Hove Albion. Ten nad naše možnosti není.  Come on, you blue girls!

Fotografie: Korpela vyráží penaltu (fotozdroj: Getty Images)

Branky: Kirby 13´, Harder 60´, Leupolz 79´

ŽK: Raso 49´ – Leupolz 73´

Everton (4-2-3-1): Korpela – Raso (Lehmann 71´), Finnigan,  Sevecke, George – Sørensen (Moe Wold 71´), Christiansen – Emslie, Scott, Graham – Magill (Gauvin 59´)

Chelsea (4-3-3): Berger – Charles, Eriksson, Bright, Andersson (Carter 83´) – Kirby (Fleming 83´), Leupolz, Ji –  Cuthbert, Kerr (Reiten 72´), Harder