FA Cup Preview: Everton – Manchester City

20/03/2021 3 Od Fip

S nadějí a také trochu s obavou vyhlížejí všichni Evertonians dnešní důležitý zápas. S nadějí, že tato sezóna bude po letech ta výjimečná. S obavou, protože v cestě stojí soupeř až imperiálních rozměrů.

Ne, nemám City nijak v oblibě. Pro všechno, co představují v moderním fotbale. Nebyli zdaleka první, ani nedrží žádné rekordní nákupy. Ale jejich možnosti jsou, zdá se, neomezené.

Už jen fakt, že aktuálně není na jejich marodce nikdo. Samozřejmě, v ofenzívě mají tolik hráčů, kteří by jinde drželi status superstar, no na Etihad Stadium se jejich zář slévá v mocný paprsek síly nejméně jedné hvězdy smrti. Mohou se tedy snadno zastupovat.

Současně i v obraně je těžké hledat nějaké slabiny a ani se nedá předpokládat, že by Guardiola něco podcenil. Nedá se ani očekávat, že by kvůli Evertonu měnil obvyklé herní pojetí. Po vzoru prohry Citizens v nedávném derby by cesta mohla vést přes dlouhé míče za obranu. Toffees už v sezóně několikrát ukázali, že se dokážou proti favorizovanému soupeři semknout do neproniknutelného bloku.

V domácím táboře

Everton má své známé problémy. Vrtkavý osud ale neustává a klade nové výzvy. Nevinně vypadající zákrok, hop a máme tu nečekanou příležitost pro třetího brankáře Joãa Virginiu. Před ním stojí největší výzva jeho kariéry. Portugalský mladík měl minulou sezónu rozvinout svůj potenciál na hostování v Readingu, ale po slabším začátku nedostal už příležitost. Přejeme hodně štěstí, aby udržel svou neprůstřelnost, kterou drží v brance prvního týmu.

James Rodriguez stále není stoprocentně fit, aby mohl nastoupit. Gbamina už dokonce někdo zahlédl s míčem. Z předchozího vyplývá, resp. asi je všem známe, že oba senior brankáři jsou mimo. No a pak také bude chybět s velkým Ch i Abdulouye Doucouré. Náhrada se nabízí v podobě uzdraveného Allana spolu s Tomem Daviesem. Ten ukázal, že dokáže rozdávat dobré přihrávky za obranu. Pro mě jistější varianta než tápající André Gomes. Na experimenty v podobě vytažení jednoho z dua Holgate/Godfrey na pozici defenzivního štítu není čas.

Některé posty se tedy zaplňují téměř automaticky. Přesto zůstávají ještě nějaké otazníky. Čekáme, zda by mohl prapor nést kapitán Coleman, dvojice wingbacků vypadá na papíře nebezpečněji než naše křídla Iwobi a Bernard. Do středu obrany se vrací Yerry Mina.

Pohled do minulosti

Everton, jak známo, má bohatou historii v FA Cupu. Vedle 5 výher a k tomu 8 finálových účastí se 13krát probojoval do semifinále. Naposledy to bylo v roce 2016, když Lukaku božsky odrovnal Chelsea. Pak ale následovala 4 suchá léta. Teď jsme opět ve čtvrtfinále a je to už 46. účast. Dosavadní úspěšnost je nadpoloviční, 26:19 pro cestu dál. Lukakovu zápisu do historie předcházely prohry s Arsenalem (2014) a Wiganem (2013), ale ještě před nimi úspěšné čtvrtfinále se Sunderlandem (2012) a Middlesbrough (2009). City máme co vracet za vyřazení ve čtvrtfinále 1981, v opakovaném zápase jsme podlehli 3:1.

Stejně skončil poslední vzájemný zápas před měsícem. Aktuálně jsme s nimi prohráli už 6 zápasů v řadě. Poslední výhru z ledna 2017 – 4:0, kdy u kormidla stál současný barcelonský lodivod, je velkou inspirací, hodnou zopakování!

(foto zdroj: thefa.com)

Co: čtvrtfinále The Emirates FA Cupu
Kdy: 20.3. 2021, od 18:30
Jak: od 18:25 na stanici Digi Sport 1
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (bez diváků)
Rozhodčí: Michael Oliver Postranní rozhodčí: Lee Betts, Sian Masseyová-Ellisová
Čtvrtý rozhodčí: Michael Dean VAR: Andre Marriner Asistent VAR: Adrian Holmes