Brighton & Hove Albion W – Everton W 0:5

28/03/2021 0 Od Karamela

Everton vyrazil za racky na jih Anglie, ale nepřijel je na Broadfield Stadium krmit. Po výborném výkonu si zpět na Merseyside odváží 3 body, když Seaguls nadělil 5 gólů.

Sezóna se chýlí ke konci a v Evertonu je teď každý bod vítaný. Z možných 15 jich Willie Kirk požaduje 15, my realisté počítáme s 9. Po skvělém venkovním výkonu dnes do kasičky spadly tři. Everton nenastoupil v nejsilnější sestavě. Dan Turner má pro poranění lýtka nejspíš už po sezóně. MacIver pořád není v dokonalém pořádku po kolizi v zápasu s Birminghamem. Sørensen začala zápas na lavičce,  Graham zrovna tak.

První poločas

začali odhodlaněji domácí. V 5. minutě poslala svou skákavou vizitku na branku Lee, Korpela však nezaváhala. O pár minut později prověřila Walsh v brance racků střela Raso, ale byla také zneškodněna. Hra nadále probíhala celkem vyrovnaně s mírnými šancemi i zaváháními na obou stranách. V 17. a 19. minutě míče značky mitro vypustily duši. Tenisový pokyn „New ball!“ ale  v obou případech rychle zajistil přítomnost nové herní pomůcky a jelo se dál. Až do 23. minuty, kdy Raso nevzdala stíhání míče a byla ve vápně hokejovým zákrokem poslána k zemi Mayou Le Tissier. Penalta! Exekuce se ujala kapitánka Izzy Christiansen a poslala míč do pravého dolního rohu za záda Walsh – 0:1. O dvě minuty později prokličkovala Hayley Raso až před bránu soupeřek a zvýšila na 0:2. Brighton and Hove o chvíli později po zmatku v evertonské obraně málem snížil, ale míč se nakonec povedlo uklidit do bezpečí.  A přes veškerou snahu domácích už do poločasu zůstalo skóre nezměněné.

Druhý poločas

přinesl další gólovou nadílku. Ve 48. minutě nebyla Emslie líná napadat rozehrávku soupeřek. Povedlo se jí dostat pod tlak Le Tissier, ukořistit jí míč i přihrát. Do jejího crossu se položila Hayley Raso a hlavou přidala svůj druhý dnešní gól – 0:3. Everton nadále ve hře dominoval. Přes slušnou řádku šancí přišel další gól až v 64. minutě, kdy po faulu na Scott rozehrávala přímý kop Christainsen. Míč propadl chaotickou obranou Seaguls a Riike Sevecke se Simone Magill zvýšily na 0:4 (gól byl nakonec připsán naší Severoirce). Zlikvidovaná hlavička Whelan byla jedna z mála šancí domácích, Everton v této době převzal otěže zápasu. Aby toho nebylo málo, tak v 79. minutě zprava centrovala Sørensen, jeji přihrávka se propletla mezi nohama racků a Hayley zblízka završila svůj dnešní hattrick – 0:5. Domácím se už se skóre nic udělat nepodařilo.

Shrnutí:

Zápas dnes bez debat patřil Hayley.  Nejenže se jí povedl se první hattrick v životě (navíc v klasické kombinaci pravá noha, hlava a levá noha), ale pro obranu domácích byla stálou hrozbou. Není divu, že si dnes odnesla míč domů. Velmi dobře ale dnes hrál celý náš tým.  Pokud podobné výkony předvedeme i ve zbytku sezóny, tak sice vzhledem k bodové propasti od postupových míst to na Evropu nejspíš stačit nebude, ale na sezónu se bude vzpomínat v dobrém. Je to ale jen spekulace, na konečné účtování je třeba si ještě počkat. Při takovýchto výkonech by to bylo čekání příjemné. Come on, you blue girls!

fotografie: Alisha Lehmann a Hayley Raso (zdroj: pinkerpost.com)

Branky: Christiansen 23’, Raso 25’ 48’ 78’, Magill 63

ŽK: Kerkdijk 50’ – Emslie 39’, Pattinson 67’

Brighton (4-2-3-1): Walsh – Kerdijk, Le Tissier, Whelan, Connolly – Lee (Green 56’), Kaagman – Koivisto, Brazil (Symonds  78’), Simpkins (Bance 45’) – Williams

Everton (4-2-3-1): Korpela – Moe Wold, Finnigan, Sevecke (George 85´), Pattinson – Christiansen, Scott (Graham 72´), – Raso, Stringer (Clinton 85´), Emslie (Sørensen 72´) – Magill (Lehmann 65´),

Rozhodčí: Cristiana Hattersley