„Lístky do Goodison Parku nebyly náhoda“

31/03/2021 1 Od BlueBlooded

Koncom minulého roka naše skromné rady rozšíril nový redaktor. Napadlo nám, že vzhľadom na jeho pletky s EFC, ktoré zažil z prvej ruky, by nebolo od veci vyspovedať ho.

***

Jeho meno je Petr, a tu na webe pôsobí pod rovnakým nickom. Takže, zdravím ťa, Petře, a ešte raz ťa v našej komunite vítam. Ani nevieš, ako mňa osobne potešilo tvoje zjavenie sa z čista jasna. Je skvelé, že sa nám po dlhom čase konečne niekto ozval na pomoc (týmto tiež pozdravujem Karamelu a Fipa). A ešte k tomu niekto úplne nový, kto naše stránky vôbec nepoznal, ako si sám spomenul vo svojej reakcii na náš inzerát. Prezraď, ako si naň natrafil? Alebo, vieš čo? Začni tým, ako si sa dostal k Evertonu!

Ahoj, díky ještě jednou za přivítání a šanci se podílet na webu. K Evertonu jsem se dostal tím, že jsme se se ženou v někdy létě 2017 odstěhovali do Liverpoolu. Předtím jsem Everton nesledoval nějak víc než zbytek Premier League, ale po prvním zápasu v Goodison Parku jsem měl jasno. Upřímně řečeno jsem do té doby víc sledoval LFC, asi kvůli výraznější české stopě v klubu, taky se doteď považuju za fanouška Kloppa a jeho práce. Když jsme se pak asi před rokem vrátili z Anglie, hledal jsem z čiré zvědavosti, jestli tady existuje něco jako fanklub, případně web s novinkami z klubu. Tak jsem narazil na zmíněný inzerát a řekl jsem si, že to zkusím….

Uff, to bolo tesné… ešte že si sa dostal na to správne miesto! A tá úprimnosť sa cení tiež. Ale nedá mi nespýtať sa, ak môžem, čo môže robiť tuzemčan v tak nie príliš lákavom meste ako Liverpool? Ja asi nie som človek, čo by sa len tak zobral a odišiel žiť do inej krajiny. Avšak pre mňa ako fanúšika, by bolo zaujímavé vedieť, ako vyzerá taký bežný život v meste The Beatles, či by som bol eventuálne schopný si tam zvyknúť. Predsa len zohnať prácu, zvyknúť si na kultúru, ľudí. O prízvuku nehovoriac.

Liverpool rozhodně může být zajímavá destinace. Město samo o sobě není jenom o Beatles a fotbalu, nabízí vlastně všechno, na co si vzpomeneš jako každá moderní metropole. Rozhodně ale poskytuje levné a dostupné bydlení, dostatek práce pro nově příchozí, je tam početná komunita Čechů a Slováků. Navíc další, pro nás asi rozhodující kritérium – poloha a dopravní dostupnost. Výletů po okolí by se dalo najít nespočetně – doporučil bych třeba severní pobřeží Walesu, Snowdonia, Isle of Man, Lake District… Obecně si myslím, že si tam zvykneš rychle a bez problémů, pokud tedy máš práci a rozumíš alespoň trochu anglicky. Kulturní rozdíly samozřejmě najdeš, ale nijak zásadní, většina Angličanů které jsme poznali byli milí a přátelští lidé. Scouse je kapitola sama o sobě, občas jsem doopravdy nevěděl, jestli je to pořád angličtina.

Spomínal si svoju osudovú návštevu The Grand Old Lady. Tú prvú. Takže jednoduché otázky vyžadujúce preháňajúce odpovede. Ako k tomu došlo, ktorý zápas to bol, a aké si mal z toho dojmy? Keďže sa z teba stal Evertonian, musel to byť určite silný zážitok.

Na to nikdy nezapomenu, dostal jsem lupeny k narozeninám. Bylo to v listopadu 2017 těsně před příchodem Big Sama, výhra 4:0 nad Hammers, Wayne Rooney dal hattrick, krásný gól z půlky hřiště, Joe Hart jen koukal co se děje… Atmosféra na stadionu byla skvělá. Nemohl jsem se dočkat dalšího zápasu.

Áno, na to sa dobre spomína, hoci to nebolo práve najšťastnejšie obdobie klubu. Pickford dokonca vychatal Lanziniho penaltu. Avšak vídavali sme Sigurdssona na krídle, ignoráciu Vlašića a Martinu na ľavom beku. Hehe, ale nezamýšľal si sa niekedy, že by si mohol chodiť na vedľajší štadión, keby sa narodeninový darček zvrhol „zlým“ smerom? Bohužiaľ, Anfield učaroval už veľa nešťastníkom…

Věřím, že atmosféra na Anfieldu je unikátní, při zápasech slyšíš „You’ll Never Walk Alone“ skoro přes půl města. Stadion z architektonické stránky taky určitě stojí za to vidět, osobně se mi líbí třeba víc než Camp Nou nebo Old Trafford. Ale tím to asi končí, lístky do Goodison Parku nebyly náhoda, chtěl jsem vidět Everton a dostal jsem co jsem chtěl.

Ah, to sa dobre číta. Spomínaš rôzne štadióny, navštívil si aj iné zápasy počas tvojho pobytu na ostrovoch? Zážitky, o ktoré by si sa mohol podeliť? Na Merseyside sa ponúka tradičný Prenton Park, blízko waleský Wrexham a samozrejme nespočet iných väčších aj menších anglických bášt futbalu v blízkom aj vzdialenejšom okolí.

Párkrát jsem byl na zápasu v Birkenheadu na Tranmere Rovers, ale to spíš ze zvědavosti, ne že bych jim fandil. Nejvíc mě tam asi bavil zápas kdy se hrála s Forest Green Rovers baráž o postup do League One. Fanoušci FGR byli fakt skvělí lidi, dobře jsem si s nimi popovídal a i když jich tam bylo jenom pár a FGR prohrávali, prostě si to užívali a fandili naplno celý zápas. Jiné stadiony jsem bohužel moc nestihl, nebo jen letmo při návštěvě města (Glasgow, Manchester).

A čo Evertonians? Priamo v meste, či celkovo. Určite si mal možnosť spoznať ich neúrekom, či už počas zápasov alebo v bežnom živote v meste. Cítil si sa „byť prijatý“ domácou komunitou fanúšikov ako Čech, pracujúci v zahraničí? Celkom by ma tiež zaujímalo, keď si spomenul, že je tam aj množstvo našincov, s ktorými si sa predpokladám aj stretol, či niektorých z nich pobláznil Everton tak ako teba. Mohli by sme z nich možno regrutovať, haha. Nemôže tiež chýbať otázka – je mesto modré?

Myslím si, že v Liverpoolu nemají problém se zahraničními pracovníky, je to tam opravdu multi-kulti, jsou na nás zvyklí. Vždycky se samozřejmě najdou vyjímky, které jsem naštěstí osobně nepoznal. Co se týká krajánků, bohužel jsem nenarazil na fotbalové fandy obecně, neznám ani nikoho, kdo by chodil třeba na LFC. Co se týká Anglických Evertonians které jsem mohl poznat, můžu mluvit jen v superlativech, ale to by asi bylo na delší povídání. Že je město modré se rozhodně říct nedá, ale určitě není ani červené. Oba velké týmy mají početnou fanouškovskou základnu a je to vidět.

Fajn, s tým sa viem stotožniť. Človek by sa aj obával prevahy popularity temnej strany vďaka poslednej pol dekáde úspechov. Preto prejdime trochu viac na dianie v klube. Keď si spomínal, že si sa do EFC úplne zamiloval po návšteve Goodison Parku, to už bola naplno rozbehnutá éra Moshiriho. Do klubu sa pumpovali peniaze, no výsledky akosi stále zaostávali, aj preto sme pretrpeli hneď niekoľko falošných úsvitov a manažérskych nezdarov. Ako ty vnímaš aktuálne dianie v klube?

Popularita jak říkáš temné strany se dá najít hlavně mimo Liverpool, po celém světě. Spousta lidí prostě fandí vítězům a za pár let si na ně ani nevzpomene. Přímo ve městě je to trochu jiný, když se v tam narodíš a žiješ tam od mala, už tě  tolik nezajímají úspěchy jako spíš ta komunita. Znám skalní fanoušky, kteří začali chodit na Everton jenom kvůli tomu, že je tam kdysi vzali jejich dědové. Co se týká aktuálního dění, jsem rád, že jsme přivedli trenéra, jakého si Everton zaslouží. Do budoucna jsem určitě optimista, Marcel Brands je muž na svém místě, klub už letos předvádí dobré výsledky. Doufám, že udržíme opory, trochu posílíme a za pár let se bude v Bramley-Moore hrát Liga mistrů pravidelně.

Výborne si mi nahral na aktuálnu tému. Rieka Mersey a nový ikonický štadión Evertonu na jej brehu v priebehu troch rokov. Máš pochodenú oblasť dokov, poznáš Bramley-Moore? Už to veru nebude prechádzka medzi obytnou štvrťou. Nebude Ti ako fanúšikovi, ktorým si sa stal práve v súčasnom domove EFC, ľúto opustiť históriou dýchajúci Goodison, a prejsť do modernej arény, prázdnej na spomienky, míľniky a všetko to čaro spojené s tradičným britským svätostánkom?

Vím, kde je Bramley-Moore, byl jsem se tam podívat. Nicméně tou dobou tam nebylo nic moc k vidění. I proto jsem rád, že se stadion staví v centru, kde využívá nepotřebné místo, ne někde na předměstí. To, jak je stadion navržen, mu dává dobré předpoklady stát se destinací nejen pro fans, ale součástí běžného života místních lidí. Já osobně si zvyknu na nový stadion asi rychle. Ale jeden můj známý mi vyprávěl že málem brečel, když v devadesátých letech přestavovali Park End a strhli tribunu, kam chodil od dětství. Pak postavili novou a za posledních 20 let nevynechal ani jeden domácí zápas. Takoví lidé jsou s tím místem doslova srostlí a těžko říct jak si zvyknou jinde. Goodison Park je prostě jak strom, který vyrostl ze silných kořenů, mám trochu strach, jestli nebudou na jiném místě chybět.

To určite budú, ale verím, že klub spraví všetko preto, aby bol prechod čo najhladší, a odchod z Goodisonu z čo najväčšími poctami a patričným rešpektom. Snáď nás nezastihne pri tom nejaká udalosť podobná tejto pandémii. Pár klubov pri sťahovaní sa do nových domovov totiž už na ňu doplatilo, a fanúšikovia nemali ani šancu sa rozlúčiť posledným zápasom. Takto potichu dali zbohom Griffin Parku v Brentforde a v Yorku stánku Bootham Crescent. Vlastne aj my tu v našej komunite sme sa nedávno sťahovali, keď sme web previedli zo zastaraného CMS na terajší WordPress. Preto sa vrátim na začiatok nášho rozhovoru. Natrafil si na nás blúdením po internete, ako sme zapôsobili? Čakal si viac, či menej? Prekvapilo ťa niečo? Poteš nás na záver spätnou väzbou!

Web se mi zdá jednoduchý a přehledný, ale zároveň plný informací. Je vidět, že se na něm průběžně pracuje, není to žádná „rychlokvaška“. Samozřejmě je super vidět práci všech lidí, kteří se na tom podílí nebo v minulosti podíleli. Pokud mě něco překvapilo, tak rozhodně příjemně – jak už jsem zmiňoval, čekal jsem trochu povrchnější informace. Co se týká obsahu, tak musí podle mě každý Evertonian spokojen.

Ďakujeme, dobre sa to číta. Dúfam tiež, že Tebe vydrží entuziazmus, s ktorým si sa k nám pripojil, a postupom času sa výrazne podpíšeš pod kvalitu našich riadkov. Ja som asi vyčerpal všetky témy, ktoré ma zaujímali. Preto Ti za mňa ďakujem za ochotu podrobiť sa výsluchu. To sa však nemusí týkať našich čitateľov, a preto ten môže ďalej pokračovať pod článkom v komentároch.

Up The Toffees !!!