Brighton & Hove Albion – Everton 0:0

12/04/2021 9 Od Riči

Zraněními zdecimovaný Everton, který dnes postrádal až desítku hráčů, se na jižním pobřeží Anglie protrápil k unuděné bezbrankové remíze.

Kádr Merseysiders aktuálně kosí zdravotní problémy opravdu ve velkém, oproti poslednímu zápasu se na listině marodů nově objevili Calvert-Lewin, Gomes, Gbamin a King, kteří se přidali k již dříve absentujícím Pickfordovi, Doucourému, Onyangovi, Delphovi, Bernardovi a Allanovi. Manažer Ancelotti tak musel notně experimentovat se složením sestavy, až mu do úvodní jedenáctky proklouzlo hned šest obránců. Na lavičce se potom objevilo pár neznámých jmen jako Price či Welch – těžko říct, zda šlo o skutečné (mladé) hráče, nebo pouhý generátor náhodných jmen. Redakce zjišťuje podrobnosti.

Na samotném trávníku se hráči Toffees rozestavili do poslepované defenzivní formace se třemi stopery, dvěma křídelními obránci, třemi středopolaři včetně jinak stopera Holgatea a dvěma útočnými Jihoameričany Jamesem a Richarlisonem.

Po půlhodině opatrného (elegantně řečeno) představení přepnuli domácí na malou chvíli na vyšší tempo, což jim stačilo, aby připsali si první dvě vážnější střely z kopaček Maupaye a akrobaticky zakončujícího Bissoumy. Hosté se v prapodivné sestavě nepřekvapivě trápili v kombinaci a marně čekali na vysvobozující záblesk individuální fotbalové geniality. Leč bojovnost jim upřít rozhodně nešla.

Ve druhém poločase to Toffees dotáhli na celou jedenáctku zraněných hráčů, Mina se dokonce zvládl vyřadit sám při obranném skluzu. I tak to ale bylo to nejzajímavější od plejerů v zeleném. Větší aktivitou hýřili domácí, kteří v 78. minutě nebezpečně dobývali soupeřovu branku, jenže Maupay v dobré pozici mířil trestuhodně vedle a Dunkovu hlavičku reflexivně vyrazil Olsen.

Jedinečná a jediná šance Evertonu na výhru přišla v nastavení zápasu, kdy se před střídajícím Iwobim otevřel prostor za hranicí vápna. Nigerijec však s tříbodovou slávou naložil… no, asi jak se čekalo – bránu přestřelil.

Osmí Toffees čekají na výhru v lize už pět kol a pomalu se stahují z boje o evropské poháry, ačkoli se starým lišákem Ancelottim nelze předčasně házet flintu do žita.

ŽK: 52. Lewis Dunk – 82. Michael Keane, 90+2. Mason Holgate

Brighton & Hove Albion: Robert Sánchez, Jöel Veltman, Lewis Dunk, Ben White, Adam Lallana, Pascal Groß, Jakub Moder (88. Dan Burn), Yves Bissouma, Danny Welbeck, Leandro Trossard, Neal Maupay (88. Alireza Jahanbakhsh)

Everton: Robin Olsen, Séamus Coleman, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Mason Holgate, Yerry Mina (58. Alex Iwobi), Gylfi Sigurdsson, James Rodríguez, Richarlison, Tom Davies (88. Nathan Broadhead)

Rozhodčí: Darren England

Bez diváků