Preview: Brighton & Hove Albion – Everton

12/04/2021 12 Od Fip

Každý tým potřebuje body, Everton i Brighton, všichni, připomněl na tiskovce Carlo Ancelotti. K bodům vedou branky, zatím ty skutečné, nikoli ty „očekávané“.

Everton v současnosti sází na kvalitu útoku, nevytváří si vpravdě příliš mnoho příležitostí, ale pokud se tak stane, uspořenou energii dokáže často přetavit v opravdu nebezpečný pokus s vysokou efektivitou. I pro řadu zranění, se kterými se tým (podobně jako řada dalších) potýká, neusiluje o dominanci v zápase a s tím spojené častější držení míče.

Představení soupeře

Náš dnešní soupeř se ve statistikách xG, tedy expected goals, drží velmi vysoko v obou směrech a při potenciálním součtu by atakoval i pomyslnou expected Champions league. Statistiky nejsou všechno, a tak tým, jehož hra je možná pohledná na oko, okupuje pouze 16. příčku. A protože o víkendu Newcastle vyhrál v Burnley, na kraji útesu se vytvořila nepříjemná strkanice. Dole číhá Fulham se ztrátou 6 bodů, ve finiši sezóny se ale nedá na takový odstup spoléhat.

Brighton dokáže pozlobit týmy z vyšších pater, porazil Redshites i Spurs, ale vinou slabší produktivity často remizují, např. právě s konkurenty v boji o záchranu (2krát 0:0 s Fulhamem, 2krát i s Burnley). Jsou tak remízovými krály soutěže, spolu s Cottagers mají 11 nerozhodných záznamů.

I přes zmíněnou impotenci se do dobré formy dostalo útočné trio Neal Maupay – Danny Welbeck – Leandro Trossard. Osobně jsem byl zvědavý na zimní posilu, 20letého Ekvádorce Moisese Caiceda, ale ten se do hry ještě nedostal. Nevím, co za tím přesně je, ale o nástupu do rozjetého vlaku by si mohl vyprávět s Joshem Kingem, naším zimním přírůstkem, ze kterého jsme také moc neviděli.

Vyhlídky

Často se při našich zápasech dostává na přetřes hra hlavou. I zde to má velké opodstatnění. Everton, jak známo, je v soutěži v tomto směru nejaktivnější – 12 vstřelených branek, naopak Brighton nejzranitelnější – 9 inkasovaných. Ostatně, při posledním měření sil se to ukázalo hned dvakrát, vítězství 4:2 rozjeli DCL a Mina právě svými zásahy hlavou.

Graham Potter se bude soustředit na eliminaci centrů do vlastního vápna, Everton často v tomto sám přináší řešení. Carlo uvedl, že nechce bránit a hrát na brejky, ale přirozeně se to proti Seagulls nabízí.

Venkovní forma Evertonu je jedno z hlavních pozitiv sezóny, která se chýlí ke svému dramatickému konci. Kvůli 9 výhrám se Toffees ještě drží nejen v boji o poháry, ale také vyrovnali svůj PL rekord v tomto oboru. Naproti tomu stojí jiná statistika: v PL Everton na Amex Stadium ještě nevyhrál (1 remíza, 2 prohry).

Rozestavění hvězd

Domácí se musejí obejít bez služeb Tariqa Lampteyho, ale poslední 2 zápasy tým hrál na 3 obránce, takže levého beka přímo nenahradili. Chybět bude i záložník Solly March, na jehož místě poslední zápasy nastupoval Polák Jakub Moder. Uzdravení a uschopnění se dá čekat od Dana Burna i Adama Webstera, je tedy možný návrat k 4členné obraně. Současně by měli být k dispozici ofenzivní Florin Andone, Percy Tau a Aaron Conolly.

Evertonians dnes neuvidí určitě Andrého Gomese, který nedohrál poslední zápas proti Eagles. Do středu hřiště tak bude chybět spolu s Abdoulayem Doucourém, Bernardem a Fabienem Delphem. Chytat lelky na tribuně bude také Jordan Pickford. Allan čeká na schválení od mediků, uzdravil se i Iwobi.

Doufejme, že se dočkáme 3 bodů a vrátíme se do boje o evropské poháry!

Co: Brighton & Hove Albion – Everton FC, 31. kolo Premier League
Kdy: 12.4.2021 21:15
Kde: American Express Community Stadium a.k.a. The Amex Stadium, Village Way, Brighton, BN1 9BL
Jak: přímý přenos na stanici Premier Sport
Rozhodčí: Darren England Postranní rozhodčíSimon Long, Timothy Wood Čtvrtý rozhodčíGraham Scott
VAR: Jonathan Moss Asistent VARSimon Bennett