Everton – Tottenham Hotspur 2:2

17/04/2021 11 Od Petr

V přímém souboji s konkurentem o pohárovou Evropu jsme v domácím prostředí opět naplno nebodovali. Dvě chyby v obraně nemilosrdně potrestal Harry Kane, za domácí dvakrát skóroval Gylfi Sigurdsson.

Zápasové predikce a statistiky slibovaly vyrovnané utkání, ke kterému opravdu došlo. Oba sousedé z tabulky potřebovali zabrat a bodovat naplno, ale z tohoto pohledu nemůže být spokojen ani jeden tým. O remíze 2:2 se rozhodně dá říci, že je spravedlivá, i když domácí Karamelky měly během utkání mírnou převahu. Škoda jen nevynucených chyb stoperské dvojice Keane – Holgate. I kvůli nim bude jistě na návštěvu Goodison Parku v dobrém vzpomínat Harry Kane, který si na tomto stadionu drží skvělou bilanci osmi gólů ze sedmi utkání.

Opatrný začátek a boj o střed hřiště

Do sestavy domácích se po zranění vrátil klíčový defenzivní záložník Allan, na křídlo Carlo Ancelotti poslal Alexe Iwobiho a na hrot Richarlisona podporovaného Rodriguezem. O útočné dvojici Tottenhamu měl asi Jose Mourinho předem jasno, pokud jsou Son a Kane fit, na lavičce většinou nesedí. Utkání přineslo vlažný začátek, první dvacetiminutovka byla víceméně zahřívací, beze střely na bránu a válčilo se hlavně o držení míče ve středu hřiště. První velká šance tak přišla až ve 22.minutě, kdy se Richarlison dostal do náběhu středem obrany Kohoutů, dostal skvělou přihrávku od Rodrigueze, z hranice vápna zamířil po zemi na vzdálenější tyč, ale pozorný Lloris si připsal neméně kvalitní zákrok. O pět minut později už ale gól padl, ale bohužel pro domácí fans na opačné straně. Od autové čáry poslal do vápna centr Ndombélé, Michael Keane centr podskočil (nemluvě o Holgatovi, který bez kontaktu s protihráčem skončil na zemi) a dostatek času na zpracování a přesnou střelu k tyči tak měl Harry Kane – 0:1 pro Tottenham.

Rychlé vyrovnání

Z vedení se ovšem hosté neradovali dlouho. O čtyři minuty později totiž dostal míč na vlastní polovině Sigurdsson, nikým neobtěžovaný jej vyvezl podél lajny na útočnou polovinu, kde krásnou přihrávkou vybídl nabíhajícího Jamese ke střele. K té se ovšem šikovný Kolumbijec nedostal, protože ho zezadu nešikovně fauloval Reguilón. Následnou penaltu chladnokrevně proměnil sám Sigurdsson – 1:1. V následných minutách se do dvou šancí dostal opět Rodriguez, nejprve neúspěšně střílel zpoza šestnáctky, o chvíli později dostal do náběhu míč po krásné souhře se Sigurdssonem, ale trefil pouze střed brány a připraveného Llorise. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Do druhé půle beze změny

Ze začátku druhé půle byli nebezpečnější hosté, nejprve v 51. minutě Son lehce obešel Keana, ale následně z úhlu napálil pouze Pickforda, o pět minut později po rohu hlavičkoval do tyče Toby Alderweireld. Na to reagoval v 61. minutě Ancelotti, když stáhnul neužitečného Iwobiho a poslal do hry Seamuse Colemana. Ten si vzal kapitánskou pásku a téměř ihned po příchodu na trávník naběhl podél lajny a poslal krásný přízemní centr do pokutového území, kde číhal Sigurdsson na svůj druhý zářez – poslal míč z první nechytatelně k tyči, Lloris se jen ohlédl – 2:1 pro Everton!

Střídání a další rychlé vyrovnání

Jose Mourinho reagoval na obdrženou branku okamžitě, do hry přišli Erik Lamela a Lucas Moura. Stejně jako měl šťastnou ruku Ancelotti při střídání Colemana, i Mourinho se vzápětí dočkal. Nově příchozí hráč Eric Lamela odcentroval do vápna, kde si po dalším kolapsu stoperské dvojice mohl vychutnat krásnou branku Harry Kane – 2:2. O pár minut mohlo být pro domácí ještě hůře, kdyby Kane neposlal svou hlavičku pouze do spojnice. Na posledních 10 minut se dostal do hry i Josh King, který měl po svém příchodu výbornou šanci rozhodnout zápas. Skvěle si totiž  naběhl na přihrávku od aktivního Rodrigueze, ztroskotal ovšem na připraveném Llorisovi, následnou dorážku poslal nad Richarlison. Série domácích bez výhry tedy bohužel neskončila a utkání skončilo nic neřešící dělbou bodů.

(foto zdroj: Peter Powell – Pool/Getty Images)

Branky: 31.(pen) a 62. Gylfi Sigurdsson –  27. a 69. Harry Kane

ŽK: 21. Tom Davies – 7. Pierre-Emile Højbjerg

Everton FC: Jordan Pickford, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Mason Holgate, Gylfi Sigurdsson, James Rodríguez, Allan, Alex Iwobi (61. Séamus Coleman), Tom Davies (84. Joshua King), Richarlison
Tottenham Hotspur:
Hugo Lloris, Toby Alderweireld, Serge Aurier, Sergio Reguilón (64. Lucas Moura), Joe Rodon, Moussa Sissoko, Pierre-Emile Højbjerg, Eric Dier, Tanguy Ndombélé (64. Erik Lamela), Heung-min Son, Harry Kane (90+3. Dele Alli)
Rozhodčí:
Michael Oliver