FA Cup: Everton W – Durham W 2:1

19/04/2021 7 Od Karamela

4. kolo WSL Fa Cup postavilo do cesty Evertonu tým Durhamu. V zápase dvou rozdílných  poločasů se v nastaveném čas povedlo Evertonu urvat těsné vítezství 2:1.

Durhamské divoké kočky (založené roku 2014) jsou štikou Championship, i když bohužel zatím vždy jen marně klepající na postupovou bránu. Everton na ně nemá právě šťastné vzpomínky, protože při posledním pohárovém setkání v sezóně 2018/19 je durhamské vyřadily z Conti Cup. Ve stejné sezóně a ve stejné soutěži se Wildcats staly prvními, kdo porazil čerstvě založený ženský fotbalový tým MUTD. Jde tedy o klub, který není radno podceňovat. Everton měl kromě dlouhodobě zraněné Dan Turner k dispozici všechny hráčky. Willie Kirk nechal odpočívat některé reprezentantky a naopak od začátku nastoupila Grace Clinton. Před výkopem a před nyní již obligátním pokleknutím ještě všichni přítomní na stadionu uctili minutou ticha památku nedávno zemřelého Prince Philipa, vévody z Edinburghu.

První poločas

se odehrával převážně ve středu hřiště. Everton měl míč na kopačkách podstatně častěji, než srdnatě se bránící Durham, Bohužel ke gólu to nestačilo. A pokusy byly. V 6 minutě Christiansen lobem z dálky prověřila Megan Borthwick v brance hostí. V 9. minutě Emslie těsně minula branku. v 18. minutě Lehmann z voleye prověřila pevnost horní sítě branky a ve 20. minula branku v nadějné pozici Scott. Everton ve hře i nadále dominoval, ale gólovou šanci si nevypracoval. Durham zahrozil dvakrát, ale bez výsledku.  Mírně znuděný fanoušek se tak protrpěl k poločasu, kdy se mohl po zásluze občerstvit

Druhý poločas

přinesl pro Everton studenou sprchu: v 16. sekundě se z velkého vápna opřela do míče Molly Sharpe a prudkou střelou dostala Durham do vedení – 0:1. Karamely poznaly, že jde do tuhého a šly nejprve za vyrovnáním. To se podařilo v 51. minutě, kdy Raso vyslala dopředu Sørensen, která přetlačila obránkyni a vyslala pas do vápna. Přihrávku Borthwick sice vyrazila, ale přímo před dobíhající Poppy Pattinson, která levačkou doklepla svůj první evertonský gól – 1:1. O pět minut později se Poppy dostala v zámezí do sporu s Ellie Christon, který skončil míčem ve tváři naší hráčky a varováním rozhodčí oběma slečnám. Hra se už jednoznačně přesunula na durhamskou půli. Do vápna divokých koček létal jeden cross za druhým, ale vše bylo marné. Závěrečný dotek s míčem nám buď chyběl, nebo byl zoufale nepřesný. V 86. minutě po rohu Emslie hlavičkovala Finnigan bezpečně mimo dosah durhamské brankářky. Hlavička však byla vykopnutá z brankové čáry.

Druhý poločas  – happy end!

Tak to šlo až do nastaveného času. V něm Jill Scott převzala na půlce míč, svižně a přesně jej poslala Hayley a ta svým trademarkovým bleskovým průnikem zamířila k brance soupeřek, kde odcentrovala před bránu. Nabíhající Nico Sørensen bez váhání vypálila pod víko branky – 2:1. Že karamely na tento gól toužebně čekaly dokládá i sprint MacIver z branky ke klubku slavících. O minutu později kočky nárokovaly penaltu za domnělou ruku, ale (po právu) marně. Závěrečný hvizd na sebe nedal dlouho čekat. Krátce před ním ještě z ofsajdu rozvlnila síť Boye-Hlorkah, ale skóre se již pochopitelně neměnilo.

Shrnutí

Vítězství nám dalo více práce, než bylo záhodno. Proti urputně bránícímu soupeři to zkrátka nejde nejen našim mužům, ale ani našim dámám. O to potěšitelnější je, že nakonec jsme zápas dotáhli k vítězství. Bylo zajímavé sledovat, jak první gól dal Poppy Pattinson křídla. Rázem byla mnohem více vidět a hrála výrazně sebevědomněji, než bylo doposud obvyklé. Odmyslíme-li si nemohoucnost v koncovce (ehm…) tak jsme hráli vlastně velmi slušně. I obrana, ač bez Turner, Moe Wold a Sevecke působila solidně. A to se nám v 5. kole FA Cup bude velmi hodit. Čeká nás totiž Chelsea… Come on, you blue girls!

fotografie: Poppy Patinson slaví gól (zdroj: Evertonfc.com)

Branky: Pattinson (51), Sørensen (90+5) – Sharpe (46)

Everton : MacIver – Raso, Finnigan, George, Pattinson, Scott , Graham, Christiansen, Emslie, Lehmann (Boye-Hlorkah), Clinton (Sørensen)

Durham: Borthwick – Hill, Briggs, Lambert, Wilson, Hepple, sharpe, Galloway, Salicki, Christon, Johnson