Arsenal – Everton 0:1

25/04/2021 4 Od Javor

Nečekané, ale o to sladší první vítězství na hřišti Arsenalu od 20. 1. 1996 znamená, že je Everton stále v boji o Ligu mistrů.

Evertonu se již uzdravili skoro všichni, takže základní sestava nabrala známější podobu. To ale stále nevysvětluje účast Gomese v ní. Arsenal se musel obejít bez útočné síly v podobě dvojice Aubameyang (malárie) – Lacazette (přitahovač stehenního svalu), v obraně chyběl stoper Luiz kvůli zraněnému kolenu. V útoku tak musel zaskočit Nketiah. Domácí začali mírným tlakem, ale obrana Evertonu je do šance nepustila.

Po úvodních deseti minutách se hosté osmělili, na centr Digneho naskočil Calvert-Lewin, ale jeho hlavička tyčku minula. V dalším útoku Digne vystřelil, po teči obrany musel reflexivně krýt Leno. Z následného útoku vystřelil Sakal, leč pouze nedůrazně a přímo doprostřed, takže Pickford chytil míč bez problémů.

Po dvou zbokovaných střelech Arsenalu našel Allan Richarlisona, ten se kličkou zbavil obránce a jeho střelu ke vzdálenější tyči musel na dlouhou ruku likvidovat Leno, Calvert-Lewin se k dorážce nedostal. Na konci prvního poločasu již byl Everton lepší a k vedení mu chyběly centimetry. Partey asi 5 metrů za vápnem fauloval Richarlisona, uviděl žlutou kartu a k trestnému kopu se postavil Sigurdsson. Jeho střela zaťukala na horní hranu břevna, přičemž Leno se natahoval marně.. Poslední zajímavý okamžik si vzal na starost Digne, ale předvedl pouze to, že i on umí z trestného kopu trefit zeď.

Druhá půle začal velkou šancí Evertonu. Na pravé straně zakombinovala trojice Rodríguez – Richarlison – Coleman a střelu zakončujícího Sigurdssona musel srazit obránce na roh. Následně bylo velké vzrušení na druhé straně. Richarlison ve velkém vápně celkem jasně fauloval Ceballose, ale po přezkumu videa byla odhaleno, že Pépé byl v ofsajdu, takže penalta byla odvolána. Po žluté kartě pro Allana předvedl Chambers centr do vápna a bylo štěstí, že Holgate srazil míč do boční sítě – Pickford vypadal, že by to nepokryl.

Po žluté pro Holgata předvedl koníčka opět Chambers, ale netrefil zařízení. Následně Delph vystřídal Gomese a okamžitě dostal žlutou kartu. To byla fáze utkání, kdy měl Arsenal velký tlak a Everton měl problém přejít půlku. A tak vzala osud utkání do rukou trojice Allan – Richarlison – Leno. Nejdříve Richarlison zpracoval dlouhý nákop svého spoluhráče, zasprintoval a poslal na malé vápno něco mezi přihrávkou a centrem. Kulatý nesmysl šel přímo na brankáře Lena, leč odrazil se mu od vzdálenější nohy do branky – 0:1!

To vše v situaci, kdy byl nabíhající Calvert-Lewin od míče tak tři metry. Zbytek utkání se pochopitelně nesl ve znamení tlaku domácích. Za zmínku stojí šance z nastaveného času, kdy střelu Martinelliho zblízka a z úhlu musel vyrazit Pickford. To ale zvládl a Everton si tak připsal nečekané vítězství.

(foto: evertonfc.com)

Branky: 76. Leno vlastní

Karty: 38. Partey – 55. Allan, 63. Holgate, 68. Delph

Arsenal FC: Leno – Chambers (83. Willian), Holding, Marí, Xhaka – Partey, Ceballos – Pépé (74. Ödegaard), Smith-Rowe, Saka – Nketiah (74. Martinelli)

Everton FC: Pickford – Coleman, Godfrey, Holgate, Digne – James Rodríguez (86. Davies), Allan, A. Gomes (66. Delph) – Richarlison (89. Mina), Calvert-Lewin, Sigurdsson

Rozhodčí: Jon Moss  Bez diváků