Everton W – Arsenal W 1:2

04/05/2021 2 Od Karamela

Everton se po osmi zápasech stal prvním týmem, který dokázal vstřelit Arsenalu branku. Na bodový zisk to bohužel nestačilo. Gunners si zpět do Londýna vezou všechny body za vítězství 2:1.

Arsenal přijel na Walton Hall Park s cílem získat tří body a s nimi i jistou účast v příštím ročníku Champions League. Po zkušenostech z předchozích vzájemných zápasů se to londýňankám mohlo zdát jako snadný úkol. Opak byl ale pravdou: zachránila je až penalta v posledních sekundách prodlouženého času.

První poločas

začal dle očekávání. Everton v defenzivě odolával a přihlížel kombinaci Arsenalu. Sporadické průniky s míčem do hloubky soupeřovy poloviny podnikaly jen na hrotu hrající Raso s Emslie. První opravdu seriózní šanci zápasu měla po čtvrthodině hry Jordan Nobbs, jejíž tvrdou střelu MacIver vyrazila reflexním zákrokem nad břevno. Ve 20. minutě překvapila naší brankářku malou domů z malého vápna Christiansen, ale naštěstí tato obranná akce žádnou škodu nezpůsobila. Ve 22. minutě se po dlouhém nákopu do vápna a po inteligentním pasu Maritz k míči dostala McCabe  a zlehka přehodila MacIver – 0:1. V druhé půli poločasu přidal karamely na aktivitě směrem dopředu, hlavně naše hrotová dvojice se statečně probíjela a vyvážela míče, ovšem k ohrožení branky soupeřek to nevedlo. Za Arsenal měla možnost zvýšit přinejmenším ještě kapitánka Little, ale přestřelila.

Druhý poločas

začal velmi slibně. Dámy v modrém začaly hrát s Gunners vyrovnanou partii, urputné napadání Raso vnášelo neklid do zadních řad londýňanek.  Asi nejlepší šanci v úvod druhé půle měl ale Arsenal. Ovšem Miedema místo střely volila přihrávku. Za nás pálila tvrdě, ale nepřesně Christiansen. Kanonýrky seznaly, že nepřijely hrát s týmem druhé kategorie a přidaly ještě více na svém úsilí. Maritz v gólové šanci vypálila pod tlakem Sevecke nad. V 73. minutě vyslala Christiansen vysoký centr do vápna, který vůbec nevypadal nebezpečně a byl také tak vyhodnocen obranou Arsenlalu. Na konci přihrávky ale byla Megan Finnigan, která rovněž nenápadnou hlavičkou překvapila Zinsberger v brance hostí – 1:1. Po vyrovnání vrhl Arsenal vše do útoku. Začal dvojím střídáním. U nás vystřídala Magill Raso a nebezpečně pálila Izzy. Zápas spěl k námi tvrdě vydřené, ale zasloužené remíze. Až v posledních sekundách nastavení faulovala Finnigan ve vápně McCabe a z nařízené penalty Kim Little bezpečně zavěsila – 1:2.

Shrnutí

V zápase držel Arsenal míč 64 % času, celkově vystřeli 14 krát (Everton 5 krát), do brány směřovaly  4 arsenalské střely oproti jediné evertonské. I tato čísla dokládají, kdo byl v zápase favoritem. Přesto myslím, že karamely předvedly v rámci svých možností velmi dobrý výkon. Naše urputnost a nasazení do značné míry nahradily rozdíl v technických schopnostech a závěrečná remíza by dle mého názoru tomuto mači velmi slušela. I když je třeba připustit, že Arsenalu se ve střelbě dnes (naštěstí) vůbec nedařilo. I nejlepší střelkyně loňských dvou ročníku a zatím i tohoto Vivianne Meidema vyšla naprázdno, což je pro ní netypické. Kirk tento zápas od začátku bral jako ochutnávku toho, co nás bude příští rok čekat v boji o první tři příčky. Rozhodně to nebude procházka růžovým sadem. Come on, you blue Girls!

Fotografie: McCabe a MacIver (zdroj: https://womenscompetitions.thefa.com/)

Branky: Finnigan (73´) – McCabe (22´), Little (90+ 4´)

ŽK: Christiansen, Finnigan – Miedema

Everton (5-3-2):  MacIvr – Pattinson, Sevecke, George, Finnigan, Moe Wold – Scott, Christiansen, Graham (46´ Sørensen) – Emslie, Raso (85´Magill)

Arsenal (4-3-3): Zinsberger – Maritz, Williamson, McCabe, Walti – Mead (81´ Catley),  Nobbs (81´ Roord), Little – van de Donk, Miedema,  Foord

Rouhodčí: Sarah Garratt