Everton – Aston Villa 1:2

02/05/2021 12 Od Petr

Everton po dalším nepřesvědčivém výkonu ztratil všechny tři body, které putují tentokrát do Birminghamu. Aston Villa zlomila nepříznivou sérii a po více jak 12 letech naplno bodovala v Goodison Parku.

Domácí stratég Carlo Ancelotti vsadil na osvědčenou sestavu, ze které na poslední chvíli vypadl James Rodriguez (drobné zranění při předzápasové rozcvičce). Do základní sestavy se tak v rozestavení 4-2-3-1 dostal Alex Iwobi, jako štítový záložník dostal prostor v základu možná trochu překvapivě André Gomes namísto Toma Daviese. Hostující kouč Dean Smith sice postrádal tahouna ofenzivy Jacka Grealishe, ale na hřišti to příliš vidět nebylo, čtveřice El Ghazi – starý známý Barkley – Traoré a Ollie Watkins na hrotu útoku působila velmi kompaktně.

Vlažný vstup a dva rychlé góly

První desetiminutovka zápasu se nesla v duchu vzájemného oťukávání a seznamování starých známých. Zato zbytek prvního poločasu byl diametrálně odlišný, hrálo se v dobrém tempu nahoru dolů. Skóre zápasu otevřel už v 13. minutě Ollie Watkins  – Mason Holgate pod tlakem nedokázal udržet míč, ani ho odehrát do bezpečí a dravý Watkins toho využil. Ve skórování mu nezabránil ani dobře vyběhnuvší Pickford , 1:0 pro Villans! O pár minut později si Watkins naběhl do další velké šance, tentokrát však souboj vyhrál domácí gólman. V devatenácté minutě už ale gól padl, naštěstí ale do branky Villans. Karamelky potvrdily, že standartní situace a následné góly hlavou ovládají dobře, po výborně kopnutém rohu od L. Digneho se na zadní tyči do vzduchu vyšrouboval Dominic Calvert-Lewin a srovnal na průběžných 1:1!

Šance střídá šanci

Prakticky ihned po vstřelené brance musel Pickford opět zasahovat při dvou útočných výpadech Watkinse, naštěstí úspěšně. Mason Holgate zjevně vůbec nechytil úvod zápasu a jeho prostory občas zely prázdnotou. V třiadvacáté minutě poslal Gomes ze středu útočné poloviny centr do oblíbeného prostoru L. Digneho, který ho z první poslal placírkou na nabíhajícího Calvert-Lewina. Ten se vrhnul neohroženě hlavou napřed mezi dva bránící hráče Villans, ale ve skórování mu perfektním reflexivním zákrokem zabránil hostující gólman Martinez. Následné minuty hovořily opět spíše pro Villans, Pickford ale nadvakrát skvěle zneškodnil pokus A.Traorého. Neméně dobře si vedl i proti zakončení Ollieho Watkinse, reflexivním zákrokem zabránil Villans ve skórování, z následné dorážky napálil El Ghazi břevno. Výčet velkých šancí uzavřel v 37. minutě Ross Barkley, který si potáhl míč středem hřiště, lehce obešel bránícího hráče a napálil míč přímo do tyče.

Druhý poločas – více taktiky, méně zakončení

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy bez střídání, na první zajímavou šanci se čekalo zhruba 10 minut. Richarlison si dobře naběhl na centr za obranu, ještě lépe zpracoval, ale zakončení na vzdálenější tyč šlo bohužel vedle. Šancí se nabízelo poskrovnu, proto Carlo Ancelloti potřeboval dát mužstvu nový impulz – na hřiště přišel Fabian Delph a o pár minut později Bernard. Rozuzlení tedy přinesla až osmdesátá minuta a souhra křídelníků Aston Villy – Traoré poslal míč El Ghazimu, který z hranice vápna obstřelil marně se natahujícího Pickforda – 1:2 pro Villans. Do konce utkání už se nestalo nic, co by mohlo ovlivnit výsledek a proto Toffees musí spolknout na vlastním stadionu další hořkou pilulku.

(foto zdroj: evertonfc.com)

Branky: 19. Dominic Calvert-Lewin  – 13. Ollie Watkins 80. Anwar El Ghazi

ŽK: 41. Douglas Luiz ,90. Anwar El Ghazi

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Ben Godfrey, Mason Holgate, Lucas Digne, Allan, André Gomes (70. Fabian Delph), Alex Iwobi (76. Bernard), Gylfi Sigurdsson (82. Joshua King), Richarlison, Dominic Calvert-Lewin
Aston Villa:
Emiliano Martínez, Ezri Konsa, Tyrone Mings, Matt Targett, Matthew Cash, Douglas Luiz, John McGinn, Bertrand Traoré (88. Jacob Ramsey), Ross Barkley, Anwar El Ghazi (90+2. Keinan Davis), Ollie Watkins
Rozhodčí:
Simon Hooper