Manchester United W – Everton W 2:0

10/05/2021 2 Od Karamela

Závěrečný zápas letošního ročníku WSL vůbec nedopadl podle našich představ. Z Manchesteru si odvážíme porážku 2:0.

Kdo očekával, že poslední ligový mač umožní odhodit všechny psychické zábrany a ukázat skutečnou sílu našeho ženského týmu, musel být průběhem i výsledkem hořce zklamán. Ve velmi silné sestavě jsme se soupeřkami už od začátku zápasu nedokázali držet krok a po zásluze zakončili naší letošní kampaň porážkou.

První poločas

nezačal pro modrou stranu vůbec dobře. Velmi časný roh MUTD byl důrazným varováním, že ďáblice to stále letos s fotbalem myslí vážně. I když prozatím se míč v síti netřepetal.  V 6. minutě to ovšem dopadlo už jinak. Po ťukesu mezi Press a Ross vyslala první jmenovaná dlouhou přihrávku do vápna k  Elle Toon. Ta zkušeně popotáhla míč blíže k brance a střelou s odrazem od vzdálenější tyče otevřela skóre zápasu 1:0. Naše Poppy Pattinson nemohla mít z bránění při této akci vůbec dobrý pocit. Svůj další střelecký pokus už směřovala mladá anglická fotbalová naděje do náruče MacIver. O pár minut později mohla hlavičkou v pádu zvýšit Christen Press, ale mířila mimo. Záchvěv šance pro nás se zrodil po rohu Emslie, kdy nadvakrát se snažila prostřelit hradbu červených dresů Izzy Christiansen, než celou akci střelou vysoko nad břevno zakončila Gabby George. Střelou nad břevno zakončila svoje sólo přes dvě třetiny délky hřiště také Claire Emslie. Stejná hráčka mířila opět mimo, pro změnu hlavou i po krosu Sørensen.

Druhý poločas

nabídl zkraje slušnou šanci pro hosty. Millie Turner trochu nepochopitelně zahrála velkou domů, čímž úspěšně založila evertonský útok. Její jmenovkyně Amy Turner se akci karamel pokusila zastavit hlavou, ale míčem trefila jen hlavu Emslie, která se tak mohla dále pokrčovat jedna na jednu. Bohužel její střela z úhlu byla vyražena a v druhé vlně už nikdo nenabíhal. Následovala přehlídka zmarněných pološancí na obou stranách. Až do rohu v 89. minutě. Na něj si velmi dobře naskočila 163 cm vysoká Kirsty Hanson (nebráněná naší 173 cm hlavičkářku Gauvin) a hlavou zblízka tvrdě zvýšila na 2:0. Konec zápasu se pak přiblížil milosrdně rychle.

Shrnutí

sklopené hlavy po našich hráček po druhém gólu výstižně charakterizovaly směs zklamání a únavy. Takto jsme si rozloučení s letošní  WSL nepředstavovali. Rovněž Willie Kirk v pozápasovém hodnocení nebyl s výkonem spokojen. Páté místo v závěrečné ligové tabulce znamená sice naše nejlepší umístění od roku 2013, ale mezera nás dělící od první čtveřice je stále nepříjemně široká. Zbývá ještě na mnohém pracovat. A tento tým toho je určitě schopen. Uvidíme, co dokážeme vytěžit 16.5. ze zápasu pátého kola FA Cup, kdy budeme čelit letošním mistryním WSL, ženám Chelsea. Come on, you blue girls!

Fotografie: Valerie Gauvin (zdroj: Getty Images)

Branky: Ella Toone(6′), Kirsty Hanson (89′)

ŽK: Sevecke (90′)

Manchester United (4-4-2): Earps – Batlle, Amy Turner, Millie Turner, Smith – Toone, Zelem, Staniforth (Galton 61´), Press – Groenen (Sigsworth 90´), Ross (Hanson 68´)

Everton (3-4-3): MacIver – Sevecke, Finnigan, George – Moe-Wold (Lehmann 81´), Christiansen, Scott, Pattinson (Gauvin 76´) – Sørensen (Graham 64´), Raso,  Emslie

Rozhodčí: Louise Saunders