Preview: Aston Villa – Everton

13/05/2021 2 Od Fip

Konec sezóny se blíží a v hektickém finiši jsou 3 body opravdu důležité. Výsledek zpřed čtrnácti dnů volá po odvetě. Jedeme na výlet a to nám letos dělá dobře. Těš se, Birminghame!

Carlo Ancelotti přiznal, že Liga mistrů už to asi nebude. Everton to naneštěstí nemá ve svých rukou. Nahrála nám sice prohra Chelsea v derby s Arsenalem. Gunners nás předskočili na 8. místě, ale odstup na modrý londýnský tým nenarostl. Lišky ale přemohly United a o něco nám utekly. I přes výhodu 2 zápasů k dobru je ztráta 9 bodů na 4. místo veliká.

Prohra United podtrhla titul City, no já jim gratulovat nebudu. Možná ale, že trochu v soutěži poleví, Everton s nimi hraje poslední kolo, 6 dní před jejich velkým finále. Možná. United naopak mají co napravovat a dnes se nabízí „derby“ proti redshite. A to by nám taky bodlo.

Carlo na tiskovce potvrdil, že dnes to budeme muset zvládnout bez Kolumbijců. Bude tak třeba znovu dvojnásobného soustředění, které již tolikrát přineslo radost na výjezdu. Toffees se dopustili na hřištích soupeřů nejméně defenzivních chyb (3), na domácím hřišti naproti tomu nejvíce (13). Bohužel tuhle informaci z jednoho webu o fantasy footballu jsem nedokázal nikde ověřit, takže bez záruky. Co je ale ověřitelné je, že venku Everton inkasoval jen 15krát. Lépe, resp. stejně na tom jsou už jen kluby z Manchesteru.

Nastoupit by mohl po zranění Abdoulaye Doucouré, což by bylo výrazným upgradem zálohy oproti domácímu zápasu. Spolu s Tomem Daviesem a Allanem záloha vypadá solidněji než se dvěma hráči nacházejícími se zcela mimo formu – André Gomesem a Alexem Iwobim.

Co jsme se ještě dozvěděli od Carla? Josh King se mohl radovat ze své první branky za Everton, ale zabránil tomu házenkář Craig Dawson a liknavost rozhodčích u videa. Taková nespravedlnost! Pustil jsem si záznam znovu a pomalu, ale jistý jsem si tím nebyl. Havní je, že ty zlatý body z West Hamu nám už nikdo nevezme.

Aston Villa bude pravděpodobně znovu bez Jacka Grealishe. Dean Smith naznačil, že už pár dní trénuje znovu s týmem, takže by mohl nějakou minutu na hřišti zvládnout, na základní XI to ale nevypadá.

Což o to, bez Grealishe hrají Villans už přes dva měsíce, další absence je ale nová, byť krátkodobá. Po 2 žlutých kartách nedohrál proti United Ollie Watkins a proti Evertonu si odpyká jednozápasový trest. A že to je oslabení, o to si nebudeme přít. Na Goodisonu naši obranu nepěkně trápil. Koho postaví místo něj? Brazilec Wesley nebude po dlouhém zranění asi připraven, mladík Louie Barry by byl dosti divokou sázkou, takže se na hrot posune pravděpodobně Bertrand Traoré.

Villans už hrají nejspíše o umístění mezi 10. a 12. místem. Tak jako tak je to velký pokrok proti loňské sezóně, kdy se zachraňovali v posledním kole. Věřím, že rozdíl v motivaci bude znát a Evertonians budou moci slavit další výhru venku. Však nám poháry nespadnou do klína zadarmo.

Co: Aston Villa FC – Everton FC, dohrávka 19. kola Premier League
Kdy: 13. května 2021, od 19:00 SEČ
Kde: Villa Park, Trinity Road, Birmingham, B6 6HE
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport od 18:55
Rozhodčí: Martin Atkinson – Dan Cook, Constantine Hatzidakis  Čtvrtý rozhodčí: Craig Pawson
Videorozhodčí: Graham Scott  Asistent videorozhodčího: Nick Hopton