Black Watch: Návrat do 19. století

21/05/2021 5 Od Riči

Everton zveřejnil novou venkovní sadu dresů, která se inspiruje dávnou klubovou historií, dokonce až 140 let starou.

Netypický, ale evertonský. Venkovní dresy pro nadcházející sezónu 2021/22 zaujmou na první pohled, dánský producent sportovního oblečení Hummel, jenž Toffees obléká už druhým rokem, vsadil na stylový návrat ke kořenům.

Černý úbor, na němž vystupuje jen lososová šerpa, Everton v minulosti opravdu oblékal, a to v ročníku 1881/1882. Tehdy, ještě v období viktoriánské Anglie, byly Evertonu tři roky, své zápasy hrával ve Stanley Parku (mimochodem jednalo se pouze o duely přátelské a pohárů Lancashire a Liverpool, anglická liga vznikla až o sedm let později), samozřejmostí bylo kopání do koženého míče a například úhlavní městský rival měl ještě pěkných pár let do svého podlého vzniku.

Možná je překvapením, že dnes typickou bílou-modrou kombinaci si Everton osvojil až na začátku 20. století.

A proč Black Watch (Černá hlídka)? K tomu se váže pěkná historie. Ročník 1881/82 Everton odstartoval drtivou prohrou 1:13 s Boltonem. Znepokojené vedení obratem naordinovalo hráčům zvýšené tréninkové dávky, které se často konaly až v noci, a tak se zrodila přezdívka Moonlight Dribblers. Lépe se ale uchytila přezdívka Black Watch nedlouho poté, i proto, že reflektovala nové černé dresy a odkazovala na stejnojmenný skotský prapor britské armády. Skotskou stopu vyšlapal v klubu gólově plodný útočník Jack Gill, který přestoupil z glasgowských Rangers a jehož dobové záznamy označují za prvního široce známého fotbalistu z řad Evertonu.

Nové venkovní dresy včetně brankářského zeleného se představí v akci už tuto neděli v rámci posledního kola aktuální sezóny na půdě Manchesteru City.