Vitality FA Cup: Chelsea W – Everton W 3:0

24/05/2021 0 Od Karamela

Páté kolo Vitality FA Cup proti sobě postavilo Everton a čerstvé ligové vítězky Chelsea. Stadión Kingsmeadow byl svědkem vítězství Pensioners 3:0.

V neděli před výkopem pohárového utkání podlehly ženy Chelsea ve finále Champions League FC Barcelona 0:4. Bylo jasné, že další blamáž, a navíc na svém domácím stadionu nebudou chtít připustit. Na straně Evertonu byo utkání mimořádné pro pravou obránkyni Ingrid Moe Wold – šlo o poslední zápas její kariéry, protože nadále se hodlá věnovat kariéře fyzioterapeutky. Proto jí po zásluze připadla čestná povinnost vést Toffees v utkání jako kapitánka. Výhra by pro ní určitě byla pěkným bonusem. K čemuž bohužel nedošlo.

První poločas

začaly karamely velmi aktivně. Hned na začátku utkání našla Pattinson dlouhým nákopem Emslie, ale té se hlavou překonat brankářku Chelsea nepodařilo. V 7. minutě se proběhla s míčem do vápna soupeřek Raso. Pěkně našla velmi dobře postavenou Gauvin, která bez váhání hlavičkovala. Její střela však byla vyražená z brankové čáry. Po čtvrthodině hry se ve vápně nešťastně srazila Moe Wold hlavou s jednou ze soupeřek a chvíli nebylo jasné, zda bude schopná ve hře vůbec pokračovat. Naštěstí se ukázalo, že ano a Moe se vrátila zpět na svojí stranu obrany. To už se začala na provozní teplotu pomalu zahřívat londýnská Sam Kerr. Ovšem její dvě střely v rozmezí několika minut zneškodnila MacIver. Za Everton odpověděla tvrdou střelou Claire Emslie. Její pokus pro změnu výborně vyrazila Berger v brance domácích. Těsně před půlhodinou hry si Kerr poradila s Megan Finnigan a přesným pasem našla Guro Reiten. Ta, ač tísněná našimi dvěma obránkyněmi propálila Mac Iver – 1:0.

Druhý poločas

zhájila Bethany England nastřelením břevna, ale Everton se nezalekl. I nadále se snažil hrát s čerstvými ligovými šampionkami otevřenou hru. A když pak MacIver znovu vychytala Kerr, vypadalo to, že skóre se nám podaří zkorigovat. Vyrovnání měla na hlavě Gauvin, která po přímém kopu Christiansen mířila hlavou do rohu londýnské branky. Berger ale stačila střelu vyrazit. Ani voley Sørensen se bohužel neujal. V 77. minutě si Kerr poradila se Sevecke a zblízka zvýšila – 2:0. Tento gól až až doposud velmi dobře hrající Everton zarazil v rozletu. Pohár hořkosti jsme si museli vypít až do dna v minutě 87., kdy Kerr přihrávkou jak vystřiženou z tréninkového hřiště předala míč Drew Spence. Její střelu se hlavou snažila hlavou zblokovat Sørensen, ale míč nešťastně nasměřovala do vlastní brány, kde jej také nešťastně odrazem od tyče dorazila za čáru MacIver – 3:0. Zápas poté dospěl do poklidného konce.

Po zápase

se hráčky obou týmů rozloučily s Ingrid Moe Wold, od hostitelek dostala velkou kytici a dočkala se i sentimentálního obejmutí od Willie Kirka. Myslím, že takto má rozloučení s kariérou vypadat.

Shrnutí

Až do cca 70 minuty jsme hráli velmi dobře a přes jednogólový náskok neměla Chelsea nic jistého. Potom ovšem nastala situace nám tak známá ze všech letošních zápasů s Top Four: soupeřova rozdílová hráčka (v tomto případě Samantha Kerr)  se začala dostávat více do hry a nám se přestalo dařit se soupeřkami držet krok. Dorážecí branky tak na sebe nedaly dlouho čekat. Přes jednogólový deficit jsme schopni se přehoupnout, ale dva góly navrch nás prostě vypnou. Vedení tak čeká přes léto těžký úkol, jak náš dobrý tým více vyztužit. Konkurence menší nebude: do WSL čerstvě postoupivší ženy Leicestru právě z FA Cup vyřadily tým MUTD. Čeká nás zajímavé léto. Come on, you blue girls!

Zdroj fotografie: Royalbluemersey.sbnation.com/ getty images

Branky: Reiten 29, Kerr 77, Spence 87

Chelsea (3-4-3): Berger; Bright, Carter, Eriksson; Cuthbert (Charles 72), Leupolz (Spence 78), Fleming (Ingle 72), Andersson; England, Reiten (Harder 78), Kerr

Everton (3-4-3): MacIver; Sevecke, Finnigan, George; Moe Wold (Boye-Hlorkah 90), Scott, Christiansen, Pattinson; Gauvin (Graham 84), Raso, Emslie (Sørensen 67)