Zhodnocení sezóny 2020/21

28/06/2021 2 Od Javor

„Proč ten jetelíček roste u vody?“ „Co jste, hasiči, co jste dělali?“ Palčivé otázky dneška. A proto redakce s dostatečně poníženou suplikou požádala ty nejbystřejší mozky, které tu jsou, aby s námi sdíleli špetku své nebetyčné a nebeské moudrosti.


Předně – díky za to, že jste si udělali čas. Oceňujeme to. Začněme stručným zhodnocením jednotlivých pozic. Nejdřív tedy brankáři. Jak jsi byl spokojen s výkony Pickforda? A když je dvojka Olsen zpět v AS Řím, měl by víc šancí dostávat Virginia?

Krony: Výkony Pickforda byly v první půlce sezony plné chyb, nejen při chytání, ale i jeho rozehrávka byla slabá. Naštěstí ho tady podržel zbytek týmu, buď jeho chyby napravili, nebo pokud už z chyby padl gól, tak na druhé straně jich většinou padlo více. Zhruba někdy na přelomu listopadu a prosince se začal s výkony zvedat a ke konci sezony to byl nakonec jeden z našich nejlepších hráčů. Bohužel svou formou šel oproti všem ostatním, takže i když vychytal skoro nemožné, tak to často na body ani tak nestačilo.

Virginiovi bych určitě dal šanci, aby dělal dvojku v následující sezoně. Viděl jsem ho v akci sice jen dvakrát, ale chybu neudělal, chytal dobře. Oproti Pickfordovi je u něj slabší rozehrávka a čtení hry, kde Pickford může hrát brankářské libero, Virginia určitě zatím ne.

Tomm: Nepodařila se mu první polovina sezóny. Ke konci se pak pomaličku dostával zpět do reprezentační formy. Já jsem jeho dlouhodobým zastáncem a i přes občasné minely je to pro mě kvalitní gólman a neotřesitelná jednička. Virginia by víc šancí dostávat měl, ale nejspíše někde jinde na hostování. U nás potřebné zkušenosti nezíská.

Janči: Picky za mňa fajn, nerobil zbytočné chyby a chytal na úrovni repre brankára. Mladý João by ako dvojka postačiť mohol. Síce by som ako dvojku radšej videl natrvalo Olsena, ale João je zadarmo, tak na čo zbytočne utrácať. Priestor v pohároch by dostať mohol.

Karamela: S výkony Pickforda jsem celkově nakonec spokojen, i když v průběhu sezóny jsem jej někdy měl už dost. Mrzí mě, že se Olsen vrací zpět do Říma, myslím si, že když byl postaven do zápasu, počínal si slušně a byl by pro Pickforda přesně tou pravou konkurencí. Virginia by vice šancí dostávat měl. Ale bojím se, že jej čeká obvyklý osud brankářských dvojek: odchytá pár pohárových zápasů a radši zmizí někam dělat jedničku.

Jak vytvořit konkurenci na krajích obrany? Už několik roků se mluví o náhradníkovi/nástupníkovi Colemana, ale kde nic, tu nic (Holgate a Godfrey jsou primárně stopeři). A měl by vlevo být prohlášen za dvojku Nkounkou nebo spíše by měl Everton někoho přivést? Souhlasíš se mnou, že střed obrany odehrál sezónu celkem dobře?

Krony: Coleman je pro mě stále dost dobrý, aby hrál dále, ale nějakou náhradu/alternaci by to asi chtělo. Nkounkoua nemůžu hodnotit, viděl jsem ho jen v poháru a pak v lize dostal pár minut tuším. V poháru skvělý, ale málo minut na hodnocení. Godfrey ale dle mého zvládá i pozici beka bravurně a to na obou stranách. Střed obrany hrál dobře až na občasné chyby, ale neomylný není nikdo a ani jeden ze stoperů neměl nějaké delší slabé období. Každý ze stoperů má své slabší i silnější stránky, je na manažerovi, aby na daný zápas vybral ty nejvhodnější a CA se to dle mého slušně dařilo.

Tomm: Pravý kraj obrany musí být naše priorita na přestupovém trhu. Bohužel Colemanův „důchod“ nás bude hodně bolet. Kromě kvalitního hráče, kterého se nám nedaří nahradit, ztratíme také kapitána, což pro mě bude daleko větší problém. Upřímně řečeno, jeho nástupce v týmu  nevidím. U Nkounkoua platí to stejné co u Virginii = hostování.

Střed obrany máme oproti ostatním postům dobře pokrytý a obstojně jsme zvládli situaci, kdy Mina byl zraněný a Holgate konzistentně špatný. Jednoznačně náš nejhorší hrající hráč. Nevím, co se stalo, ale minulou sezónu byl jeden z nejlepších. Trošku mě mrzí, že ho drtivá většina fanoušků (nebo aspoň ta hlasitější část) odepsala. Já mu stále věřím a jsem přesvědčen, že se dokáže dostat do formy před zraněním.

Godfrey? Za mě překvapení sezóny. Výbornej univerzál, co nevynechal jedinej souboj a hráč, který svou energií dokáže nakazit ostatní spoluhráče. Jeho přínos směrem dopředu je sice minimální, ale od toho tam přece není, že? Každopádně uvidíme, jak si poradí s prokletou „evertonskou druhou“ sezónou.

Janči: Obrana bola tento rok po defenzívnej stránke dobrá. Keane ako líder obrany vyspel a dobre to dirigoval. Prekvapil ma Godfrey, ktorý bol neskutočný, naozaj brilantný nákup (mať takých 11 na ihrisku, tak vyhráme všetko asi). Troška ma sklamal Holgate, oproti minulej sezóne bol len tieňom toho, čo bol. Nkounkou ako dvojka za Digneho áno, pokiaľ to nezapláta Ben. V akadémii nám rastie ešte Small, ale pravá ostáva slabinou, tam nemáme nič. Čítal som niečo o Dumfriesovi z PSV za niečo pod 13m, ale to bolo ešte pred EURO, ale ktovie… Snáď ho Brands prehovorí.

Karamela: Souhlasím s tím, aby byl Nkounkou oficiálně druhou volbou na levou stranu obrany. Náhradníka za Colemana si budeme muset přivést. A udělat jsme to měli už před jedním, dvěma lety. Nemám nasledovanou naší akademii, možná tam teoreticky nějaký vhodný náhradník nebo spíše nástupce bude. Ale když zohledním, nakolik se nám poslední léta daří zapojovat odchovance akademie do prvního týmu, tak si myslím, že nezbyde než nakupovat. Střed obrany hrál slušně, i když Keane pravidelně prověřoval správnou funkci mých koronárních tepen.

S výkony Allana, Doucourého a Rodrígueze je nepochybně spokojenost. Manažer je ale pryč a my budeme rádi, když Rodríguez v létě neodejde. Co podle tebe viděl Ancelotti v Gomesovi, že ho celkem často dával do základu? A fungovala celkově obranná část zálohy? Jak hodnotíš útočnou část zálohy?

Krony: Záloha byla nejsilnější za spoustu let, pokud ovšem hrála v optimálním složení – a všechny tři opory měly vleklejší zranění, navíc James hrál v několika zápasech i křídlo. Určitě potřebujeme posílit i tady. Davies je fajn, umí zaskočit a sezona se mu povedla, Sigi opět střídal nevýrazné a hvězdné zápasy a okamžiky. Gomes by byl hvězdou minulého desetiletí, umí skvěle pokrýt míč, má dobrou techniku, ale nepřidává nic k tomu. Allan umí to stejné, navíc sbírá míče. James má navíc zase přesné, překvapivé a rychlé přihrávky nebo přenesení hry, to Gomesovi chybí, tedy alespoň po tom zranění, před ním měl od všeho trošku, byl to dříč i kreativec zároveň, teď už to tam není.

Tomm: Obranná část byla v pohodě. Útočná skoro neexistovala, ale to byl problém celého týmu. Směrem dopředu nulová kreativita, což mělo za následek vyřazení potenciálu našich útočících hráčů ze hry.

Allan a Doucouré byli velice důležití hráči. Nebojím se říct, že dokonce nepostradatelní, což bylo vidět při Allanově absenci. Výborní běžci, spolehliví dozadu, dostatečně agresivní a u soupeřů zaslouženě neoblíbení. Směrem dopředu u nich vidím větší přínos než svého času měl Gana. Ale tak jako u ostatních platí to stejné. Pokud chcete hrát za Everton, je třeba v útočné fázi trošku víc než jen nic nepokazit.

Co viděl na Gomesovi? Otázka spíš zní: Co mu vadilo na ostatních? Stavění Gomese do základu nebylo o jeho kvalitách, ale spíše o nekvalitách konkurence. Co mu vadilo na Daviesovi, opravdu netuším, ale za mě, když hrál, tak byl jeden z lepších.

Pak tu je ještě Sigurdsson. Jeho hra stojí a padá na hře celého týmu. Když se daří, většinou bývá ústřední postava zápasu. Společně s Dignem jediní kreativní hráči v týmu. Brzo mu končí smlouva – bude se podepisovat nová? Já bych mu ji dal, ale s poměrně menším ohodnocením.

Janči: Takto… Rodriguez nech len ide, aj tak moc nehral, a niečo z toho aj vytrieskame, ten tu bol len kvôli Ancelottimu, nie klubu. Trojica Allan – Doucouré – Gomes mne osobne prišla najuniverzálnejšia. Gomes tam mal uplatnenie, keďže on nie je nejaký šprintér, ale má silu a dobre prepája útok a obranu, ale zase bez spomínaného dua bol polovičný.

Karamela: Díky tomu, že na tyto otázky odpovídám pozdě už vím, že Rodríguez v létě nejspíš odejde. Z jeho celkového působení na Goodison Parku jsem rozpačitý: záblesky krásného fotbalového umění střídal s četnými chvílemi, kdy na trávníku doslova nebyl. Chápu, že to je nejspíš velmi sympatický a křehký člověk, kterému v další kariéře a životě přeji jen to dobré. Za sebe bych ovšem dal přednost hráči třeba méně geniálnímu, ale zato vyrovnanějšímu a schopnému nastoupit ve většině zápasů.

Co viděl Ancelotti v Gomesovi nevím, možná určitou solidnost bez tendence k riskantním experimentům. Na rozdíl například od Toma „Pirla“ Daviese, u něhož jeden nikdy neví, zda předvede kolosální kiks nebo fotbalovou lahůdku. Obranná část zálohy fungovala podle mého názoru asi nejlépe z celého týmu. Godfrey, Allan, Doucouré – kdykoliv byl někdo z nich na hřišti, byl jsem výrazně klidnější. Útočnou část zálohy vidím především jako nevyrovnanou.

Poslední pánové na holení – útočníci a křídla. A zde nás opravdu tlačí bota. King neprodloužil a Richarlison skoro určitě odejde. Za předpokladu, že i nadále budeme hrát na jednoho hrota, tak potřebujeme takové lidi tři. Jednička je jasná – Calvert-Lewin. Ale koho k němu? Měl by začít dostávat více šancí střelecky disponovaný Simms? Jak hodnotíš útočnou hru celkově?

Krony: Tady to bylo tak napůl. Rich a Calvert-Lewin super, napravo nic, pokud tam tedy nehrál James. Rich trošku pálil šance, ale pracoval, neustával ve snaze, produktivita slabší než v předchozích sezónách, ale stále byl nebezpečný a i tím obrany zaměstnával. DCL netřeba vyzdvihovat, letos jedna z hvězd celé PL. A za nimi nic, žádný z náhradníků nehrál ani průměrně.

Doufal jsem, že Iwobi se sveze na úspěchu týmu a při výhrách, že prostě sem tam dá gól, občas kvalitně zacentruje. Ale bohužel jemu se nedařilo, ani když zbytek týmu jel na vlně. Přitom s míčem umí, rychlost celkem má, ale nějak to ne a ne prodat. Simmse bych rád v zápase viděl, ale můžu hodnotit jen na základě pár sestřihů – řekl bych že má přesně to, co chybí Iwobimu, super výběr místa a tak nějak mu to tam padne i když se to odrazí od jeho zad.

Pokud Rich odejde, tak určitě bude nutné přitáhnout dvě kvalitní křídla, možná bych se nebál rozšířit tyhle posty o další hráče. Ale bude těžké zbavit se finanční zátěže platů nepotřebných hráčů. Hlavně u zmiňovaného Iwobiho by to bolelo, přišel za velké peníze, plat nemá malý a prodat by se musel pod tržní hodnotou.

Tomm: Začnu odzadu. Útočná hra týmu byla velmi špatná a naším útočníkům se nedostávala patřičná podpora. DCL jasná jednička, ale na jak dlouho? S Richarlisonem určitě nebylo něco v pořádku. Jakoby mu něco chybělo. Kamarádi, rodina, ženská, kalby, fanoušci? Nevím, kdo v klubu má tyto osobní záležitosti na starosti, ale já bych se nebál ukázat tímto směrem.

Rich je velice aktivní směrem ven k fanouškům, ale málokdy to bylo spojováno s klubem. Jestliže v létě odejde, budeme muset hrát formace bez křídel.  Žádné křídelní hráče nemáme a navíc je nedokážeme ani sehnat. Co se týka Jamese, tak tady opravdu nevím, co mám čekat. Četl jsem něco ohledně nějakého marastu ve smlouvě směrem k Realu. Jemu ale nějak věřím, že by mohl zůstat.

Simmse jsem skoro neviděl hrát, ale reference nemá špatné a vzhledem k tomu, že peníze na rozhazování nemáme, nemůžeme si dovolit ho poslat pryč a přivést náhradu. Musíme mu dát prostor u nás.

P. S. Moiseho Keana u nás nadále nechci.

Janči: King mi chýbať nebude, Richarlison má síce veľký vplyv na útočnú hru, ale nemá také štatistiky, aby niekto za neho vysolil povedzme 60-70 mega, takže si myslím že ostane, ale uvidíme po Cope. DCL je samozrejmosť, je u nás zatiaľ spokojný. Kean ostane v PSG, takže Simms by ako druhý hrot šancu mal dostať, má talent. Krídlo musí bezpodmienečne prísť, tie nemáme na Richarlisona a Gordona vôbec, Iwobiho nerátam, to je škoda reči.

Karamela: Calvert–Lewin aspiruje na to, že si jeho jméno nechám natisknout na nový dres (To jen tak na okraj. Opravdu jsem z něj měl letos radost.). Kingova neprodloužení nelituji, ten pán mě ničím nezaujal. Odchodu Richarlisona bych asi měl litovat, ale nepřišel mi v Evertonu právě šťastný a tuto sezónu se mu dvakrát nedařilo. Takže pokud za něj dostaneme slušně zaplaceno, s klidným srdcem se s ním rozžehnám.

Simms by seriózní šance rozhodně dostávat měl. A z hostování z metropole nad Seinou bychom si podle mě měli stáhnout Keana. Moc jiných možností nevidím, ani když zohledním pokrok v 3D tisku. Ledaže by Brands věděl o nějakém frustrovaném talentu zahřívajícím lavičku v lucemburské lize, bezpečně mimo hledáček populárnějších klubů, kterým bychom tak vypálili rybník. Což by se mi hodně líbilo.

Everton v zápasech doma byl patnáctý, Everton v zápasech venku byl čtvrtý. Co podle tebe stojí za takovým nepoměrem?

Krony: Asi souhrn všech okolností a taky už si pak hráči vytvářeli i tlak sami na sebe a lepilo se to k sobě. Doma musíme, musíme, musíme. Je to doma, ale ti fanoušci tam nejsou, ale vytvořili si asi sami na sebe tlak a pak pochopitelně tlak rostl s každým dalším neúspěchem.

Tomm: Doma se od nás očekává, že budem útočit a určovat tempo hry. To neumíme a ani na to nemáme hráče.

Janči: Everton vonku = Ancelotti. Everton doma = neviem, asi neprítomnosť fanúšikov. Alebo sme proste podcenili súperov a pred výkopom sme mali v hlavách už 3 body. Predsa len, Newcastle, Fulham, Sheffield apod., to nemohla byť náhoda.

Karamela: Již další dobu zastávám konspirační teorii o toxickém vlivu starobylých olovnatých nátěrů na Old Lady. Pokud by se ukázala jako pravdivá, bylo by to skvělé – přestěhování na nový stadion, nebo finančně dostupnější práce se špachtlí a odbarvovačem by vše elegantně vyřešily. Horší je, pokud je na vině psychická labilita mužstva. Zde může pomoci nový manažer (a nebo také vše definitivně pohřbít) a nebo silná osobnost v týmu (kterou pohříchu nemáme). Případně nějaká pěkná kytičkovaná tapeta v šatnách. Žádný jiný důvod si neumím představit.

Po špatném finiši skončil Everton desátý a na evropské poháry bude koukat jen v televizi. Od roku 2014 jsme se nedostali do první šestky. Stali jsme se průměrným ligovým týmem?

Krony: Lepší průměr jsme bohužel už delší dobu. Být nejlepší ze zbytku by měl být náš cíl aktuálně a postupně se sunout výše a výše. Nejlepší ze zbytku 5. – 7. místo nejhůře.

Tomm: Nestali… Jsme. Evertonu fandím, myslím, od nějakýho roku 98. Tehdy jsme málem vyletěli z ligy a kromě období 06-14, kde jsme se točili mezi 6. – 8  místem, jsme byli klub v závěsu za těmi top kluby, to jsme aj nadále. Problém je, že ta špička se nám rozrostla o Tottenham a Leicester, takže už nejsem 6. – 8. ale 8. – 10.
Ale furt lepší jak fandit červeným, ne?

Janči: Priemerným nie, len nevieme, až na Ancelottiho, vybrať manažéra, potom je to piate cez deviate…

Karamela: Ano, naprosto nepochybně. A pokud bychom si to konečně připustili, mohlo by to být ku prospěchu věci. Namísto přehnaných ambic a infarktových stavů bychom mohli v klidu budovat konkurenceschopné mužstvo.

Jak se těšíš na nový stadion? Z jakých zdrojů by měl být podle tebe financován? A jak celkově hodnotíš Mošírího působení jakožto majitele klubu?

Krony: Těším se, ale mám velký hřích, dosud jsem nebyl na Goodisonu, musím to ještě před dostavbou stihnout, v plánu to bylo před covidem, tak snad to nějak půjde.

Co se týče financování, zaměřil bych se na všechny dostupné možné dotace, pak teprve na soukromý sektor a zbytek teprve ze zdrojů klubu. Jsou některé případy, které dokazují, že to jde vybudovat i s minimálními náklady. Pochopitelně v současné budoucí podobě stadionu je těžké dosáhnout na dotace, ale vypadá to nádherně.

Co se týče Moshiriho – ať zaplatí posily, stadion a pak může jít. Rozporuplné pocity z něj, tak asi jako u všech fans. Máme teď peníze, ale nemůžeme je utrácet, tam kde bychom všichni chtěli, nemůžeme se rozrůst, takže budeme bohatý klub s rodinným zázemím? Navíc mi vadí jeho ignorování vlastních fans, trošku se bojím.

Tomm: Novej stadion je sice fajn, ale já z toho nějakej větší prožitek mít nebudu. To spíš ocení místní a těm to samozřejmě přeju. Ovšem musím říct, že vizuálně je nádhernej, a tak doufám, že se bude vizuálu co nejvíce podobat. Majitele hodnotit nemůžu, je tam krátkou dobu a nevím co všechno dělá/nedělá. Peníze dává ale… Z české ligy jsem poučenej.

Janči: Na štadióne sa mi páči tá historická stopa dokov, kde to bude postavené, ošatená do moderného kabátu v tvare vlny, keďže je to pri rieke. Proste originálne. Pán Meis odviedol opäť výbornú robotu. Okolo financií som sa moc nedočítal, takže neviem povedať, ale určite tam bude figurovať aj Usmanov. A za pána Moshriho som rád, že klub môže byť konkurencieschopný a finančne stabilný, len prosím nech do toho toľko nekecá, lebo sa z toho stredu tabuľky nikdy nevymoceme.

Karamela: Na nový stadión se těším. Mám slabost pro architekturu spojenou s vodou, takže Bramley-Moore Dock je velmi podle mého gusta. Akorát pokud tam budeme hrát tak, jak poslední sezóny hrajeme doma, bude si na břehu zálivu fanoušek místo řádně vychlazené pinty vychutnávat číši bolehlavu.

Z čeho by měl být stadión financován vůbec nevím. V ideálním světě zámožným anglickým pivovarem, který používá trvale udržitelné a fair trade zdroje ze kterých vyrábí pitelné pivo. Což s jistotou nenastane. A doufám, že to nebudou financovat ani Usmanovovi kámoši. Takže jakýkoliv kompromis mezi bude asi přijatelný.

K objektivnímu hodnocení Moshiriho jako majitele asi nemám dost objektivních informací. Měl jsem sklon vidět jej jako byznysmena, který bere Everton jako investici, přihlíží k jeho historii a respektuje názor fotbalově kompetentnějších členů boardu. Bohužel, jak sleduji aktuální komedii okolo výběru nového manažera, začínám se od tohoto názoru odklánět. Ale opakuji, vůbec nevím, co se děje za zavřenými dveřmi vedení.

Doplň větu „V sezóně 2021-2022 budu považovat za úspěch, když Everton ….. „.

Krony: …budu považovat za úspěch, když Everton… ians budou šťastní.

Konkrétněji? Dobrý fotbal na pohled (to je za mě nejdůležitější, fotbal musí bavit) a do sedmého místa. Stavba stadionu začne. Přijde manažer, který vydrží déle než rok. Někdo z mládeže se prosadí, odchovanec v kádru chybí (čest Daviesovi jakožto výjimce).

Tomm: … v posledním kole pošle Liverpool o ligu níž.

Janči: … sa kvalifikuje do Európskej ligy.

Karamela: … stabilizuje své výkony na úrovni šestého až osmého místa tabulky a Everton Women postoupí mezi první tři týmy.