Novým manažerem Evertonu je Rafael Benítez

30/06/2021 11 Od Javor

Dny spekulací jsou u konce. Everton přebírá španělský manažer, který to už ve městě zná.

Ač je dnes téměř výhradně znám jako manažer, tak i on má za sebou fotbalovou hráčskou kariéru. Rodák z Madridu odehrál rok za céčko Realu, načež si s Castillónem zahrál ve druhé lize. Nejvíc času ale strávil v týmu Parly, který tehdy hrál třetí ligu. Zdraví ale nesloužilo a tak ukončil hráčskou kariéru v pouhých 26 letech. To již měl nějaký ten rok v kapse diplom z madridské univerzity, kde vystudoval tělesnou výchovu.

O tři roky později si udělal trenérské zkoušky a v roce 1993 začal trénovat béčko Realu Madrid. Tam časem povýšil na asistenta del Bosqueho u áčka, načež se trenérsky osamostatnil. Štace v Pamploně a ve Valladollidu byly neuspěšné, ale s Tenerife postoupil do nejvyšší ligy. To pro něj znamenalo trenérské povýšení – převzal Valencii.

Ta v sezóně 2000-2001 prohrála finále Ligy mistrů na penalty proti Bayernu Mnichov a navíc odešel kapitán Mendieta do Barcelony. To ale vůbec nevadilo, tým kolem Roberta Ayaly, Kilyho Gónzaleze a Johna Carewa zvládl vyhrát titul a totéž zopakoval v sezóně 2003-2004, kdy vyhrál i Pohár UEFA. Ze tří sezón tak Benítez vytěžil dva tituly a jednu výhru v evropských pohárech – to je slušná bilance. Bylo jasné, že ho Valencia neudrží…

.. protože zájem projevil FC Liverpool. Na tuhle nabídku samozřejmě kývl – a stal se tak prvním španělským manažerem v anglické lize. Ve své první sezóně hned vyhrál Ligu mistrů, přičemž vítěznou penaltu ve finále proti AC Milán vstřelil český útočník Vladimír Šmicer. Ligu se ale vyhrát nepovedlo a postupem času se začal s novými americkými majiteli klubu hádat. Výsledkem byl odchod po vzájemné dohodě v roce 2010. Bez práce byl pouze několik dní, když po něm sáhnul Inter Milán. Tam ale strávil jen půl roku…

Další štace? Chelsea, Neapol, Real Madrid, Newcastle. S Chelsea vyhrál Evropskou ligu, ale původně ho fanoušci nepřijali – kvůli výrokům na adresu klubu, když dělal manažera Liverpoolu. V Realu to bylo s fanoušky to samé, tam vydržel půl roku. S Newcastlem postoupil do Premier League, přičemž se po svém vyhazovu nelichotivě vyjádřil na adresu majitele klubu. A zatím posledním klubem, který vedl, byl čínský Dalian Profesionnal. Tam skončil letos v lednu po vzájemné dohodě, jako zdroj uvedl obavy o své zdraví a zdraví své rodiny kvůli koronaviru.

Smlouva s Evertonem byla podepsána na tři roky.

(fotozdroj: evertonfc.com)