Chelsea W – Everton W 4:0

12/09/2021 1 Od Karamela

Výjezdu do Londýna předcházela mírná nervozita fanoušků a na sociálních sítích prezentované odhodlání Evertonu předvést solidní výkon.  Zázrak se ovšem nestal a po neslavném výkonu si karamely odvezly nakládačku 0:4.

První poločas

začal podle očekávání. „The Pride of London“, jak zní nápis na hlavní tribuně Kingsmeadow, ukázaly, že se nespokojí s rolí pouhého papírového favorita.  V úvodu byla naše obrana pozorná, i když neobvyklá – Sørensen na wing backu nevídáme příliš často.  Postupem času začala Chelsea zrychlovat a zpřesňovat své kombinace a začal kolotoč. v 9. minutě prošla Kirby přes Finnigan, ale MacIver byla na svém místě. V 15. minutě se MacIver sklouzla za velké vápno, aby odvrátila další nebezpečí. Zakrátko jsme také my ukázali, že bychom rádi hráli dopředu, vše ale skončilo odzbrojením Emslie v šestnáctce Chelsea a o chvíli později blokovanou střelou Anvegård. A pak už úřadovali Pensioners. Pokus Harder po kiksu Galli ještě vyšel naprázdno díky Björn, reparát stejné hráčky likvidovala MacIver. O chvíli později si Kirby poradila s Björn a angličanem o vzdálenější tyč dala první gól zápasu – 1:0. Další průběh poločasu byl charakterizován naší velmi nejistě hrající zálohou a chaosem v obraně. Jen díky nepřesnosti Chelsea se skóre dále nezvýšilo.

Druhý poločas

začal tím nejhorším možným způsobem. Ve 47. minutě MacIver na hranici velkého vápna rozehrála na Finngan. Ta jí míč nepochopitelně šourákem vracela, ovšem bohužel rovnou před nosem Sam Kerr. Pro nejlepší střelkyni loňského ročníku už nebyl problém trefit prázdnou bránu – 2:0. Ojedinělá útočná akce Evertonu končila zablokováním hlavičky Christiansen. Na druhé straně zahrozila Kerr, ale její cross by blokován. A poté už následovaly další a další útočné vlny do řad zmateně hrajícího Evertonu. Naše sporadické pokusy o útok narážely na nepřesnost přihrávek, neschopnost zpracovat a odehrát míč na jeden dotek nebo přejít přes soupeřky. Toto se nezlepšilo ani po příchodu Dali a Duggan. Není divu, že se skóre dále horšilo. Sam Kerr přispěla svým druhým dnešním gólem v minutě 74., kdy prudkou hlavičkou po rohu zvýšila na 3:0. Zakrátko odešla střídat, ale ani tak jsme si nemohli oddychnout. Naopak. Na trávník přišedší Bethany England v 79. minutě využívá asitenci Kirby a zvyšuje na 4:0. Naše snaha o úpravu výsledku je marná a Chelsea zbytek zápasu využila k tréninku svých začínajících hráček.

Shrnutí

Druhý debakl ve dvou týdnech. Po dvou kolech máme čisté konto nejen v rubrice „body“, ale i v sekci „vstřelené góly.“  Je pravda, že jsme první dvě kola hráli s prvními dvěma týmy loňské tabulky, ale i tak musíme uznat, že i v dnešním zápase byl náš výkon opět tristní. Takto sebevědomý a ambiciózní výkon mužstva nabitého reprezentantkami nevypadá. Jistě to vědí stejně tak dobře hráčky jako i Willie Kirk. A asi i ještě někdo: rychle smazaný, ale internetovým lidem zachcený tweet Šarvara Ismailova byl lakonický: „Unacceptable.“ V sobotu 25.9. ve 12:30 hrajeme s Birminghamem. Zde nic jiného než tři body nepřipadá vůbec v úvahu, pokud možno prosím i s čistým kontem. Come on, you blue girls!

Branky: Kirby (25´),  Kerr (47´+74´), England (79´)

Žluté karty: Ingle

Everton: MacIver, Bennison, Björn, Finnigan, Gabrielle George, Turner, Izzy Christiansen, Galli, Emslie, Anvegård, Sørensen
Subs: Sevecke, Dali, Duggan, Gauvin, Brosnan, Clinton, Pattinson

Chelsea: Berger, Carter, Eriksson, Bright, Reiten, Ji, Ingle, Kerr, Mosegaard-Harder, Kirby, Cuthbert.
Subs: Musovic, Nouwen, Leupolz, England, Fleming, Charles, Spence, Andersson, Fox.

Diváků: 2379

Fotografie: Kirby střílí první branku. Přihlíží Bennison a Björn (zdroj: Reuters via The Guardian)