Preview: Everton – Burnley

13/09/2021 9 Od Fip

Dlouhých 16 dní jsme museli čekat, než se opět budeme moci sejít u obrazovek a sledovat milovaný Everton. Navázat na úspěšný start můžeme s dalším týmem z loňské spodní poloviny, přijíždí Burnley.

Nepůjde samozřejmě o žádný jednoduchý úkol, ale favority zůstáváme. Clarets, jak se podle zbarvení přezdívá Burnley FC, vstoupili do nového ročníku s tím, že i letos to bude hlavně o dobývání kóty 40.  Na cestě zatím narazili na téměř stejné soupeře jako Toffees, s odlišnými výsledky. Doma podlehli Brightonu, remizovali s Leedsem. Mezi tím prohráli se správci našeho původního hřiště.

Něco o soupeři

Přestupní období, které skončilo s prvním dnem měsíce, měli Clarets vydatnější. Alespoň co do přestupových částek. Na úrovni přestupového maxima, za 14 milionů eur, přišel mladý obránce Nathan Collins. Před uzávěrkou se podařilo dokončit překvapivý transfer z Lyonu, za 15 mega eur přicestoval Maxwel Cornet, produktivní křídlo, poslední dobou spíše wingback. Poznámka na okraj, rekordní přestup drží Ben Gibson, který stál 16,9 milionů eur, ale tento obránce se poroučel před sezonou zpět do Championshipu. Ne, tak moment, Norwich už je zase zpátky v EPL.

Naopak se podrželo udržet stabilní stoperskou dvojici Ben Mee – James Tarkowski, které doplňuje reprezentační náhradník Pickforda mezi tyčemi Albionu, Nick Pope. Ještě jednu posilu do defenzívy se podařilo získat, ze Swansea dorazil pravý bek Connor Roberts. A pak že nejsou.

Další jméno, které se spojovalo s přestupem, a to na Goodison Park, je Dwight McNeill. Burnley ale požadovalo za přestup svého stále jen 21letého levého křídla příliš mnoho. I tak bychom si ho nemohli dovolit. Za dosavadních 99 zápasů nasbíral v EPL 7 branek a 16 asistencí. Už 4 sezóny se pak o největší díl branek Burnley stará novozélandský snajpr Chris Wood. Letos už má také jeden zásah.

Co nového u nás

Jedinou posilou z deadline day pro Everton je příchod Salomona Rondona. Ten se zapojil aktivně do přípravy a začne patrně na lavičce. Na té se nepotká s přeživším Jamesem Rodriguezem, který musí údajně dohánět po absenci fyzickou zdatnost. Další absencí je Fabien Delph. Jeho hráčská registrace už konečně spadla do skartovačky, Delphovi se ji sice podařilo ještě vytáhnout, ale odneslo to vykloubené rameno.

Reprezentační pauza opět zvýšila význam otázky pravého beka, protože Irové nám vrátili Seamuse pochroumaného. Naštěstí se podle všeho dal do kupy a bude připraven začít od začátku. Další jediná otázka v sestavě tak zůstává Townsend nebo Iwobi. Osobně se nemohu sám rozhodnout, ale malinko se přikláním k Nigérijci.

Jak to bylo naposledy

Přesně před půl rokem se hrál na prázdným Goodison Parkem stejný zápas. Carlo Ancelotti a jeho svěřenci byli na začátku obtížného období, slabší forma v domácím prostředí tedy přinesla velké množství ztracených bodů. Mezi ty nečekané patří tato porážka 1:2, Burnley se po půlhodině ujalo vedení 2:0 a zejména trefa McNeila se řadí mezi životní. Gudmundsson trefil poté ještě tyč, přičemž se patrně zranil Pickford a první šanci v EPL dostal Virginia. Snižoval Calvert-Lewin, na pravém beku začal Holgate, ale pak ho střídal Coleman.

Bilance a zajímavosti

Ač jde o soupeře ze spodních pater, nijak skvělou bilanci se záchranáři z Lancashire nemáme. Jde o téměř vyrovnaný stav 7 – 1 – 6. Celkově ve všech soutěžích je to pak o maličko lepší: 51 – 30 – 37.

Výsledkově to také nejsou žádné kanonády, na Štěpána roku 2018 jsme sice na Turf Moor zvítězili 5:1, ale to je spíše výjimka. Doma se naposled podařilo zvítězit o více jak 2 branky ještě v éře Harryho Cattericka v roce 1968.

Pokud by se dnes trefil znovu Dominic Calver-Lewin, bylo by to nejen po čtvrté v řadě v sezóně, ale i ve čtvrtém zápase za sebou proti jednomu soupeři. Hodně štěstí!

Pro Seamuse Colemana půjde o 303. zápas za Everton v EPL, tím by se odpoutal od Unswortha na 5. místě celkového pořadí. Od alších 20 zápasů více má Jagielka. Dohnat trio Baines-Osman-Howard by si vyžádalo tuhle a ještě další plnou sezónu.

Co: Everton FC – Burnley FC, 4. kolo Premier League
Kdy: 13. září 2021 od 21:00 SEČ
Kde: Goodison Park, Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport 1 od 20:55
Hlavní rozhodčí: Martin Atkinson PostranníAdrian Holmes, Scott Ledger Čtvrtý rozhodčí: Mike Dean
VAR: Kevin Friend Asistent VARTimothy Wood