Everton – West Ham United 0:1

18/10/2021 8 Od Petr

První domácí prohru v této sezóně zaznamenaly Karamelky ve vyrovnaném souboji s West Hamem. Podobně jako v obou zápasech sezóny minulé na to hostům stačil jeden přesný zásah.

Manažer domácích Rafael Benítez udělal oproti poslednímu ligovému zápasu (remíza na Old Trafford) 2 změny v sestavě. Do obrany se vrátil kapitán Séamus Coleman, Mina proto skončil pouze na lavičce náhradníků. Mladík Gordon, který ve zmíněném zápase v Manchesteru předvedl velice dobrý výkon, byl v sestavě nahrazen Alexem Iwobim.

Hosté nastoupili v očekávané sestavě, z Českého, ex-slávistického tria se v sestavě objevil pouze Tomáš Souček, Vladimír Coufal chyběl v sestavě kvůli zranění, Alex Král zatím nabírá formu a nebyl k zápasu nominován.

Pasivita domácích a nudný začátek

Úvod utkání přinesl očekávanou podívanou, West Ham držel míč na kopačkách a celkově v první čtvrthodině vypadal daleko sebevědoměji. Hned v desáté minutě dostal žlutou kartu Antonio, když se pokoušel poněkud neobratně nafilmovat pád. Toffees bohužel jen potvrdili, že co se týká držení míče, patří mezi nejhorší v soutěži a tento zápas nebude vyjímkou. Až 80% času běhali domácí bez míče a vyčkávali s čím přijde soupeř. Nic moc to na(ne)štěstí nebylo, takže nezaujatého diváka mohl úvod poněkud nudit.

Gray + Townsend > Rodriguez

Pokud někdo v domácím týmu vyniká ve vytváření (a proměňování) šancí po odchodu hvězdného Kolumbijce, je to bezpochyby výše zmíněné duo. Dnešní zápas s Kladiváři toho byl názornou ukázkou. V 16.minutě předvedl přišel první náznak povedené akce, Townsend poslal zprava povedený centr, Iwobimu na zadní tyči chyběly možná dva kroky.

West Ham ale dále pokračoval v dobré kombinaci, využíval celou šířku hřiště a nechal Everton běhat bez míče. Časem ale domácí začali využívat svou momentálně největší zbraň, rychlé protiútoky. V sedmadvacáté minutě Townsend nakopl míč po lajně, rozběhnutý Gray si vychunal bránícího Ogbonnu a poslal parádní finálku do vápna. Alex Iwobi si perfektně naběhl, ukázkově si na míč počkal – a promáchl naprázdno když mu míč prošel mezi nohama.

Závěr poločasu v režii WHU

O necelých deset minut později se Kladivářům povedla kombinace z pravé strany, po ose Benrahma – Souček – Bowen se míč dostal doprostřed pokutového území domácích, odkud posledně jmenovaný vyslal parádní střelu. Pickford předvedl neméně parádní zákrok a jelikož dorážející Souček skóroval z ofsajdu, šlo se do šaten za nerozhodného stavu.

Beze změny

v sestavách začal druhý poločas, domácí se postupně dostávali více do hry a zlepšili kombinaci, šance skórovat přišly  vzápětí. V 50. minutě zleva centroval Digne, míč si ve vápně našel Iwobiho, který z otočky pálil pouze do bloku. O chvíli později to vypadalo ještě lépe, když ukázkový centr Townsenda našel hlavu padajícího Rondóna, tomu chyběly ke skórování centimetry.

Jediný gól utkání

padl po nešťastném rohovém kopu. Tomu předcházel centr do vápna domácích, nepovedený odkop Bena Godfreyho a následný vzdušný souboj Pickford-Antonio, který vyzněl lépe pro hostujícího útočníka. Centr směřující na přední tyč si našel hlavou Angelo Ogbonna a nedal Pickfordovi šanci zasáhnout. To se psala 74. minuta a domácí tak měli dostatek času s výsledkem pohnout. Každý, kdo ovšem čekal závěrečný tlak musel být trochu zklamán, Everton dopředu nebezpečný nebyl a naopak mohl inkasovat v samém závěru utkání. Ke střele z úhlu se dostal nebezpečný Bowen, vypálil prudce pod břevno, ale Pickford vytáhl další bravurní zákrok a vyrazil míč na roh.

(foto zdroj: whufc.com)

Branky: 74′ Ogbonna

ŽK: 10′ Antonio, 31′ Fornals

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Andros Townsend, Allan, Abdoulaye Doucouré, Demarai Gray, Salomón Rondón, Alex Iwobi (79. Anthony Gordon)

West Ham: Łukasz Fabiański, Angelo Ogbonna, Aaron Cresswell, Kurt Zouma, Benjamin Johnson, Michail Antonio, Tomáš Souček (79. Craig Dawson), Declan Rice, Pablo Fornals, Saïd Benrahma (87. Manuel Lanzini), Jarrod Bowen (90. Andrij Jarmolenko)

Rozhodčí: S. Attwell  Diváků: 39.132