Manchester United – Everton 1:1

02/10/2021 2 Od Fip

První setkání s týmem „takzvané“ top 6 vydatně prověřilo nový režim. Můžeme říct, že tým obstál a po poctivém výkonu veze ze Theatre of Dreams bod. Ze snu se ale budou budit možná i naši, mohli totiž brát vše.

V sestavě překvapil Anthony Gordon, výpady mělo vymýšlet zejména duo Gray – Rondón. K lazaretu se totiž přidal Iwobi, ani na lavičku se nedostal Simms, takže alternativy představovala už jen ucha Whitaker a Dobbin. Na druhé straně jen na lavičce začali, patrně vinou pohárového vytížení, poklady jako Pogba, Sancho nebo Ronaldo.

Red Devils si přichystali rychlý nástup, prvním náznakům šancí se do cesty postavili, či spíše obětavě polehali, Mina a Digne. Přesto se v 6. minutě dostal k hlavičce na zadní tyčce Anthony Martial. Jeho zakončení zblízka potvrdilo jeho aktuální formu. V lize se trefil naposledy v únoru. Ke střele se dostal i Greenwood, ale naštěstí branku minul.

Toffees se poměrně rychle otřepali. Nejprve v 11. minutě po výkopu Pickforda a několika, no, řekněme, neprohraných hlavičkových soubojích, se míč objevil na dálnici k brance, a to před náklaďákem jménem Rondón. Venezuelanovi ale chyběla dostatečná pohotovost, takže zakončení zablokoval Varane.

Aktivita hostů pokračovala dvěma přímými kopy z nadějných míst, po jednom z nich zakončoval Michael Keane hlavou jen kousek vedle. Pak vyvezl míč Godfrey, ale slibně vypadající akce skončila centrem Gordona jen do obráncova bříška.

Po dvaceti minutách se dostali do své největší šance domácí, Fredův centr našel Cavaniho, ale jeho hlavičku zblízka famózně vytáhl Pickford. V iniciativě nezaostával Everton, dobrá kombinace a pohyb na střed United platily, takže za chvíli byl v další šanci Rondón, ale přihrávku z pravé strany od Doucourého měl možná napálit z první. Zpracováním pozbyl moment překvapení, ani následná střela nepatřila k nejpovedenějším. Na jeho větší přínos si ještě budeme muset počkat.

Vyznamenal se i de Gea, pomohl mu k tomu Demarai Gray, když se dobře uvolnil a ze střední vzdálenosti zamířil k tyči, ale tam se právě vyskytovala Španělova ruka. Do dobré příležitosti se dostal Doucouré, ani on přihrávku ze strany od Townsenda netrefil ideálně.

Na hřišti to začalo jiskřit, a to nemám na mysli žlutou pro Greenwooda za faul na Gordona. Zrovna jsem rozmixovával dýňovou polévku, takže mi roznětka unikla, ale snad to byl pokus McTominaye zdvihnout Digneho, což vydráždilo nejprve tuším Allana, následně Minu. Za chvíli už byli v chumlu všichni, ale vše se obešlo bez karet a hlavně Jordan Pickford rozdával úsměvy na všechny strany.

Přestávka se blížila, když se ze stínu, kde se doposud skrýval, vynořil Anthony Martial. Chlapík, co poslední dobou neoplývá zrovna formou, se trefil do sítě Evertonu už po sedmé. Bídák! Jeho střelu patrně lehce tečoval mimo dosah Pickfordových rukavic Mina – 1:0. Snad pro jeho dobro, protože to byla celkem rána.

Nástup do druhé půle byl po brance do šatny náročný a hráči Evertonu působili unaveným dojmem. Pickford musel čelit Greenwodově střele, naštěstí nijak umístěné. Vítězství United měly umocnit 2 změny. OGS vytáhl z rukávu 2 esa v osobě Cristiana Ronalda a Jadona Sancha. Teď už to mělo jít jako po másle.

Toffees ale pozměnili scénář a přítomnost „poloboha“ je probudila k odporu. Nejprve sice Grayovi po individuální akci nezbyly síly na zakončení, ale pak po rohu soupeře fantasticky zabojoval proti Fredovi a Wan-Bissakovi, posunul Doucourému, který se podobně zbavil vracejících Lindelöfa s McTominayem a předložil míč Androsi Townsendovi. Tváří tvář evertonskému snajprovi se De Gea proměnil v solný sloup a na střelu do rohu branky vůbec nestihl reagovat – 1:1!

Nedá se říct, že by se domácí nesnažili, ale do velkých šancí se nedostávali. Naopak Townsend se znovu pokoušel zakroutit projektil k tyči. Doucouré musel vytáhnout z repertoáru i ne úplně čisté triky a viděl na podzim již 3. žlutou kartu. To už na hřišti byl i Paul Pogba, další z bohatýrů z domácí lavičky. Téměř současně s ním vystřídal jeden odchovanec druhého, Gordon přepustil místo Tomovi Daviesovi.

Hvězdná lajna domácích se sice tlačila dopředu, ale asi neměli den. Sancho se sice jednou prosmýkl kolem Godfreyho, nějaké centry lítaly, ale obrana Evertonu byla jinak jako skála. V 85. minutě pak podnikli hráči v modrém další rychlý výpad, napravo se zjevil skoro na puntíku osamocený Tom Davies. Po bitvě je každý generál, snad měl vystřelit sám, snad měl Mina s náběhem počkat. Tak či tak, když předložil míč před volnou branku, pro Minu nebyl problém napnout síť. Měl jsme pochybnosti, ale postranní nezdvihl praporek, já jsem začal křičel. Opatrně, ale nahlas. O to větší zklamání bylo, když během chvíle byla branka odvolána. Ještě větší, že vítězství by bylo zasloužené.

Vybrat hráče utkání za redakci bylo pro mě velmi těžké, oba křídelníci skvěle táhli brejky po obou stranách. Forma obou volá po nasazení do fanty. Defenzíva držela soupeře celkem na uzdě. Nabízí se tedy spojka, která dokázala balóny odebírat, zároveň rozebíhat rychlé brejky. Voilá – mužem zápasu je Abdoulaye Doucouré.

foto zdroj: www.premierleague.com

Branky: 43. Martial – 62. Townsend

Žluté karty: 34. Greenwood – 76. Doucouré

Manchester United: de Gea – Lindelöf, Shaw, Varane, Wan-Bissaka – Fernandes, Fred (70. Pogba), McTominay – Cavani (57. Ronaldo), Greenwood, Martial (57. Sancho)

Everton FC: Pickford – Godfrey, Keane, Mina, Digne – Townsend, Allan, Doucouré,  Gordon (72. Davies) – Gray (90. Dobbin), Rondón

Rozhodčí: M. Oliver

Diváků: 73,128