Willie Kirk končí

19/10/2021 20 Od Karamela

V sobotu 16.10.2021 po sérii neuspokojivých výsledků odvolalo vedení klubu z pozice manažera ženského týmu Willie Kirka.

Třiačtyřicetiletý skotský manažer přišel do Evertonu v zimě 2018 z Bristol City. V tu dobu se Everton nacházel na chvostu tabulky a osm utkání nepoznal sladkou chuť vítězství. Kirkovi se povedlo tým pozvednout a sezónu ukončit na předposledním místě s náskokem 15 bodů na poslední (a sestupující) Yeovil Town. Nutno ovšem dodat, že Yeovil  skončil s celkovým počtem -3 b, protože byl sankcionovaný a vstoupil do administrace. Kirkovi se podařilo do týmu přilákat i některé hráčky z Bristolu (Poppy Pattinson, Lucy Graham). Byl i u přerodu Everton Women  završeným příchodem zvučných jmen z evropských lig. To se mu také pravděpodobně stalo osudným: vynaložené prostředky a deklarované ambice (první trojka, Women Champion League nebo pohárový úspěch) nebyly v souladu s dosaženými výsledky. Evertonu se sice podařilo dostat se do finále FA Cup na podzim 2020, ale následovala dlouhá šňůra beznadějných proher se špičkou WSL. A tato šňůra dále pokračovala i v této sezóně. Sám Kirk se nikdy netajil s tím, že k naplnění plánovaných cílů je ještě třeba ujít velký kus cesty.  Čas k tomuto mu ovšem vedení klubu již nedopřálo, Objektivně musíme  uznat, že výsledky byly přeci jen poněkud děsivé a předváděná hra pod možnosti týmu.

Klub poděkoval Kirkovi za odvedenou práci a popřál mu do budoucna vše dobré. Willie byl ve svých vyjádřeních méně formální. Vyjádřil přesvědčení, že na Walton Hall Park je nyní velmi talentovaný tým, který čeká světlá budoucnost.

Nový manažer by měl představit v  zápasu s Leicesterem, tedy do 3.11. Nejčastěji se hovoří o nyní již bývalém manažerovi Lyonu Jean-Luc Vasseurovi.