Brentford – Everton 1:0

29/11/2021 1 Od Petr

Everton proti nováčkovi z Brentfordu nedokázal skórovat, jediný gól utkání padl z penalty v prvním poločase. The Toffees tak upadají ještě hlouběji do výsledkové krize, nevyhráli už sedm zápasů v řadě.

První návštěva na Brentford Community Stadium nedopadla zrovna podle představ fanouškovské základny Karamelek, po kung-fu zákroku Androse Townsenda a následném přezkoumání videorozhodčího se z penalty prosadil Ivan Toney. I přes viditelné zlepšení v druhém poločase jsme nedokázali ani vyrovnat a tři body zaslouženě zůstávají v Londýně. Velkým pozitivem je naopak návrat Abdoulaye Doucourého do sestavy po šestitýdenní vynucené pauze.

Opatrný začátek a rozhodující gól

Sestava hostů se obešla bez překvapení, obranu ve složení Digne, Keane, Godfrey a Coleman doplňovali v záloze Gordon, Allan, uzdravený Doucouré a Townsend. Na hrotu vysunutého Rondóna podporoval (nebo alespoň teoreticky měl podporovat) podhroťák Alex Iwobi. V roli manažera stále milovaný Rafa Benítez.

Po úvodní dvacetiminutovce (rovnou přeskakuji, protože se nedělo vůbec nic zajímavého) boxoval Pickford ven z pokutového území jeden z centrů domácích. Míč nedoletěl moc daleko a když se Andros Townsend pokoušel o odkop,  zasáhl hlavu dotírajícího Franka Onyeky. Rozhodčí Darren England by nás možná nechal zužitkovat slibný brejk, ale ozval se VAR a jasná penalta byla na světě.

K ní se postavil Ivan Toney – prudká přízemní střela do protipohybu gólmana, Pickford bez šance. Mimochodem, pokud se blíže podíváme na exekutora, jinak to ani dopadnout nemohlo. O extra motivaci měl postaráno kvůli Benítezovi, který ho v předchozím angažmá v Newcastlu United poslal pryč jako nepotřebného (díky, Riči, za dobrou poznámku…). Statistiky bezesporu také mluví v jeho prospěch – toto byla 15. proměněná penalta v řadě, série trvající už 3 roky.

Bleskové vyrovnání (málem)

Kdybychom měli jen o trochu více štěstí (či, chcete-li, lepšího útočníka), mohlo prakticky hned poté být vyrovnáno. Digne, jak je u něj dobrým zvykem, poslal krásnou přihrávku na Rondóna, kterému ve skórování zabránil efektivní roznožkou brankář domácích Álvaro Fernández. O chvíli později se perfektním obranným zákrokem prezentoval Doucouré, zázračně sebral míč jednomu z domácích hráčů, který by jinak šel sám na Pickforda. Ve zbytku prvního poločasu měl Everton mírnou převahu, ze které ovšem nic nebylo.

Druhá půle beze změn…

…beze změn v sestavě, ale nutno podotknout, že v držení míče i vytvořených šancích si Everton držel převahu. Bohužel jsme z ní nevytěžili více než Rondónovu zblokovanou střelu z 56. minuty (po výborném průniku a centru Colemana). O čtyři minuty později Doucourému nesedla střela a po sérii odrazů se k míčí dostal Iwobi, ten ale v pohodě chytajícího gólmana domácích výrazněji neohrozil. Další vzpruhu dodal Evertonu příchod Graye. Jeho rychlé průniky a nebezpečné přihrávky do pokutového území Brentfordu byly rozhodně přínosem pro naši hru, bohužel se nenašel nikdo, kdo by si jeho nabídky našel a zužitkoval.

Zklamaný výraz Graye jakoby kolikrát říkal „zase nic, vážně?“ nebo „už aby se vrátil DCL“… Jelikož se neujala Rondonova hlavička z 84. minuty (dost vedle) a Brentford v nastavení nepotrestal z protiútoku zoufalou snahu Evertonu po vyrovnání, skóre se neměnilo. Toffees a zejména manažer Rafa Benítez tak mají před středečním derby jistě o čem přemýšlet…

(foto zdroj: Getty Images)

Branka : 24′ Ivan Toney (p)

ŽK: 43. Frank Onyeka 51. Sergi Canós 66. Pontus Jansson 90+2. Bryan Mbeumo  – 38. Andros Townsend 66. Salomón Rondón 80. Ben Godfrey

Brentford FC: Álvaro Fernández, Pontus Jansson, Rico Henry (77. Mads Roerslev), Charlie Goode, Ethan Pinnock, Christian Nørgaard (70. Shandon Baptiste), Sergi Canós (87. Yoane Wissa), Vitaly Janelt, Frank Onyeka, Ivan Toney, Bryan Mbeumo
Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Lucas Digne, Ben Godfrey, Michael Keane, Andros Townsend (70. Demarai Gray), Allan, Abdoulaye Doucouré, Salomón Rondón, Alex Iwobi, Anthony Gordon

Rozhodčí: D. England