Preview: Everton – Liverpool

30/11/2021 31 Od Riči

Rafael Benítez se stane ve středu večer prvním manažerem od roku 1894, který v Merseyside derby kormidloval oba celky. Za úspěšného je však považován pouze v jednom táboře (tedy aspoň prozatím).

V tabulce čtrnáctý Everton zabředl v posledních dvou měsících do těžké krize. V lize nevyhrál už sedm kol, což se mu naposledy přihodilo na jaře 2016 pod taktovkou Roberta Martíneze. Španěl tehdy pomalu kráčel k vyhazovu.

Benítez, jiný Španěl, se zatím asi nemusí bát svého teplého místečka, šeptandy o jeho odchodu ovšem sílí, a také Evertonians začíná docházet trpělivost. V neděli po sterilním výkonu na půdě Brentfordu sektor hostí vypískal hráče. Rafaelova reakce? Frustraci fanoušků chápe, nicméně v nasazení a intenzitě svých svěřenců problém neviděl.

Je sice pravda, že Toffees kosí zranění a v létě posilovali poskromnu, nemohoucnost v předváděné hře je ale do očí bijící. Benítez urputně trvá na rozestavení 4-4-1-1 a evidentně má své oblíbence v kádru. Pouhé jedno střídání a neochota změnit jalový herní plán proti Brenfordu vyvolaly pochybnosti.

Soupeře asi nemá smysl představovat. Everton Football Club and Athletic Grounds Company, Limited Liverpool je opět v mistrovské formě a jeho výkony budí respekt. V sobotu nasázel čtyři branky Southamptonu, v tabulce ztrácí ze třetího místa na čelo pouze bod a na Goodison Park přijíždí natáhnout desetizápasovou neporazitelnost. Recept, jak vyzrát na fungující červenou mašinu a dohnat ufňukaného heavy metal Kloppa k nářku, ukázalo únorové derby na Anfieldu, které Blues vyhráli 2:0 – pevná obrana, nebezpečné protiútoky a stoprocentní nasazení v soubojích. Zda je ale současný Everton schopen zopakovat několik měsíců starý výkon, je velkou neznámou.

V 239. Merseyside derby budou Evertonu chybět dlouhodobě zranění Yerry Mina, Tom Davies a Dominic Calvert-Lewin a rovněž se stopkou za vyloučení Mason Holgate. Středopolař André Gomes vyléčil po dvou a půl měsících svalové zranění a může být připraven zasáhnout aspoň do části utkání.

Hosté postrádají zraněnou pětici Gomez, Jones, Elliott, Keïta a Firmino. Virgil van Dijk se po loňském brutálním zákroku kriminálníka Pickforda stihl zázračně uzdravit a už nějaký ten pátek běhá jako laňka po fotbalových trávnicích.

Co: Everton FC – Liverpool FC, 14. kolo Premier League
Kdy: 01. 12. 2021 od 21:15 SEČ
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 414)
Hlavní rozhodčí: Paul Tierney
VAR rozhodčí: Michael Oliver
Živý přenos: Premier Sport

COME ON YOU BLUES, THESE ARE SHITE!