Everton koupil Mykolenka

01/01/2022 4 Od Riči

Everton hned na Nový rok zkompletoval svůj první přestup zimního transferové okna. Z Dynama Kyjev získal talentovaného levého obránce Vitaliye Mykolenka.

22letý ukrajinský reprezentant podepsal na Goodison Parku smlouvu na čtyři a půl roku do léta 2026. Částka za jeho přestup nebyla zveřejněna, v médiích se ale nejčastěji skloňuje suma ve výši 17 milionů liber, která by už měla zahrnovat i bonusy.

„Přestup do Evertonu představuje důležitý krok v mé kariéře. Vždy jsem snil o tom, že si zahraji v Premier League, v Anglii se přeci zrodil fotbal. Domnívám se, že svým stylem rychle zapadnu do ligy.

Nemohu se dočkat, až si vyběhnu před plný Goodison Park. Viděl jsem posledních pár zápasů a fanoušci byli neuvěřitelní. Věřím v ambice klubu, zároveň ale respektuji jeho tradice. Snad mě zde čeká rozvoj po osobní i herní stránce,“ prozradil Mykolenko, který bude nosit modrý dres s číslem 19.

181 centimetrů vysoký obránce začínal na postu středního obránce, postupně se ale přeškolil na levého beka. Nedělá mu problémy nastupovat v rozestavení se čtyřmi či pěti obránci. Ve své hře si potrpí na zdravou agresivitu, a třebaže si umí svědomitě plnit své defenzivní úkoly, vyniká také přesnými centry.

V Dynamu Kyjev debutoval jako 18letý, brzy se ale usadil v základní sestavě a stal se klíčovým členem týmu. Celkem za ukrajinské mistry z roku 2021 odehrál 132 zápasů, v nichž vstřelil sedm branek a na 20 přihrál. V letošní sezóně si dokonce vyzkoušel Ligu mistrů, když nastoupil do pěti zápasů těžké základní skupiny, v níž se Dynamo utkalo s Benfikou, Bayernem a Barcelonou.

Ve svém poměrně mladém věku patří Mykolenko také ke stálicím v ukrajinské reprezentaci. V národních barvách nastoupil již do 21 utkání včetně jejího čtvrtfinálového tažení na letním mistrovství Evropy.

Rychlostně vybavený Mykolenko je rozhodně talentovaným hráčem, bude ale otázkou, zda se mu podaří aklimatizovat v cizí zemi a náročnější lize. Jeho příchod zároveň s velkou pravděpodobností znamená blížící se prodej jiného levého obránce Lucase Digneho, který má osobní spory s manažerem Rafaelem Benítezem.

Rodák z města Čerkasy v centrální Ukrajině si na svůj debut v Evertonu bude muset počkat minimálně týden. Do zítřejšího nedělního domácího duelu s Brightonem nemůže naskočit, jelikož nebyl včas zaregistrován.