Rozhovor s NUFC.cz

29/12/2021 3 Od BlueBlooded

Vyspovedali sme dlhoročného fanúšika Strák, no zápas nám odložili. Milan Merhaut i tak prezradil, čo si myslí o Benítezovi a čo nové očakávať od Newcastlu.


Zdravím ťa Milan. Myslím si, že ťa netreba nijako špeciálne predstavovať. Čiernobielym pruhom fandíš od roku 1996 a web NUFC.cz prevádzkuješ už približne 15 rokov, ak sa nemýlim. U nás na webe ťa totiž spovedáme už celkovo po tretí raz. Naposledy pred tromi rokmi, keď Geordies ešte trénoval Rafael Benítez. Osud sa však zahral, a tento pán už od leta vedie Everton. Aké boli tvoje prvé dojmy, keď si sa to dozvedel? My sme teda nadšení neboli, a to z pochopiteľných dôvodov. Tvoje skúsenosti s Rafom?

Když jsem poprvé viděl info, že Rafa jde k Toffees, tak jsem si říkal, že strká hlavu do oprátky. Přecejenom s Liverpoolem něco dokázal, ale vzít práci u rivala? No, byl to šok. Do ročníku vstoupil velmi dobře, ale zdá se že mu došli síly. Rafa je taktik, on má soupeře načtený a takticky musí jeho mužstvo hrát podle not, který namaluje. Ne každý hráč se s tím ovšem ztotožní, a taky ne vždy se v utkání daří. Můj názor na Rafu? Byl to dobrý trenér, který tak trochu zakrněl. U nás byl oblíbený protože šel s fans proti nenáviděnému majiteli, ale herně to nebylo nic moc. Na druhou stranu kádr odpovídal skrblictví Ashleye, těžko říci co by hrál Rafa pod šejkama, koho by koupil, ale teď bych ho zpátky již nechtěl.

Sezóna pokročila, a Everton aj napriek spomínanému skvelému štartu lámal negatívne rekordy. V tabuľke tiež nie sme ďaleko od seba. Ale prichádza január, a zdá sa, že Benítez ho bude mať plne pod kontrolou. Máme podľa teba byť s ním trpezlivý? Má ešte na to, uspieť s Evertonom?

Můj názor je vždy podržet trenéra pokud jsou výsledky jen dílem smůly. Dokud trenér a hráči jsou naladěni na jednu vlnu a snaží se makat pro klub, tak je to ok. Ale ve chvíli kdy se špatné výsledky zvrtnou do negativismu a trenér ztratí kabinu tak musí jít pryč.

Poďme teraz na The Magpies. Po dlhoročných útrapách ste sa konečne zbavili Mikea Ashleyho a prišiel pre niekoho snový majiteľ v podobe Saudskoarabského investičného fondu. Ak by nefungovala žiadna finančná regulácia, ľahko by sa mohlo zdať, že ste sa prakticky stali najbohatším klubom sveta. Ako to celé vnímaš a kde vidíš reálie, vrátane ambicií nového fungovania Newcastlu United?

Velkým plusem pro nás je zbavení se Ashleye a Bruce. Peníze jsou jedna věc, ambice druhá a fotbal třetí. Nový majitel musí skloubit všechny tři věci dohromady, aby klub fungoval fotbalově. Máme nefungující Akademii, špatné tréninkové centrum, nemluvě o zázemí. Už Rafa to viděl a chtěl to napravit, ale jakmile chtěl po vedení peníze, tak slyšel jen sliby. Nový majitel musí začít budovat od začátku, chce-li být úspěšný. Už při příchodu Amanda Staveley řekla, že chce být na vrcholu cca do 10 let, tudíž cesta je dlouhá. Pro tuto sezonu hlavně záchrana a na to by myslím mohli stačit dva, tři lepší hráči v lednu.

Netrvalo dlho a z horúceho kresla sa porúčal aj nepopulárny Steve Bruce. Nahradil ho mladý Eddie Howe, zvláštnou zhodou okolností fanúšik Evertonu, ktorý si spravil meno za prácu Bournemouthe. Pre mňa osobne prinajmenšom pozoruhodný výber, ak zvážime fakt, že váš klub prakticky od začiatku sezóny bojuje od zotrvanie v súťaži. Si rovnako skeptický ako ja? Alebo vidíš pokrok na ihrisku po jeho angažovaní?

Příchod Eddieho některé hráče nakopl, a někteří zůstali za svým očekáváním. Trochu nechápu jejich chování, když právě díky penězům si šejk může koupit koho chce. Oni hrají o smlouvy, o setrvání a někteří neukazují ambice. V létě nás čeká velká obměna kádru, do černobílého dresu se s kvalitou musí přinést i černobílé srdce. Dokud není konec tak pořád věřím v záchranu, bodové odstupy dole nejsou zase tak velké, na nás leží velká deka, kterou musíme schodit. Příchod Eddieho trochu pomohl, ale k lepším výsledkům nás sráží i zranění. Bruce v létě absolutně zanedbal přípravu, Eddie tak trochu sklízí plody Bruceho práce. Já mu věřím, zlomí to, ale pro další rozvoj klubu není tím pravým trenérem, pokud šejkové chtějí na výsluní tak musí přijít někdo typu Guardiola.

Január sa nezadržateľne blíži a futbalová verejnosť poškuľuje aj po Tyneside, kde sa môžu udiať zaujímavé veci. U nás sa Benítez netají tým, že by rád do Goodison Parku priviedol Seana Longstaffa. Čo nám vieš o ňom prezradiť?

Sean pod Rafou hrál velmi dobře a v jednu chvíli za něj ManU nabízeli 50 mega, ale přestalo se dařit a Sean šel výkonově rapidně dolu. Odrazilo se na něm i dění kolem klubu, rotace hráčů, zranění. Sean je výplod naší Akademie, al eopět se ukazuje, že nemáme trenéry pro mladé hráče, kteří by je připravili na velký fotbal. Osobně bych jej prodat nechtěl, je to srdcař, ale potřebuje hrát, a je nutné, aby se zvednul i celý tým. Když se daří tak jde výkonově nahoru, teď se těžce veze s dekou, která na mužstvu leží.


Redakcia ďakuje Milanovi za čas a ochotu. Viac o Newcastle United sa dozviete na ich webenufc.cz