Everton – Aston Villa 0:1

23/01/2022 7 Od Petr

Lucas Digne opět dokázal, že je skvělým nahrávačem a přihrál v Goodison Parku na vítězný gól pro svůj tým. Bohužel pro Toffees už obléká dres rivala z Birminghamu.

Návrat klubové legendy Duncana Fergusona do role provizorního kouče přinesl do hry domácích jisté zlepšení, nicméně na body to proti Aston Ville nestačilo. Zejména díky střelecké impotenci Evertonu v první půli a poctivému bránění těsného vysledku ze strany Aston Villy v poločase druhém. Do zápasu naskočily na straně hostů obě velké zimní posily – Philippe Coutinho i Lucas Digne. Naopak na straně domácích se Mykolenko s Pattersonem nedostali ani na lavičku, Al Ghazi nemohl do zápasu nastoupit, protože hostuje právě z Aston Villy. Oproti poslednímu ligovému zápasu se v sestavě objevilo od začátku pět nových tváří,  zejména v obraně nezůstal kámen na kameni. Do hry naskočili Kenny, Mina, Holgate, Townsend a Richarlison.

Hrdinové nové fronty

Začala se psát nová část klubové historie a přišla šance dát zapomenout na tristní bilanci z posledních zápasů. Už od prvních minut zápasu hráči jezdili po hřišti doslova s totálním nasazením a zaplněné tribuny Goodison Parku to náležitě oceňovaly. Přesto si první šance vytvořili hosté, v osmé minutě po standartce mířil nad Luiz, první střelu mezi tři tyče zaregistroval v 15. minutě Buendía, Pickford jeho přízemní střelu bez problémů kryl. Následná desetiminutovka přinesla jisté uklidnění, upuštění od presingu, boj se odehrával hlavně o střed hřiště. Ve 28.minutě dostali domácí ideální šanci ohrozit soupeřovu bránu. Ve středu hřiště chyboval rozehrávající Digne a pustil tak do protiútoku dva na jednoho Richarlisona a Doucourého. Druhý jmenovaný ovšem nedokázal Brazilci přesně přihrát a vyběhnuvší Emiliano Martínez dal všem jasně najevo, že změnu skóre nedopustí.

Kritická situace. A bude hůř…

Bohužel nepřesností bylo ve hře domácích zoufale mnoho, i proto v prvním poločase nedokázali Toffees vystřelit na bránu. Přes jasné zlepšení oproti poslednímu ligovému zápasu prostě Karamelkám chyběla kreativita v útočné fázi a schopnost zakončit rozjetou akci. Šance si tak logicky připisovali spíše hosté – ať už zblokovanou hlavičku Buendíi z 35.minuty, nebo přízemní střelu Watkinse která přišla o dvě minuty později. Zápas plný osobních soubojů dokázal rozhodčí Craig Pawson ustát bez karetního napomínání až do nastavení první půle, kdy žlutou vyfasoval Andre Gomes. Po následném přímáku se k hlavičce dostal Coutinho, Pickford mu jeho pokus pod břevno zneškodnil a Lucas Digne tak dostal šanci zahrávat rohový kop. Centr si na první tyči našel Buendía a korunoval svůj povedený výkon gólovou hlavičkou – 0:1.

Znouzectnost

…i tak by se dal definovat výkon Karamelek v první půli, přes veškerou snahu se nepodařilo najít recept na obranu Aston Villy. Do druhé půle poslal Ferguson stejnou jedenáctku, niméně už po deseti minutách se ze hřiště poroučeli postupně Gomes a Townsend, které nahradili Allan s Gordonem. Hlavně druhý jmenovaný přinesl do hry v útočné fázi výrazné oživení a už v 57. minutě po jeho centru hlavičkoval nad Richalison. Bezesporu jedna z mála povedených akcí v prozatimním vývoji zápasu. První střela na bránu přišla vzápětí, po rohovém kopu hlavičkovali postupně Godfrey, DCL a opět Godfrey, nicméně Martinez bez větší námahy míč zneškodnil.

Vyrovnání? Nepřichází v úvahu

V 65. minutě se do hry dostal místo zraněného Doucourého Tyler Onyango a posílil tak „velikány“ Minu s Calvert-Lewinem. V honbě za vyrovnáním si Everton vytvořil ještě několik šancí a pološancí. Zejména Gordonův centr z 66.minuty mohl přinést radost do domácích řad, nicméně zakončující DCL ve skluzu netrefil idálně a vysoko přestřelil. O chvíli později se po rohu dostal k hlavičce Kolubijský stoper Mina, nicméně netrefil, stejně jako o pět minut později kdy mu pro změnu přihrával z hloubi pole Allan. Přes veškerou snahu i pětiminutové nastavení se Karamelkám nepodařilo pokořit pozornou obranu Villans a na další body, které tak nutně potřebují si budou muset ještě počkat.

Nicméně se nemohu ubránit pocitu že prohraný zápas s Fergusonem na lavičce bolí daleko méně než další zápas s Benítezem…

                                                                                                                                                                                                                   (foto: Pool/Getty Images)

Gól: 45+3. Emiliano Buendía

Žluté karty: 45+1. André Gomes , 50. Dominic Calvert-Lewin, 58. Yerry Mina, 82. Allan ,83. Ben Godfrey  – 69. Emiliano Martínez , 75. Matthew Cash , 86. Tyrone Mings

Everton FC: Jordan Pickford, Ben Godfrey, Yerry Mina, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Andros Townsend (56. Anthony Gordon), Abdoulaye Doucouré (65. Tyler Onyango), André Gomes (51. Allan), Demarai Gray, Dominic Calvert-Lewin, Richarlison
Aston Villa: Emiliano Martínez, Lucas Digne, Tyrone Mings, Ezri Konsa, Philippe Coutinho (74. Carney Chukwuemeka), John McGinn, Emiliano Buendía (90. Kortney Hause), Matthew Cash, Douglas Luiz, Jacob Ramsey, Ollie Watkins (79. Danny Ings)
Rozhodčí: C. Pawson  Diváků: 38 203