Preview: Everton – Aston Villa

22/01/2022 22 Od Javor

Duncan Ferguson podruhé. Skotský útočník si vyzkouší pozici šéfa mužského áčka – a opět dočasně.

V souvislosti s jeho následovníkem se mluví  o trojici Rooney-Lampard-Cannavaro, nevýhodou prvně jmenovaného je fakt, že je smluvně zavázan na stejné pozici v Derby County, které má finanční problémy a začalo sezónu kvůli nim s jednadvacetibodovým odpočtem – vedení klubu by ho tedy muselo pustit, přičemž Berani jsou předposlední, Lampard s Cannavarem jsou volní a mohou nastoupit ihned. Pravděpodobně se rozhodne příští týden, kdy má Premier League zimní přestávku, tak uvidíme.

I Aston Villa během této sezóny vyměnila manažera. Dean Smith byl vyhozen 7. listopadu a na jeho místo přišel Slippy. Ten se v lednu zatím činí, na hostování do konce sezóny přišel z Barcelony Coutinho (kamarád Allana ještě z dob, kdy hráli ve Vasco de Gama) a také si pořídili nového levého obránce. Zajímavě je vyřešená pozice brankáře, Martinez (ne Roberto) prodloužil smlouvu o tři roky a současně byl na hostování do konce sezóny podepsán z AS Řím Olsen, který strávil minulou sezónu právě v Goodison Parku. Pod novým manažerem přece jen přišla nějaká ta výhra, leč stále jsou Villans na třinácté pozici se čtyřbodovým náskokem na Everton.

Celková bilance nejhranějšího utkání v anglické kopané je vzácně vyrovnaná – oba týmy mají 76 výher, kříž se přihodil pětapadesátkrát. Jedna z těchto výher byla první v historii Premier League (když zjednodušeně redukujeme historii nejvyšší anglické soutěže na posledních 29 roků), nejtěsnější výhru zajistil Evertonu Mo Johnston. Hostům se po odpykání jednozápasového trestu za vyloučení vrací McGinn, Olsen možná bude na lavičce dělat společnost Dignemu, než svým novým spoluhráčům ukážou Goodison Park zevnitř. Účast Konsy je s otazníkem, bok ho možná do zápasu nepustí. Do utkání nezasáhnou zranění Bailey (lýtko) a Nakamba (koleno), Traoré je na mistrovství Afriky.

Evertonu bude kvůli vážnějšímu zranění přitahovače stehenního svalu chybět Delph (spekuluje se, že si nezahraje již do konce sezóny), to samé místo měl operované Davies, který pokračuje v rehabilitaci po operaci. Jeho absence bude trvat nějaký ten měsíc. Iwobi si na mistrovství Afriky plní reprezentační povinnosti. Naopak by měl být připravený nastoupit k zápasu Allan, který v Norwichi nehrál kvůli nemoci.

Jedna věc je jistá – s motivací a s novou energií by základní sestava Evertonu neměla mít problém.

Co: Everton FC – Aston Villa FC, 23. kolo Premier League
Kdy: 22. 1. 2022 od 13:30
Kde: Goodison Park, Liverpool (kapacita: 39 572)
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport 1
Rozhodčí: Craig Pawson – Simon Bennett, Richard West  Čtvrtý rozhodčí: Andy Madley
Videorozhodčí: John Brooks  Asistent videorozhodčího: Dan Robathan