Van de Beek hostuje v Evertonu

31/01/2022 5 Od Riči

Nový manažer Frank Lampard nezahálí. Everton v poslední den přestupového období zkompletoval díky jeho přičinění hostování záložníka Donnyho van de Beeka z Manchesteru United.

I když o 24letého Nizozemce stál už bývalý sportovní ředitel Marcel Brands, byl to právě Lampard, který hráče osobně přesvědčil o příchodu na Goodison Park, čímž ho zároveň na poslední chvíli vyfoukl Crystal Palace.

Van de Beek bude na Merseyside hostovat do konce sezóny a Toffees budou hradit jeho celou mzdu, jež převyšuje týdenní částku ve výši 100 tisíc liber. Ve smlouvě o hostování není zahrnuta opce na přestup, hráč se tak v létě vrátí do Manchesteru.

„Everton je obrovský klub se skvělými hráči, historií i fanoušky. Má všechny předpoklady k tomu, aby rychle vystoupal tabulkou do vyšších pater. Nemohu se již dočkat debutu, bohužel v sobotu nemohu nastoupit, ale na další zápas budu určitě připraven,“ prozradila nová evertonská 30, která si o nadcházejícím víkendu ještě opravdu odpočine, jelikož v FA Cupu již v aktuální sezóně nastoupila za Red Devils. V úterý 8. ledna by už ale měla pomoct Everton uspět v důležitém ligovém záchranářském boji na půdě Newcastlu.

Mladší dvojník herca Jamese van der Beeka (Dawsonův svět) platí za velkého univerzála. Ve středu zálohy může de facto nastoupit na každé pozici, navíc zvládne i post falešné devítky, o čemž zdatně přesvědčil ve své nejlepší sezóně 2018/19. Tehdy byl jednou z klíčových postav Ajaxu v jízdě do semifinále Ligy mistrů a zisku tří trofejí na domácí nizozemské scéně. Van de Beek je silný v kombinaci, neúnavný dříč na hřišti a nebezpečný v nábězích do vápna.

Fotbalově vyrostl v akademii Ajaxu, v jehož dresu od debutu v roce 2015 odehrál více než stovku zápasů. Po přestupu na Old Trafford v roce 2020 za 35 milionů liber ale jeho kariéra stagnuje. Za United zaknihoval pouze 579 ligových minut (méně než sedm celých zápasů), nicméně klub mu chce dát další šanci pod novým manažerem, kterého plánuje jmenovat po konci letošní sezóny.