Dele Alli další posilou

01/02/2022 7 Od Riči

Evertonu se v Deadline Day povedl dotáhnout ještě jeden velký transfer. Novým hráčem Karamelek se stává Dele Alli, který nyní přichází zadarmo. Případné platby za přestup se uskuteční až v příští sezóně.

Dele je patou zimní posilou Toffees a třetí na trvalý přestup. Dříve byli koupeni Vitaliy Mykolenko a Nathan Patterson a na hostování dorazila nizozemská dvojice Anwar El Ghazi a Donny van de Beek.

Podle důvěryhodných zdrojů jsou výkonnostní bonusy v Deleho přestupu vskutku inovativní. I když Everton na začátku přestup Spurs nic neplatí, po Deleho 20 odehraných zápasech se aktivuje doplatek ve výši 10 milionů liber, a pokud se hráči a jeho novému zaměstnavateli bude extrémně dařit, částka přestupu se může vyšplhat až na 33 milionů liber.

25letý ofenzivní záložník podepsal na Goodison Parku, stejně jako jeho manažer Frank Lampard, který o něho velmi stál, smlouvu na dva a půl roku do léta 2024.

„Jsem rád, že jsem přestoupil do Evertonu, který se pyšní skvělou fanouškovskou základnou a historií. Už se nemohu dočkat mého prvního zápasu v dresu Evertonu. Těším se, až budu moct pomoct týmu a pracovat pod novým manažerem Frankem Lampardem,“ nechal se slyšet 37násobný anglický reprezentant.

Ofenzivní středopolař se fotbalu učil v celku Milton Keynes Dons, jehož řady rozšířil jako jedenáctiletý. V seniorském fotbale debutoval jako šestnáctiletý a po třech letech a hlavně úspěšné sezóně 2014/15, kdy 16 brankami pomohl MK Dons k postupu do druhé ligy, přestoupil za pět milionů liber do Tottenhamu Hotspur.

Do Premier League vtrhl jako velká voda a vůbec se neostýchal zkušenější konkurence. Pod manažerem Mauriciem Pochettinem se vypracoval mezi ligové hvězdy a anglické reprezentanty. Na mistrovství světa 2018 pomohl Albionu k cestě do semifinále a už o rok později dokráčel se Spurs až do finále Ligy mistrů.

V létě 2020 se ale otěží v Tottenhamu ujal nový manažer José Mourinho a Deleho fotbalová pohádka se začala rozplývat. Popisovány byly spory mezi oběma kohouty, Portugalcův drsný přístup nebo hráčova pokleslá morálka. Tak či tak, na hřiště se Dele dostával spíše sporadicky a novou mízu nechytil ani pod dalšími manažery Nunem Espiritem Santem a Antoniem Contem, který se ho nyní byl ochotný lehce vzdát.

Za Tottenham odehrál Dele 269 zápasů, v nichž vstřelil velmi slušných 67 branek. Do Evertonu přichází hlavně kvůli manažerovi Lampardovi, pod jehož vedením hodlá nakopnout stagnující kariéru.