Southampton – Everton 2:0

20/02/2022 24 Od Petr

90 minut zmaru, aneb když si nenahraješ, nedáš gól. Po opěvovaném výkonu proti trápícímu se Leedsu přišlo porovnání se soupeřem hrajícím v dobré formě a jsme nohama opět na zemi.

Svěřenci Franka Lamparda nastoupili k zápasu ve stejné sestavě jako před týdnem proti Leedsu, nicméně tentokrát to nestačilo ani na bod. Po bezbrankovém prvním poločase, který ještě ponechával Karamelkám nějakou naději na bodový zisk, přišly dva góly v druhé půli a hra se otočila ve prospěch jasně lepších Saints.

Šance prvního poločasu

Úvod prvního dějství nám nabídl víceméně vyrovnanou podívanou. Ve čtvrté minutě se zpoza vápna zastřeloval nizozemský středopolař van de Beek, dočasná posila z Manchesteru United. Na druhé straně si o dvě minutky později  dobře naběhl albánský útočník Armando Broja kterého si domácí vypůjčili pro změnu z Chelsea. O další vzruch se postaral v 15 minutě Allan, kdy inkasoval žlutou kartu, aby o minutu později fauloval na hranici vápna a dal tak domácím fans pořádný důvod hlasitě požádat rozhodčího o červenou. Naštěstí, nestalo se, kopal se pouze přímák z kterého Ward-Prowse ukázal, že tohle je jeho doména. Pickford měl plné rukavice práce, aby jeho pokus na vzdálenější tyč vytáhl alespoň na roh.

Bez míče, bez přihrávky

Ward-Prowse i Pickford byli ústředními postavami i ve 32. minutě, prvně jmenovaný zahrál bravurně rohový kop, druhý jmenovaný předvedl výborný zákrok na brankové čáře a zabránil jistému gólu. Zbytek druhé půle byl z hlediska hostů bohužel asi nejhorší pasáží ve hře, což dokazovalo místy až 75% držení míče pro Saints. Hráčům v modrém se nedařil presink, a když už náhodou získali míč, velmi brzy ho zase ztratili. Dlouhé nákopy končily bezpečně na hlavách domácích stoperů. Naštěstí i domácím chyběla ve finále přesnost a do kabin se tak šlo za nerozhodného výsledku.

Druhé dějství

Že je potřeba na hře Evertonu něco změnit bylo celkem jasné, Lampard proto poslal do druhé půle Portugalského záložníka Gomése. Vzhledem k tomu, že Allanovi první půle moc nevyšla (což by se dalo v klidu říct o polovině týmu), byla tato volba celkem logická, i vzhledem k Brazilcově žluté kartě. Po dvou minutách přišla nápaditá kolmice od Iwobiho a pokus DCL o obstřel, který nakonec vyústil v rohový kop. Z něj se nakonec povedlo hostům skórovat, ale gól neplatil kvůli těsnému ofsajdu Richarlisona. První branku utkání si tak připsali domácí v 52. minutě. Nejdříve Gomes nesmyslně ztratil míč uprostřed hřiště, následovala dobrá kombinace Saints a přihrávka na pravo na volného Armstronga. Ten míč napálil tvrdě, po zemi na bližší tyč a i díky perfektnímu umístění nedal Pickfordovi šanci.

Druhý gól a konec nadějí

Pokud bych měl zmínit klíčové šance následujícího průběhu utkání, marně bychom hledali zde hledali jména hráčů Evertonu. Šancí Karamelek bylo jako šafránu a vidět tak byli především domácí Walker-Peters, Ward-Prowse, Armstrong a Broja. Frank Lampard se snažil změnit obraz hry střídáním, kdy na hřiště postupně přišli Townsend (místo Iwobiho) a Alli místo Gordona. Bohužel obraz hry se změnil spíše k horšímu, když svěřenci Ralpha Hasenhüttela udeřili podruhé. Po táhlém centru z pravé strany vyskočil nejvýše Shane Long a po dvou minutách na trávníku stanovil konečné skóre zápasu.

(foto zdroj: premierleague.com)

Branky: 52. Stuart Armstrong, 84. Shane Long

ŽK: 15. Allan, 40. Dominic Calvert-Lewin

Southampton FC: Fraser Forster – Jan Bednarek, Kyle Walker-Peters, Valentino Livramento, Mohammed Salisu, Oriol Romeu, Stuart Armstrong (90. Moussa Djenepo), Mohamed Elyounoussi, James Ward-Prowse, Che Adams (90. Adam Armstrong), Armando Broja (83. Shane Long)
Everton FC: Jordan Pickford – Séamus Coleman, Michael Keane, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Allan (46. André Gomes), Donny van de Beek, Alex Iwobi (65. Andros Townsend), Dominic Calvert-Lewin, Richarlison, Anthony Gordon (75. Dele Alli)

Rozhodčí: Andy Madley   Diváků: 31 312