WFA Cup: Charlton Athletic W – Everton W 0:2

28/02/2022 0 Od Karamela

Vítězství karamel v Londýně znamená snad konečně účinný lék na naší pošramocenou psychiku a také postup do čtvrtfinále Women´s FA Cup.

Londýnský The Oakwood byl dějištěm zápasu 5. kola Vitality Women´s FA Cup. Ženy Evertonu (v dresech znečištěných logem Magafonu) se v něm utkaly s dámami Charlton Athletics, ctihodného klubu, který na začátku 21. století byl jednou z hvězd WSL. Nyní působí v Championship, kde mu patří 4. příčka. Soupeři se v pohárovém utkání nesetkali poprvé. The Addics (ponechávám bez překladu – výraz „narkomani“ mi nepřipadá šťastný – pozn. autora) se s karamelami utkali ve finále WFA Cup již v sezóně 2004-2005 a byly to právě londýňanky, kdo se tenkrát radoval ze zisku cenné trofeje.

První poločas

Začal předčasně rozehráním Bennison, která si nesprávně vyložila signál rozhodčího k pokleknutí. Napodruhé ale již vše klaplo. V 5. minutě po chybě v naší rozehrávce  nebezpečně vypália Robinson, ale MacIver spolehlivě zakročila. Charlton nám zatápěl i nadále. Everton se k rozumné akci dostal až v 19. minutě, kdy po přímém kopu Bennison hlavičkovala Finnigan mimo branku. Ale ani potom se obraz hry výrazněji nezlepšil. Addics trávily nebezpečně mnoho času na naší polovině. Obvyklá přehlídka nepřesnosti našeho týmu atraktivitě hry také nepřidala. V 25. minutě po krosu Turner hlavičkovala velmi nebezpečně Duggan, ale Cumings v brance domácích vytáhla výborný zákrok a vzápětí další při dorážce Christiansen. Ve 33. minutě předvedla Kenza Dali, že technika jí není cizí a zpoza vápna zleva vyslala kroucenou střelu do levé šibenice branky domácích – 0:1. Po gólu se naše hry významně zlepšila. Ne že bychom hráli přesněji, ale začal kazit i soupeř a dostali jsme se do několika slušných šancí. Přesto další gól do přestávky jsme už nepřidali.

Druhý poločas

vypadal o poznání lépe, než jeho předchozí kolega. Prakticky od začátku jsme pobývali na půli soupeře a i na naše akce se dalo dívat. Objevily se přihrávky na jeden dotek a Addicks přestávaly stíhat. Bennison se v 54. minutě opřela do míče a její střela jen těsně minula pravou šibenici. Skutečný gól přinesla až 73. minuta, kdy Duggan na levém křídle našla přesným pasem Anvegård v malém vápně. Švédka bez váhání hlavičkovala, ale brankářka domácíách střelu vyrazila.  Vzápětí následující dorážka hlavou už ovšem do sítě prošla – 0:2. V 84. minutě MacIver v těsném sledu dvakrát podržela svůj tým po menším chaosu v obraně. Vzápětí mela Emslie na kopačce třetí gól, ale míč směřoval jen do břevna. Skóre tedy zůstalo nakonec beze změn.

Shrnutí

Zápas v plné parádě je k dispozici na youtube. Jsme ve čtvrtfinále Vitality Women´s FA Cup. Spolu s námi ještě Ipswich, Arsenal, MCFC, Chelsea, West Ham, Coventry a Birmingham. Při šťastném losu a přijatelném výkonu není postup do semifinále zcela vyloučen. Pro mě osobně ale byla významná hlavně hra ve druhém poločase. Po dlouhé době jsme měl konečně pocit, že fotbal hrát umíme a soupeře přehráváme. Což je před víkendovou reprízou ligového zápasu s Villans a při pohledu na Everton na předposledním místě ligové tabulky nadějný poznatek. Snad nebudeme nakonec zklamáni. Rozloučení bude dnes aktuálnějším pozdravem: Sláva Ukrajině!

Fotografie: Emslie, Finnigan a Pattinson (zdroj: https://twitter.com/EvertonWomen)

Branky: Dali (33´), Anvegård (75´)  Sestřih zápasu: YouTube

Charlton: Cumings, Filbey, Bruton (Hughes 61´), Sulola (Heuchan 81´), Wynne (Quirk 67´), Skeels, Roe, Robinson, Godfrey, Fox, Ross

Everton: MacIver, Maier (Pattinson 68´), Finnigan, George, Turner, Galli, Christiansen, Graham (Emslie 56´), Dali (Gauvin 76´), Bennison (Anvegård 56´), Duggan

Diváků: 457