Aston Villa W – Everton W 0:1

03/03/2022 0 Od Karamela

V elegantních třetích dresech bez špinavé reklamy na hrudi jsme přijeli bojovat o své přežití ve WSL.

V Birminghamu se utkaly dva týmy, které se potácejí v podobném marasmu. Villans doma prohrály v osmi předchozích zápasech a Everton nebodoval již pět zápasů. A světe div se, nakonec  nám zápas vynesl  tři body, které v naší pozici mají cenu zlata.

První poločas

mnoho kvalitních fotbalových  zážitků nepřinesl, nepočítáme-li časný střelecký pokus Petzelberger a krátce na to i Gielnik, ze kterých Evertoninas zatrnulo. První střelu naštěstí zlikvidovala MacIver a druhá směřovala mimo. Everton se dostal do šance až po půlhodině hry, kdy po rohu střilela mimo bránu George. Jinak předváděná hra byla navýsost nudná záležitost, která ve fanouškovi Toffees mnoho nadšení ani nadějí na body vyvolat nemohla. Malým zadostizučiněním mohlo být, že ani fanoušek Villans na tom nebyl o mnoho lépe.

Druhý poločas 

začal naším uzamčením do okolí velkého vápna. Villans úspěšně napadaly pokusy o naší rozehrávku a v 49. minutě zachraňovala MacIver hlavičkový pokus Scott. Ale na rozdíl od předchozích zápasů jsme se nezalekli a začali na domácí více tlačit. Zejména souboje instagramových kamarádek Pattinson a Lehmann na levé straně překvapivě často končily ve prospěch naší hráčky. Stejně tak oživení přinesla i střídající Bennison a společně s Dali se snažily vymyslet překvapivou kombinaci. Dali několikrát zkoušela své střelecké štěstí, žel vždy mimo. Po hodině hry zahrozila Villa střelou Gielnik, ale její pokus nebyl naštěstí ani dost průrazný, ani přesný. V 69. minutě krásnými jeslemi vyslala Dali dopředu Anvegård, její pokus zblízka zhatila Hampton. Po třičtvrtěhodině hry jsme měli několikrát namále-naše obrana není z nejorganizovanějších. 79. minuta: Bennison zleva dalekonosnou přihrávkou našla vzorně nabíhající Galli, která si vzpoměnla na svojí italskou střeleckou minulost a s přehledem skórovala – 0:1. Z rozehrávky po gólu málem vzápětí vyrovnala Lehmann, ale zůstalo jen u pokusu. Do konce zápasu už žádné vyložené šance nepřišly ani na jedné straně, i když karamely měli ze hry více. V prodloužení ještě došlo ke strkanici mezi Dali a Mayling, která oběma protagonistkám přinesla žlutou kartu. A pak už mohl po závěrečném hvizdu Everton slavit.

Shrnutí

To nebylo špatné. To vůbec nebylo špatné! Po šesti ligových zápasech se nám konečně povedlo vyhrát a po pěti bodovat! Tím jsme dosáhli na 14 bodů a na 10. místo tabulky. Před námi je se 16 body Aston Villa, za námi s 12 body Leicester a poslední, sestupové místo obývá Birmingham se 4 body. A co bylo ještě lepší, byla předvedená hra ve druhém poločase, zejména směrem k soupeřově brance. Galli gól velmi přeji, po právu je hrdinkou zápasu. Oč radostnější byl pohled na naší ofenzivu, o to víc jsem trnul při protiútocích Villy. Jako jednotlivci jsou myslím naše obránkyně  schopné, ale obramna jako celek je stále chaotická. Naštěstí jsme dnes kromě vítězství urželi i čisté konto. Což pro nás může být důležité povzbuzení před zápasem s Leicestrem, který se bude hrát na Walton Hall Park 12.3. Sláva Ukrajině!

Fotografie:  Toni Duggan a Aurora Galli (Reuters via bbc.co.uk)

Sestřih: YouTube

Branky: 79´ Galli (Bennison)  ŽK: Graham, Dali – Mayling

Villa (4-3-3): Hampton; Mayling, Patten, Asante, Pacheco; Littlejohn (McLoughlin 73´), Scott, Allen (Blindkilde-Browne 82´); Lehmann, Gielnik (Hayles 89´), Petzelberger

Everton (4-2-3-1): MacIver; Maier (Pattinson 45´), Finnigan, George, Turner; Graham (Bennison 45´), Galli; Dali, Christiansen, Emslie (Anvegård 58´); Duggan (Magill 90+5´)

Rozhodčí: Robert Massey-Ellis