Everton – Wolverhampton Wanderers 0:1

14/03/2022 8 Od Petr

Po dalším mdlém výkonu zůstává Everton plně ve hře o záchranu, nedokázal totiž vzdorovat hladovým Vlkům. Jediným gólem rozhodl odchovanec konkurenčního LFC Conor Coady.

Začátek utkání vypadal pro domácí poměrně slibně, už po několika sekundách seřizoval mířidla Richarlison , první roh přišel ve čtvrté minutě. Výsledkem dobrého vstupu do zápasu byla šance ze 6. minuty, kdy Mykolenko poslal parádní pas přes půl hřiště na rozběhnutého Richarlisona, ten už ale byl dost z úhlu a hostující gólman José Sá celkem v pohodě vyrazil na roh. Následujících několik minut bylo dost ovlivněno zraněním Hwanga, který schytal pořádného koňara od de Beeka. Strávil na trávníku zhruba tři minuty a když už to vypadalo, že si řekne o střídání, k nelibosti domácích fans a zejména domácího gólmana se zvedl a hrál dál. Nakonec přece jen musel dolů, na trávník se tak dostal Daniel Podence.

První třetina jasně pro domácí

V úvodních třiceti minutách hry měli domácí převahu, co se týká herního projevu, šancí i držení míče. Pohlednou akci předvedly Karamelky v 21. minutě, Gordon poslal šikovný oblouček na Colemana, který centroval před bránu, kde číhal nabíhající Gray. Bohužel stejný scénář jako předtím, Gray byl z úhlu, José Sá vyrazil na roh. Prakticky celou úvodní třetinu byli Vlci bez šancí, na své půli, Everton dobře presoval a sbíral odražené míče. Tento scénář bohužel narušil v třicáté minutě Podence, jeho střelu sice v pohodě zblokovala domácí obrána, ale od té doby už kousali pouze hosté. Everton jako kdyby ztratil půdu pod nohama, ofenzivní tlak nikde, přihrávky začaly směřovat převážně dozadu, na jistotu. První střelu na bránu domácích si připsal Moutinho, ale Pickford neměl vážnější problémy. V osmatřicáté minutě si cestu do pokutového území našel Jiménez a pálil nebezpečně na bližší tyč, jeho průniku naštěstí však předcházel faul na Mykolenka. Vytáhlý Mexičan střílí proti Evertonu rád a s chutí, což doložil o chvíli později. Jeho nůžky ovšem skončily vysoko nad a do kabin se tak šlo za nerozhodného stavu. Rozhodně už se ale nedalo říct, že by měl Everton navrch.

Změna skóre po poločase

První velká šance druhé půle hned přinesla změnu skóre. Po přímáku z levé strany se míč povedlo dostat pouze napravo, kde číhal Rúben Neves, který poslal přesný centr na hlavu Coadyho. Osmadvacetiletý odchovanec LFC si připsal nechytatelnou tečí na vzdálenější tyč svůj třetí zásah v sezóně.

V 53. minutě zakončoval Jiménez po standartce z voleje sice vedle, nicméně tristní byla úplná absence obránců domácích. Jednu z mála povedených šancí na straně Toffees vytvořil aktivní Gordon, který od lajny poslal centr na hlavu Richarlisona. Ten ovšem bohužel mířil těsně vedle šibenice. Že potřebuje útočná hra změnu taktiky a oživení bylo jasné i Franku Lampardovi, proto stáhnul Mykolenka a poslal na hřiště Alliho. Tou dobou bylo držení míče 70% pro Vlky a Everton v druhém poločase bez střely na bránu. Na tom nic nezměnila ani šance ze 73.minuty, kdy Richarlison po přihrávce od Graye mířil těsně vedle.

Kenny se zabil, parchant

Skóre bylo celkem pořád jen o jednen gól, v závěrečné čtvrthodině se dal čekat nápor domácích. To by se ovšem nesměl nechat Jonjoe Kenny zbytečně vykartovat. První žlutou schytal v 75.minutě, o tři minuty později zamířil pod sprchy. Od té doby byli na trávníku prakticky jen hosté a pohodlně si kontrolovali náskok. Šanci stát se hrdinou dostal v nastavení Townsend. Přímák po předchozím faulu na Colemana si však cestu mezi tři tyče nenašel a domácí tak museli skousnout čtvrtou ligovou prohru v řadě.

(foto zdroj: premierleague.com)

Branky: 49. Conor Coady

ŽK: 68. Mason Holgate 75. Jonjoe Kenny 84. Ben Godfrey – 64. Conor Coady

ČK: 78′ Kenny

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Ben Godfrey, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Vitalij Mykolenko (59. Dele Alli), Abdoulaye Doucouré, Demarai Gray (74. Andros Townsend), Donny van de Beek, Richarlison, Anthony Gordon
Wolverhampton: José Sá, Marçal, Conor Coady, Leander Dendoncker (83. Trincão), Jonny Castro, Max Kilman, João Moutinho, Rúben Neves, Romain Saïss, Hee-chan Hwang (16. Daniel Podence), Raúl Jiménez (88. Fábio Silva)

Rozhodčí: M.Oliver Diváků: 39,112