Preview: West Ham United – Everton

01/04/2022 22 Od Riči

Čtyři prohry a skóre 1:14 – tak zní tristní bilance Franka Lamparda na lavičce Evertonu ve venkovních zápasech. Změní to nedělní výjezd na bývalý olympijský stadion v Londýně?

Pravděpodobně ne.

Zkusit se to ale musí. Další odevzdaný výkon jako při pohárovém debaklu od Crystal Palace před reprezentační přestávkou je nepřípustný.

Toffees na 17. místě tabulky stále nebezpečně koketují se sestupovými příčkami a dá se předpokládat, že se jich záchranářské boje budou týkat až do konce sezóny. Cíl do zbývajících 11 ligových kol je jasný – nějak se zachránit. A k tomu budou potřeba také body z venkovních zápasů.

Reprezentační přestávka přišla Lampardovcům vhod. Calvert-Lewin a Dele Alli prý pilně doháněli své fyzické resty a minimálně od evertonské devítky se očekává start v základní sestavě. Dele je zatím velkou neznámou, i když se nabízí, že při absenci potrestaného Allana by mohl doplnit středovou dvojici Doucouré-van de Beek, realita asi bude jiná. Překvapením by nebyl start Gomese, nebo rozestavení se třemi stopery (byť ani jedno zatím nepřináší příliš valné výsledky).

Ve svých národních barvách se zaskvěl především Richarlison, který má v kalendářním roce 2022 na kontě pouze jeden gól za Everton, ovšem v dresu slavné Brazílie skóroval hned třikrát během jednoho týdne. Velmi dobré dva zápasy ale zaznamenal také pravý bek Nathan Patterson. Mladý Skot od svého zimního příchodu vysedává na lavičce, třebaže Coleman a Kenny předvádějí jeden otřesný výkon za druhým. Lampard snad zachytil Pattersonovu velmi slušnou reprezentační epizodku a najde odvahu dopřát mu aspoň pár minut (až třeba zase Coleman nebude stíhat od 24. minuty).

Frank, který ve West Hamu začínal svou fotbalovou kariéru pod strýcem Harry Redknappem, bude asi rovněž trochu dumat, komu ze čtveřice Gray, Gordon, Richarlison, DCL ukáže Černého Petra a posadí ho na lavičku.

Co se týče absencí, tak kromě zmíněného Allana budou chybě dlouhodobě zranění Davies, Townsend a stále ještě Mina i Delph. Do zápasového kolotoče oba věční marodi naskočí až během následujících týdnů. S tréninkem už ale začali.

West Ham v poslední dekádě zaujímal nálepku klubu, kterého vlastně nikdo nebral příliš vážně a který spíše sklízel posměšky. Jeho majitelé David Gold a David Sullivan nešetřili ambiciózními slovy a ani neměli hluboko do kapsy, s oblibou ale vyhazovali a najímali pochybné manažery, kteří nakupovali prapodivné hráče (ano, něco jako teď Everton). Kýžená změna přišla až s příchodem Davida Moyese, který byl tipován jako další přešlap.

Ovšem Moyes už za rok a půl na lavičce vybudoval z Hammers družinu, která nechala za sebou záchranářské starosti a nyní už druhou sezónu šlape na paty těm nejlepším v Anglii. Skotský manažer sází na stejný recept jako v Evertonu, odkud sice odešel před devíti lety, nicméně jeho náročné a týmové pojetí hry v Premier League stále funguje.

West Ham nyní sedí na sedmém místě tabulky a čeká ho čtvrtfinále Evropské ligy. Utkání s Toffees musí brát jako tříbodovou povinnost, na domácí půdě prohrál naposledy v lednu s Leedsem.

Moyesovi se po osmi zápasech vrací uzdravení Vladimír Coufal a ofenzivní tahoun Jarrod Bowen. Dlouhodobě absentuje stoper Angelo Ogbonna.

Pokud bude chtít Everton bodovat, tak musí najít recept na středovou dvojici Souček-Rice, která patří k nejlepším v lize. Škoda potrestaného Allana.

Co: West Ham United FC – Everton FC, 31. kolo Premier League
Kdy: Neděle 3. dubna 2022 od 15:00
Kde: London Stadium, Queen Elizabeth Olympic Park, London (kapacita 60 000)
TV: Přímý přenos na stanici Premier Sport 1
Rozhodčí: Michael Oliver
VAR: Andy Madley