West Ham United – Everton 2:1

04/04/2022 13 Od Petr

Everton v éře Premier League ještě nikdy neprohrál s West Hamem oba ligové zápasy. Tedy až do včerejška.

Včerejší zápas na London Stadium nezačal pro Toffees zrovna šťastně. Už při předzápasové rozcvičce se zranil avizovaný člen základní sestavy Donny van de Beek, v záložní řadě tak poměrně překvapivě dostal prostor Mason Holgate. V záloze doplnil Doucourého s Iwobim, Gordon a Dele Alli zůstali pouze na lavičce náhradníků. V útoku operovalo trio Richarlison, Calvert-Lewin a Gray. Ve srovnání s posledním ligovým zápasem se do brány vrátil Pickford, na krajích obrany dostali šanci Kenny a Mykolenko, uprostřed Keane a Godfrey.

Téměř 60 tisíc diváků sledovalo poměrně vyrovnaný začátek zápasu, kde oba týmy předvedly několik pohledných kombinací, dobrou pasáž předvedly Karamelky zejména mezi 15. a 20. minutou. Bohužel držení míče samo o sobě nestačí a menší tlak se nepodařilo přetavit v ohrožení brány Łukasze Fabiańského. Ve 29.minutě předvedl Iwobi jak by to mohlo jít…Od středového kruhu poslal krásnou kolmici na Richarlisona, který už dělal kličku domácímu gólmanovi. Bohužel během ní ale také fauloval skvěle dotírajícího Frederickse. Téměř vzápětí se míč ocitl před vápnem hostů, kde fauloval Holgate a nabídl tak ideální pozici ke skórování pro domácí střelce. Přímák zahrál Aaron Cresswell a nenechal nikoho na pochybách o kvalitě své levačky. Míč skončil v šibenici, Pickford se proletěl zbytečně – 1:0.

Antonio vs. Keane poprvé

Ve třiatřicáté minutě, prakticky ihned po rozehrání a ztrátě míče musel Michael Keane hasit nebezpečí v podobě rozběhnutého Antonia. Vybral si faul a logickou žlutou kartu, určitě byl také rád že se poblíž nacházeli další spoluhráči a že nedostal rovnou červenou. Brzy nato dostali ale i hosté šanci srovnat krok. Po dlouhém nákopu Pickforda a špatném zpracování Frederickse měl před sebou Richarlison pouze bránu s Polským reprezentačním gólmanem. Zvolil zakončení vnějším nártem, minul sice těsně, ale minul. Jelikož šanci ze 43. minuty Antoniovi dobrým výběhem zneškodnil vynikající Pickford, musely Karamelky nastoupit do druhého poločasu s jednogólovým mankem.

Rychlé vyrovnání a pětiminutová radost

Hosté nutně potřebovali zápas nějak zvrátit a do druhé půle nastoupili aktivně. Gól bohužel ještě nepřinesla situace z 50.minuty, kdy Iwobi poslal míč na Calvert-Lewina a ten ho následně napálil do spojnice brankové konstrukce. O tři minuty později bylo však v táboře hostí o poznání veseleji. Gray zahrál roh přímo na Fabiańského, který ho dokázal vyboxovat pouze k Richarlisonovi. Ten šikovně sklepnul do prostoru kde číhal Mason Holgate. Jeho prudká střela s výraznou pomocí tečujícího Fornalse skončila v síti domácích – 1:1. Radost se ale bohužel velmi brzy vytratila z tváří hostujících fanoušků. Michael Keane se v zápase snažil o řekněme překvapivou a originální rozehrávku. Tentokrát bohužel ale překvapil nejvíce asi Iwobiho, kterému v 58.minutě adresoval prapodivnou přihrávku. Jelikož Iwobiho zpracování se také nepotkalo s přesností, rychlý protiútok Hammers do rozhozené obrany byl na světě. Rozběhnutý Antonio ještě ztroskotal na vyběhnuvším Pickfordovi, odražený míč si však jako první našel Jarrod Bowen a poslal celkem snadno domácí podruhé do vedení – 2:1. 

Antonio vs. Keane 2.0

Vyhlídky hostů na případné srovnání a nějaký bodový zisk razantně utnul přímo jejich kapitán. Michael Keane hrající se žlutou (oranžovou) kartou nesmyslně na hranici vápna zajel do Antonia a po druhém napomenutí se poroučel do sprch. Druhou šanci na skórování z přímáku dostal také Cresswell, který tentokrát mířil mimo. Na nepříznivý stav reagoval Lampard stažením nevýrazného Calvert-Lewina, který uvolnil místo na hřišti Gordonovi. Paradoxně se nedá říct, že by oslabené Karamelky nějak výrazně zaostávaly, ale bohužel ani nebyly lepší. West Ham si závěr zápasu pohlídal a Everton pouze potvrdil, že sbírání bodů na hřištích soupeřů je v této sezóně tabu.

(fotozdroj: premierleague.com)

Branky: 32. Aaron Cresswell 58. Jarrod Bowen  – 53. Mason Holgate

ŽK: 34. Keane, 65. Keane, 84. Holgate, 94. Richarlison, 94. Cresswell   ČK: 65. Michael Keane

West Ham United: Łukasz Fabiański – Aaron Cresswell, Craig Dawson, Kurt Zouma, Ryan Fredericks, Pablo Fornals, Declan Rice, Tomáš Souček, Michail Antonio, Saïd Benrahma (82. Andrij Jarmolenko), Jarrod Bowen (70. Mark Noble)
Everton FC: Jordan Pickford – Ben Godfrey, Michael Keane, Jonjoe Kenny, Mason Holgate, Vitalij Mykolenko, Abdoulaye Doucouré, Demarai Gray, Alex Iwobi, Dominic Calvert-Lewin (79. Anthony Gordon), Richarlison

Rozhodčí: Michael Oliver   Diváci: 59 953