Burnley – Everton 3:2

06/04/2022 17 Od Riči

Je to marné. Everton pomalu, ale jistě směřuje k sestupu. V dohrávaném kole na Turf Moor neudržel nadějné vedení a po opětovné sérii individuálních chyb připisuje další prohru.

Lampard provedl oproti víkendu dvě změny v základní sestavě. Vykartovaného Keanea nahradil na stoperu mladík Branthwaite a další talent Gordon dostal šanci na křídle místo Graye. Holgate opět nastoupil jako defenzivní štít.

A byl to právě on, který začal utkání přímo otřesně. Ve třetí minutě vyfasoval žlutou kartu za zbytečný faul na půlce a ve 12. minutě neuhlídal hlavičkujícího Collinse po rohovém kopu, který po čtyřech zápasech bez vstřeleného gólu protrhl gólovou nemohoucnost Burnley – 1:0.

Vedení domácích ale vydrželo pouhých šest minut. Westwood skolil ve vlastním vápně dravého Gordona a nařízenou penaltu bezpečně proměnil Richarlison – 1:1. Branku za Everton vstřelil po téměř třech měsících.

Hosty branka nabudila. Richarlisonova střela byla ztečovaná nad bránu a vzápětí Brazilec po rychlém brejku neúspěšně hledal trápícího se Calverta-Lewina v malém vápně.

Aktivita Evertonu přinesla ovoce před koncem poločasu. Mykolenko po skvělém Iwobiho pasu utekl na levé straně Lennonovi, který ho následně podrazil v šestnáctce. Sudí Dean po konzultaci u videa nařídil druhou penaltu v zápase (za mě osobně velmi přísná, ale takový je aktuální trend v Premier League). K bílému puntíku se opět postavil Richarlison a opět s přehledem rozvlnil síť – 1:2.

Samotná koncovka úvodních energických 45 minut se nesla ve znamení velkho tlaku Burnley, Everton se ale ubránil sérii rohových kopů a do kabin šel za příznivého stavu.

Druhou půli začali tlakem domácí, ale byl to Everton, který byl blíže ke gólu. Aktivní Richarlison si pohrál se svým strážcem a svou dělovku zblízka napálil jen do boční sítě. Po dalším brejku trefil spojnici tyčí Kenny. Samozřejmě, že to nechtěl, jen se mu nepovedl centr.

A  předvedl se takřka okamžitě i na druhé straně. Taylor ho vykoupal na lajně a předložil před prázdnou bránu Rodriguezovi – 2:2.

Toffees ale na inkasovanou trefu zareagovali velmi dobře a přebrali taktovku. Po dobré pasáži hry zastřihal nůžkami Richarlison a Pope se musel vytasit s perfektním zákrokem.

Individuální minely hráčů Evertonu ovšem neberou konce. Další kopanec do vlastních řad předvedl v 86. minutě Godfrey, který svým neodkopem ve vápně našel jen Vydru, jenž připravil gólovou nabídku Cornetovi – 3:2.

Burnley se výhrou posunulo na 18. příčku s 24 body a na první nesestupové místo, na němž je Everton, ztrácí pouhý bod.

Branky: 12. Nathan Collins, 57. Jay Rodriguez, 85. Maxwel Cornet – 18. a 41. Richarlison (obě pen.)

ŽK: 10. Josh Brownhill, 76. Matthew Lowton – 4. Mason Holgate, 54. Ben Godfrey

Burnley: Nick Pope, Connor Roberts (72. Matthew Lowton), James Tarkowski, Nathan Collins, Charlie Taylor, Aaron Lennon (85. Dwight McNeil), Ashley Westwood, Josh Brownhill, Maxwel Cornet, Jay Rodriguez, Wouter Weghorst (80. Matěj Vydra)

Everton: Jordan Pickford, Jonjoe Kenny, Ben Godfrey, Jarrad Branthwaite, Vitalij Mykolenko, Anthony Gordon (73. Demarai Gray), Mason Holgate (87. Salomón Rondón), Abdoulaye Doucouré, Alex Iwobi, Richarlison, Dominic Calvert-Lewin

Rozhodčí: Mike Dean