Everton – Leicester City 1:1

21/04/2022 6 Od Petr

Toffees doma většinu zápasu tahali za kratší konec, bod vzhledem k předvedenému výkonu může mít ve finále cenu zlata.

Do základu Karamelek se vrátil po dlouhé absenci Yerry Mina, který na stoperu doplnil Bena Godfreyho. Na krajích čtyřčlenné obrany operovali kapitán Coleman a Mykolenko, v záloze pak Allan, Delph a Iwobi. Pouze na lavičce tak zůstali např. Holgate, Keane a Doucouré, na druhou stranu je ale hezké vidět, že má Frank Lampard konečně z čeho vybírat. Obranu soupeře mělo strašit trio Gray, Gordon, Richarlison, problémy s kvadricepsem totiž vyřadily ze hry Calvert-Lewina.

Byli to bohužel hosté, kdo měl od začátku více ze hry a už v páté minutě musel Pickford lovit míč ze sítě. Z pravé strany přišel přízemní centr do pokutového území, jeden pokus sice zblokoval padající Mina, ale míč se odrazil pouze k Harvey Barnesovi, kterého nezastavil ani dorážející Coleman. O dalších pět minut později se dostal ke střele James Maddison, nicméně střela neměla gólové parametry a Pickford ji v pohodě pokryl.

Honba za míčem, zakončení bez nápadu

Vynikající šanci brzy srovnat skóre dostal Richarlison v 17.minutě. Gordon šikovně poslal zleva prudký centr, nicméně blonďatý Brazilec se nepotkal s přesností a o kus minul vzdálenější tyč Schmeichelovy brány. Od té doby byl pohled na hru Karamelek slušně řečeno neuspokojivý. Na hřišti dominovali hosté, domáci se nepotkávali s míčem a když už potkali míč, přihrávky se nepotkávaly s přesností. Nutno ale dodat že Foxes si také žádnou vyloženou šanci nevypracovali. Menší změnu přinesla závěrečná desetiminutovka první půle, Everton si více užil míče a vyústilo to v zajímavou šanci z 45.minuty. Po rohovém kopu a dobré kombinaci těsně minul vzdálenější tyč střílející Gray.

Do druhé půle s větším odhodláním

Prvních deset minut druhého poločasu nevypadalo pro domácí vůbec špatně, do zakončení se dostali Iwobi i Gray a na takovou podívanou bouřlivě reagovali i diváci doufající v obrat. Žádná ze střel si ale cíl nenašla, trenér domácích se proto rozhodl přidat trochu kreativity do středu pole stažením Allana, kterého vystřídal Dele Alli. V šestašedesáté minutě jsme střídali podruhé, tentokrát se stáhnul Gray a uvlnim místo na hřišti pro Rondóna. Střelu na bránu si připsal Richarlison 67.minutě, ale tísněn dvěma obránci mířil pouze do středu na připraveného gólmana. O dvě minuty později vychytal Pickford troufalou střelu Maddisona.

Závěr utkání a srovnání na poslední chvíli

O deset minut později Everton opět přežil nebezpečnou šanci, opět v tom měl prsty Maddison. Byl už sice dost z úhlu, nicméně Pickford byl hodně venku z brány, Mykolenko na zemi a každý fanoušek Toffees si určitě oddechl, že střela skončila na boční síti. Když Gordon servíroval Richarlisonovi další precizní centr, psala už se třiaosmdesátá minuta. Bohužel, toto nebyl nejlepší Brazilcův zápas a spálil další šanci hlavičkou vedle. Na druhé straně bylo také živo, když střelu aktivního Maddisona blokoval spolehlivě hrající Delph. Everton se ale naštěstí přece jen dočkal vyrovnání – po dlouhém nákopu Pickforda míč u rohového praporku udržel Alli, poslal na Rondóna, který spolehlivě minul a balon se tak dostal k Richarlisonovi. Ten si naštěstí veškerou smůlu už vybral v průběhu zápasu a jakýmsi podivným způsobem dokázal tečovat míč za záda bezmocného Schmeichela.

                                                                                                                                                                                                                   (foto: premierleague.com)

Góly: 90+2. Richarlison – 5. Harvey Barnes

Žluté karty: 75. Richarlison 80. Yerry Mina 86. Dele Alli  – 90+5. Patson Daka

Everton FC: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Yerry Mina, Ben Godfrey, Vitalij Mykolenko, Allan (58. Dele Alli), Fabian Delph, Alex Iwobi, Anthony Gordon, Richarlison, Demarai Gray (66. Salomón Rondón)

Leicester City: Kasper Schmeichel, Ricardo Pereira, Wesley Fofana, Jonny Evans, Timothy Castagne, Nampalys Mendy (84. Daniel Amartey), Harvey Barnes (67. Ademola Lookman), Youri Tielemans, Kiernan Dewsbury-Hall, James Maddison, Kelechi Iheanacho (78. Patson Daka)

Rozhodčí: David Coote