Liverpool – Everton 2:0

25/04/2022 9 Od Fip

Zvýšený tep, nechuť a zastřený zrak. Takové projevy často doprovází v posledních letech nejednoho Evertoniana při sledování Merseyside derby, obzvláště těch hraných na Anfield Road. Pro 240. epizodu to umocnil aktuální kontext, Toffees už jsou totiž v zóně sestupu.

Vlci zklamali, nedokázali Burnley ani jednou pokořit a Vydra ulovil další body, takže se Clarets vyhoupli na 17. příčku. Před Everton, jehož vystupování na venkovních hřístích dosahuje deprese rozměrů Mariánského příkopu.

Frank Lampard zatím nedokázal vynalézt elixír, kterým by vykouzlil pro svůj tým body z venkovních hřišť. Nemá na svém kontě ani jeden. Nelze pominout, že se chystal na půdu týmu, který šlape jako asi nikdo na Ostrovech. Proto se patrně rozhodl oprášit z archívu taktiku Sama Allardyce, ještě vylepšenou drobnými detaily.

Před bouří

Everton bývá často terčem kritiky a posměchu za přestupovou politiku. Co ji ale vydatně torpéduje, je série zranění a neschopnost úspěšné rekonvalescence. K dlouhodobě invalidním Daviesovi, Townsendovi a Pattersonovi bylo lze připočíst van de Beeka a Gomese(třísla), Calvert-Lewin opakovaně laboruje se stehenním svalem, Mina byl ušetřen pro další zápasy. Aby toho nebylo málo, při rozcvičce se zranil Ben Godfrey. Pro řadu pozic tak došly alternativy a limitovalo současně i posílení jedenáctky na hřišti v průběhu zápasu.

Lewis Dobbin byl na lavičce naposledy před 3 týdny, byť před týdnem absolovoval zápas U23 proti Chelsea. Ten s ním celý strávili na hřišti Branthwaite a Price, pro které místo na lavičce bylo. 2 náhradní brankáře doplňovali Kenny, Alli, Rondon a El Ghazi.

Do základu se tak vrátili Michael Keane (nebylo zbytí) a Abdoulaye Doucouré. Ten zaujal místo Fabiena Delpha. Tato změna signalizovala, že s míčem a nějakou rozehrávkou moc párat nebudeme.

Domácí nastoupili s jediným Angličanem v týmu, tím byl Alexander-Arnold. Oproti týmu, jenž v týdnu znemožnil Manchester United, nahradil Hendersona Naby Keita a Jota dostal přednost před Diazem.

První poločas

Od začátku byl záměr družiny Franka Lamparda jasný. Hodně nízko stažený blok, snaha co nejvíce kouskovat hru, narušovat tempo a čekat, co bude. V boji o záchranu, v čase největšího zoufání, je povoleno ledasco. Instrukce byly patrné na pohybu hráčů, napadání za půlicí čárou bylo zakázáno.

Účel světí prostředky a cíle neutrpět decimující porážku měli napomáhat i ne zcela sympatické postupy. Pickfordovu liknavou rozehrávku doprovázelo vydatné pískání, avšak vnímání času je subjektivní, mě osobně přišla distribuce např. Frasera Forstera ještě pomalejší. Ale Pickyho tady prostě nemají nějak rádi.

Anthony Gordon se od svého brazilského kamaráda přiučil nepěkný zlozvyk, tím je filmování. Určitě to nevidíme rádi a jak se zdá, má to i negativní dopad na vnímání ze strany rozhodčích. Prošel si tím Richarlison (a nepoučil se) a čeká to i Gordona. V éře VAR je to jednoznačně z módy. Hráč, který je často s míčem, toho schytá nejvíc.

Richarlison je kapitola sama pro sebe, jeho pády a bolestivé etudy jsou mimo jakékoliv tabulky. Co bych mu přičetl k dobru, jak poctivě se tomu dokázal věnovat a pro dobro týmu ve svém úsilí neustával, přestože na hřišti to nikdo nevnímal a Evertonians na tribunách začali studem fialovět.

Držení míče již od začátku slezlo do obludného poměru, přesto Modří působili nebezpečně. V páté minutě Demarai Gray pálil z dobré pozice z přímého kopu jen do zdi. Oba křídelníci naháněli pasy za obranu, doplňování Richarlisonem, záloha nepropouštěla téměř žádné balóny, takže příležitostí k brejků bylo dost. Gordon svou rychlostí často unikal Alexandrovi-Arnoldovi, ale postrčení rukou asi není faul. Pickford dráždil publikum, takže se téměř stále bučelo nebo pískalo.

Na druhé straně se nedokázal přes Mykolenka prosadit Salah. Mané se ve 21. minutě odhodlal ke střele z dálky, která ale prolétla bezpečně nad. Půlku hřiště zalévalo slunce, druhou čas zakrývalo jakési stínítko a celému spektáklu tak dodávalo lehce temnou či nejasnou atmosféru. Ale možná to bylo ve mně.

Everton měl první roh, Gordon si položil nejprve míč o vlas za čáru, jeho původní centr odvrátila obrana, takže inventivní rozehrávkou přes Pickforda se dostal míč opět ke Gordonovi. Ten sebou při průniku pokutovým územím sebou praštil na zem, na vině byla nejspíše Keitova aura.

Poté přišel menší tlak domácích, který započal tím, že Jota úmyslně rukou šmrdlal Colemanovi v obličeji, za což získal pro svůj tým přímý kop. Everton ale odvrátil i následný roh. Jota se pak dostal k pokusu z vápna, ale mířil naštěstí vedle. Ve 34. minutě pak pádil po bleskovém brejku a pasu od Richarlisona Doucouré. Svou střelu ale nedokázal vměstnat mezi 3 tyče.

Richarlisonovi se ke konci půle zalíbilo polehávat na pažitu. Nejprve po hlavičce a pak při bránění si umně otočil kotník, strávil několik minut v leže. Bohužel musel oslabení utnout až žlutým zákrokem Doucouré, Fabinha musel sundávat na dvakrát, ten toho využil k vystřižení trojitého salchowa. Pak se všichni hráči sešli na polovině a vzrušeně diskutovali, Mané přitom pohladil Allana po tváři. Roztomilé momenty.

Druhý poločas

Praktiky hned od začátku se modrý obranný val trochu roztáhl, ale k ničemu velkému to nevedlo. Domácí se k zakončení nedostali, z brejku Iwobi svůj 70metrový sprint ke ohrožení Allisona také nedotáhl. Dopředu pádil Gordon, ale Matipa nepřetlačil. Snad za 2 minuty už byli znovu oba ve sprintu, evertonský odchovanec o krok před Kameruncem, ten ho zezadu postrčil a současně snad i podrazil. Stuart Attwell se rozhodl neudělat nic.

Alexander-Arnold zakroutil roh do branky. Ale zajímavější šanci dokázal Iwobi připravit opět pro Gordona, ten se řítil na Allisona, ale opět mířil mimo. Za chvíli po dalším rohu domácích dosáhl Gordon rychlosti světla, Alexander-Arnold byl na místě pozdě a inkasoval žlutou. Následoval další roh pro domácí, kteří usilovně sbírali jeden za druhým.

Zlom nastal v 60. minutě, kdy Jürgen Klopp poslal na řiště nové síly Díaze s Origim. Netrvalo to pak dlouho, 2 minutky, Salah zakombinoval s Origim, obloučkem našel na zadní tyči Robertsona a než se stačil Coleman zorientovat, bylo to 1:0.

Lampard váhal s odkrytím karet, přeci jen Rondón půlhodinu nevydrží. Kvůli Diázově mrštnosti se dostalo najednou všude víc prostoru. Pickford u jedné tyče boxoval centr, u druhé mu Holgate vypomohl s hlavičkou Matipa. Neúnavného Gordona už začal stopovat i Salah a měl s ním plné ruce práce.

V 72. minutě opět unikl Gordon, Matip už si netroufl ho atakovat, přes Iwobiho se dostal k míči před vápnem Gray a pěknou střelou mířil jen těsně vedle. Vzápětí nahradil Allana Alii, to už byly náznaky toho mistrovského plánu. Poslední článek do soukolí se na hřišti objevil jen o chvilku později, když Graye nahradil Rondón.

Richarison teatrálně vybojoval přímý kop. Ten zahrál šikovně Mykolenko, Allison nejistě vyrážel jen do vlastních, ale k odraženému míči se nikdo v modrém nedostal. Za chvíli si ale našel opuštěný míč Alli, jeho pobídku odkopl před Iwobim obránce. Po několika roztoužených objetích pak poslal Klopp na hřiště dělat zlou krev Hendersona.

Pickford musel likvidovat tečovanou střelu Alcântary a z následného rohu to přišlo. Díaz zastříhal ve vzduchu a odražený míč posunul do sítě Origi – 2:0. A to už bylo trochu nadplán.

Everton se sice nevzdával, ale podařilo se mu získat jen 2 žluté karty kvůli Allimu a Richarlisonovi, kterému zadělal na problémy bezskrupulózní Henderson. Nejprve ho nakopl, ten mu oplatil stejnou mincí, načež se pan kapitán na ležícího Brazilce skácel jako po srážce vlakem.

Podívaná to byla zajímavá, jako obvykle kontroverzní. Nejhorší výkon předvedl slovenský komentátor, jehož ke konci už zcela ovládl červený mor. Hvězdou z naší strany jednoznačně Gordon, i přes ten morální přestupek. Nepodařilo se vyválčit ani bod, ale na tomto výkonu se určitě stavět dalo. Předvedené brejky byly impozantní, chtělo by to potrénovat zakončení. Jsem také rád, že jsem se z toho mohl takto vypsat, už mi není tak zle. Jestli ale dnes Leeds odmítne pozvánku do boje o sestup, bude nám opravdu horko.

foto zdroj: www.football365.com

Branky: 62‘ Robertson, 85‘ Origi

Žluté karty: 45‘ Mané, 58‘ Alexander-Arnold – 25‘ Gordon, 45‘ Doucouré, 66‘ Allan, 89‘ Alli, 90‘ Richarlison

Liverpool FC: Alisson – Alexander-Arnold, Matip, van Dijk, Robertson – Alcântara, Fabinho, Keïta (60. Origi) – Salah, Mané (60. Díaz), Jota (82. Henderson)

Everton FC: Pickford – Coleman, Holgate, Keane, Mykolenko – Doucouré, Allan (73. Dele), Iwobi – Gordon, Gray (77. Rondón), Richarlison

Rozhodčí: Stuart Attwell