Everton – Chelsea 1:0

01/05/2022 19 Od Petr

Chelsea prohrála v Goodison Parku počtvrté v řadě. Frank Lampard proti svému bývalému týmu nasadil dobře fungující obrannou formaci, hráči i fanoušci do toho dali maximum. Takhle se bojuje o záchranu!

O důležitosti tohoto utkání nebylo pochyb, trefně situaci před zápasem shrnul Thomas Tuchel: „My potřebujeme body, soupeř urgentně potřebuje body.“. Zatímco Chelsea si prozatím úspěšně hájí svou pozici v top four před dotírajícími Arsenalem a Tottenhamem, Everton nutně potřeboval stáhnout bodové manko na Leeds a Burnley. Je až s podivem, jakého výkonu jsou hráči Toffees schopni, když nad nimi visí pověstný Damoklův meč…

Do základu domácích se vrátil Yerry Mina, který dostal pro derby v minulém kole volno. Důvěru dostal na úkor Allana také Fabian Delph, na lavičce Toffees se překvapivě objevil už i vyléčený Davies. Ofenzivní trio Gray, Richarlison, Gordon nemohlo chybět. Do pětičlenné obrany se vešli zleva Mykolenko, Holgate, Mina, Coleman a Iwobi. Pro spoustu fanoušků určitě překvapení, vzhledem k průběhu zápasu nutno dodat, že příjemné. Hosté nastoupili v očekávané sestavě, ve formaci 3-4-1-2. Ofenzivní dvojici Werner, Havertz doplňoval pod hrotem Mason Mount.

Bleskový úvod a první poločas

Prakticky ihned z rozehrávky přišla první šance domácích, nákop na Richarlisona si převzal Gordon, kterého hosté poslali k zemi na hraně vápna. Následnou standardku rozehrál faulovaný o kus vedle. Od začátku zápasu bylo vidět, že atmosféra z předzápasového „warm upu“ v ulicích se dokonale přenesla na tribuny, odkud se ji fanoušci snažili pumpovat do hráčů. Prakticky každou povedenou kombinaci následovalo další povzbuzování, proto se Chelsea snažila co nejvíce držet míč a nechat domácí fans trochu vychladnout. S první střelou na bránu se vytasil v 16.minutě Gray, i když mnoho nebezpečí nepřinesla. První poločas byl celkově více taktickou bitkou, nebylo k vidění mnoho pohledných šancí, nejvíce vzruchu přinesla hromadná strkanice z 37.minuty, kdy Kevin Friend rozdal hned tři žluté karty. Do šaten se šlo za nerozhodného stavu, držení míče 75% pro hosty, nicméně precizně fungující domácí obrana nedovolila Blues ani jednu střelu na bránu.

Bleskový nástup i v druhém poločase

To, co se nepovedlo na začátku prvního poločasu, se stalo realitou na začátku poločasu druhého. César Azpilicueta zbytečně dlouho přemýšlel, co udělat s míčem, až to za něj vyřešil dotírající Richarlison. Ten si míč narazil s Grayem a nekompromisně poslal za záda bezmocného Mendyho. Lepší úvod si snad Karamelky nemohly přát. Vlastně mohly… Jen o chvíli později, v devětačtyřicáté minutě si převzal míč na hranici vápna Doucouré a poslal krásnou přihrávku na nabíhajícího Mykolenka. Ten se trochu zalekl nabídnuté šance (a možná i dobře vyběhnuvšího Mendyho) a poslal míč o dobrého půl metru vedle. O deset minut minut později toho mohli domácí litovat…

Vynikající Pickford

Jak je důležité míti Pickforda jsme se přesvědčili v úseku mezi 59. a 61. minutou. Havertz nejprve svou střelou orazítkoval obě tyče, odražený míč skončil u Mounta, který se však přesvědčil jen o tom, jak rychle se dokáže anglický reprezentační gólman přesunout na druhou tyč. Z následného rohu se do neméně zajímavé šance dostal Rüdiger, další okamžik, který gólmanovi domácích pořádně zamotal hlavu. A to doslova, prudkou střelu z úhlu schytal Jordan Pickford přímo do obličeje.

Další šance a napínavý závěr

Další vzruch přinesla následný protiútok domácích, Richarlisonovi se podařilo z úhlu ohrozit Mendyho a Gray při náběhu skončil na zemi, značná část fanoušků se marně dožadovala penalty. Vedle mířila hlavička Havertze z 68. minuty. Domáci přišli s prvním střídáním v sedmdesáté minutě, kdy Delph uvolnil místo na hřísti ve prospěch Allana. O deset minut později nebezpečně střílel Loftus-Cheek, nicméně Pickford jeho pokus s přehledem vyrazil na roh. Pohlednou akci zakončoval v 85. minutě Gray, bohužel mířil o několik centimetrů nad. Změnu skóre nepřinesla ani šance z devadesáté minuty, Mendy vyrazil Gordonův únik na roh. Během sedmiminutového nastavení měl největší šanci změnit skóre Mateo Kovačić, nicméně Jordan Pickford byl dnes neprůstřelný a vytasil se s dalším perfektním zákrokem. Karamelky tak získaly do ligové tabulky tolik potřebné tři body a naděje na záchranu je zase o něco větší.

(foto zdroj: premierleague.com)

Branka: 47. Richarlison

ŽK: 38. Séamus Coleman, 45+2. Fabian Delph, 90+6. Mason Holgate  – 17. Antonio Rüdiger, 36. Mason Mount, 38. César Azpilicueta, 76. Marcos Alonso, 83. Kai Havertz

Everton FC: Jordan Pickford – Séamus Coleman, Yerry Mina, Mason Holgate, Vitalij Mykolenko, Fabian Delph (71. Allan), Abdoulaye Doucouré, Demarai Gray (90+4. Dele Alli), Alex Iwobi, Richarlison (80. Salomón Rondón), Anthony Gordon
Chelsea FC: Édouard Mendy – Thiago Silva, César Azpilicueta (68. Christian Pulisic), Marcos Alonso, Antonio Rüdiger, Reece James, Jorginho (46. Mateo Kovačić), Ruben Loftus-Cheek, Mason Mount, Kai Havertz, Timo Werner (68. Hakim Ziyech)

Rozhodčí: Kevin Friend   Diváci: 39 256