Everton – Crystal Palace 3:2

19/05/2022 27 Od Riči

Everton uhájil prvoligovou příslušnost! Záchranu si přitom zajistil v nevídaném dramatu, když třemi góly ve druhém poločase otočil dvoubrankové pasivum.

Lampard provedl pouze jednu vynucenou změnu v základní sestavě oproti nedělnímu prohranému duelu s Brentfordem, potrestaného Branthwaita nahradil ve stoperském trojlístku z nemoci vyléčený Michael Keane. Aspoň na lavičku náhradníků potom usedli po zraněních vracející se Godfrey a van de Beek.

Toffees vstoupili do utkání s entuziasmem a také se dostali do první šance. Richarlison v 17. minutě nastřelil břevno z trestného kopu zpoza vápna. Orazítkovaná konstrukce byla pro Eagles budíček. Ti převzali taktovku a už ve 22. minutě Eze dobře zakroutil standardku a nehlídaný Jean-Philippe Mateta hlavičkou překonal Pickforda – 0:1.

Ve 34. minutě vlétl Ayew dvěma nohama napřed do Gordona, uviděl ale pouze žlutou kartu. A samozřejmě již za další minutu hříšník Ayew zvýšil na 2:0 po chybě Colemana v rozehrávce a obrovském zmatku v obraně Toffees.

Eagles si každopádně za dominantní projev po úvodní brance zasloužili jasné vedení, na rozdíl od svého soupeře předváděli kvalitu ve finální třetině hřiště.

Lampard do druhého poločasu poslal na plac Dele Alliho místo nevýrazného Gomese a změnil rozestavení na 4-3-3, když se do středu zálohy posunul Iwobi. Toffees odstartovali druhou půli velmi aktivně, za což byli brzy odměněni gólem naděje. V 54. minutě se prosadil Michael Keane, kterému přiťukl míč Holgate – 1:2.

Otevřenou obranu domácích pochopitelně využívali k nebezpečným výpadům šikovní hráči jako Eze či Zaha. V 64. minutě zachraňoval Everton Pickford, jenž zneškodnil Matetovu střelu. Vzápětí Calvert-Lewin zajel nevybíravým skluzem do Clynea, k překvapení všech neuviděl ani žlutou kartu, třebaže vyloučení by se asi nikdo nemohl divit – stejně jako Ayew v prvním poločase. Vyhrocené minuty posléze podtrhl svým žlutým faulem Keane.

S příchodem Alliho na hřiště se Everton výrazně zvedl. Anglický záložník měl prsty také v akci ze 75. minuty, která skončila vyrovnáním. Zblokovanou Alliho střelu si ve vápně sebral Richarlison a s pomocí Gallagherovy teče rozvlnil síť – 2:2. To ale nebylo vše! V 85. minutě si na Grayovu standardku naskočil Calvert-Lewin a hlavičkou dokonal obrat – 3:2. Obrovská euforie vygradovala až vběhnutím několika desítek fanoušků na hrací plochu.

V závěru utkání už Everton i přes sedmiminutové nastavení ubránil výsledek, a tak si fanoušci zopakovali vpád na hrací plochu, aby se svými hráči oslavili záchranu. Budiž však tato sezóna důrazné memento mori.

Branky: 54. Michael Keane, 75. Richarlison, 85. Dominic Calvert-Lewin – 21. Jean-Philippe Mateta, 36. Jordan Ayew

ŽK: 67. Michael Keane, 82. Abdoulaye Doucouré – 32. Will Hughes, 34. Jordan Ayew, 69. Wilfried Zaha

Everton: Jordan Pickford, Séamus Coleman, Michael Keane, Mason Holgate, Vitalij Mykolenko, Alex Iwobi, Abdoulaye Doucouré, André Gomes (46. Dele Alli), Anthony Gordon (61. Demarai Gray), Richarlison (90+1. Jonjoe Kenny), Dominic Calvert-Lewin

Crystal Palace: Jack Butland, Nathaniel Clyne, Joachim Andersen, Marc Guehi, Tyrick Mitchell, Jeffrey Schlupp (74. Conor Gallagher), Will Hughes (57. Luka Milivojević), Eberechi Eze, Jordan Ayew, Jean-Philippe Mateta (81. Christian Benteke), Wilfried Zaha

Rozhodčí: Anthony Taylor