Preview: Everton – Crystal Palace

19/05/2022 32 Od Fip

„We need 11 Evertonians on the pitch.“ Frank Lampard, jak vidno, se již plně naladil na klubovou kulturu. 3 body, za které se všichni modlíme, se ale jen tak neválejí na ulici.

Tenhle boj o záchranu, jakkoli je frustrující, nám ukázal, že náš klub, Everton, je opravdu výjimečný. To, co dokázali Evertonians na stadionech i na ulicích, na výjezdech, to je neuvěřitelné. Nil satis nisi optimum, v minulosti možná svazující či zavazující, vyburcovalo fans k velkému vzepětí v boji o záchranu. My, Evertonians, věříme, že jsme příliš dobří na sestup. A tu víru se na Goodisonu pokusí vlít i do žil hráčům, tak, aby do toho všichni dali své srdce.

Potřebná výhra se jistě nebude rodit snadno. Nejsme tam, kde jsme, náhodou. V defenzívě už asi nezůstal nikdo, kdo by mohl hodit kamenem a říct: „Já jsem nechyboval“. Tlak je obrovský, tohle jsou předposlední dveře před propastí. Současně je tu drobný náskok a možnost, že zaváhají ostatní. Na to ale nikdo nechce spoléhat. No, už teď se bojím něco pozřít, abych to pak nemusel uklízet.

Kdo jsou oni

The Eagles prožívají dobrou sezónu. Pochvaly sklízí manažer Patrick Vieira. Nutno říct, že Palace měli s obměnou kádru šťastnou ruku a v podstatě na koho ukázali, ten se proměnil ve zlato. Pravda, nebyli to úplně zastrčení hráči, Michael Olise zářil v Champu za Reading, Odsonne Édouard střílel za Celtic, podařilo se dotlačit Matetu z Mohuče po úspěšném hostování. Klíčovými jsou také 3 posily z Chelsea: Marc Guehi, Joachim Andersen a zejména Connor Gallagher.

O motivaci nebude nouze. Ostatně viděli jsme nedávno, že s jistotou záchrany v kapse a nesvázanými nohami přijel Brentford. Za prvé Palace můžou vylepšit své umístění až k 8. místu, nejhůře by pak mohli být 14. Nejlepším umístěním v EPL bylo v roce 2015 10. místo, to tam hrál ještě Bolasie.

Za druhé, ve hře je překonání rekordu v počtu nasbíraných bodů v Premier League, zatím mají 45, maximum byl zisk 49 v sezóny 2018/19. Stejně to bylo i v úvodní sezóně 1992/93, ale tam to tehdy znamenalo 20. z 22 míst a sestup.

Současně The Eagles vědí, do čeho letí, takže cestují k zápasu až dnes, aby se vyhnuli nočnímu neklidu, který panuje na Merseyside. Může se jim to vymstít, ale v boji o záchranu je vše dovoleno. Dvakrát Everton porazili, Will Hughes a spol. nás budou chtít trýznit i dál, ale přeci jen výhoda domácího hřiště je na naší straně.

Novinky z táborů

Everton kromě dlouhodobě zraněných (Patterson, Mina, Townsend) a vykartovaných Branthwaitea a Rondóna hlásí 3 uzdravené: Godfrey, Keane a van de Beek by měli být k dipozici. O jejich nasazení bude Frank uvažovat i vzhledem k jejich nedávnému výpadku ze zápasového tempa. Ale v obraně by se někdo hodil.

Očekáváme opatrnou taktiku na jistotu vzadu a osobně jsem zvědavý i na složení „útočné“ trojice. Když nastoupil DCL, Everton byl dvakrát tak gólovější, než bez něj. Anthony Gordon se mi zdál poslední zápasy unavený. Ale nezatracuji ho. Ve středu pravděpodobně nahradí Gomese snad doléčený Allan.

Borcům ze Selhurst Parku bude na tom Goodisonově určitě chybět Nathan Ferguson, Michael Olise a pravděpodobně také James Tomkins a James McArthur. Po menší krizi okolo vyřazení v semifinále FA Cupu s Chelsea se Eagles rozletěli a 4 zápasy neprohráli (2-2-0).

Bilance a zajímavosti

Navzdory prosincové a březnové porážce není bilance s Crystal Palace za poslední léta špatná.

Dnešní den, 19. května, před 38 lety, Everton zvítězil ve finále Anglického poháru nad Watfordem 2:0.

V roce 2005 jsme Palace nadělili 4 branky, tu poslední vstřelil James Vaughan. Do této doby je to stále nejmladší střelec historie Premier League – bylo mu tehdy 16 let a 270 dní.

Pokud utkání zahájí na hřišti Seamus Coleman, odskočí Leonu Osmanovi v počtu startů za Everton v EPL s 296 započatými na 4. místě. Víc má jen trio Howard-Baines-Jagielka. Ach.. COYB!

Co: Everton FC – Crystal Palace FC, dohrávka 33. kola Premier League
Kdy: 19. května 2022 ve 20:45
Kde: Goodison Park – Goodison Road, Liverpool, L4 4EL (kapacita 39 221)
TV: přímý přenos od 20:40 na stanici Premier Sport 2
Rozhodčí: Anthony Taylor Asistenti: Gary Beswick, Adam Nunn Čtvrtý rozhodčí: Kevin Friend
VAR: Mike Dean  Asistent VAR: Eddie Smart