Velká ztráta. Richarlison přestoupil ke Spurs

01/07/2022 6 Od Riči

Tottenham Hotspur zkompletoval příchod klíčového hráče výběru Franka Lamparda, za něhož by Everton mohl eventuálně zinkasovat 60 milionů liber.

25letý Richarlison netajil svůj záměr přestoupit do většího klubu, než jsou momentálně Toffees. I přesto ale odchází v dobrém, lze dokonce říct jako novodobá ikona.

Od svého příchodu v roce 2018 z Watfordu vstřelil 53 branek v 152 zápasech. Everton za poslední čtyři roky neměl lepšího střelce a je otázkou, zda najde někoho, kdo se bojovnému Brazilcovi aspoň dokáže přiblížit.

Pokud by se tak nestalo, klub si zadělává na obrovský problém. Richarlisonovy kvality nelze zpochybňovat, mnozí ho dokonce označovali za nejlepšího hráče kádru. Když byla potřeba, neskrýval se a svými výkony táhl mužstvo. Například v posledních deseti kolech loňské sezóny vstřelil šest branek a výrazně přispěl k záchraně v Premier League.

Richarlison měl samozřejmě i slabší stránky, jeho filmování a neefektivita v zakončení byly často ubíjející. Vzpomínat se ovšem bude na jeho zářné momenty, kterých bylo daleko více.

Částka přestupu nebyla oficiálně zveřejněna, podle důvěryhodných médií ale činí 50 milionů liber a dalších 10 milionů liber představují reálně dosažitelné bonusy. Nenacházet se v Everton v úzkých, kdy kvůli svému špatnému hospodaření, a tedy hrozbě porušení finančních pravidel musel prodávat (a ideálně co nejdříve), dá se předpokládat, že by 36násobný brazilský reprezentant odcházel za zajímavější částku.

Richarlison přišel na Goodison Park z Watfordu za balík čítající 35 milionů liber s pětimilionovými bonusy. Hornets nyní získají od Evertonu dva miliony liber. Aktivuje se totiž jejich klauzule, podle níž získají 10 procent z profitu následujícího přestupu, který bude dražší než 40 milionů liber.

O Richarlisonově náhradě se zatím jen spekuluje, nejčastěji se skloňují jména ofenzivních hráčů Emmanuela Dennise z Watfordu a Jesseho Lingarda, který je bez smlouvy po konci v Manchesteru United. Manažer Lampard by prý za inkasované peníze rovněž rád posílil střed pole, v tomto případě se zmiňuje univerzál Olexandr Zinchenko z Manchesteru City.