Američané chtějí koupit Everton už v červenci

29/06/2022 9 Od Riči

Britský deník Daily Telegraph přinesl exkluzivní novinku, podle níž hodlá americké konsorcium uzavřít dohodu o koupi Evertonu už do 21. července, kdy Everton odehraje přátelský zápas v Minnesotě.

Hlavním investorem konsorcia má být podnikatel Maciek Kaminiski se svou rodinou, jejichž bydlištěm je právě město na severu Spojených států amerických. Movitá rodina by ráda tým Franka Lamparda hostila už v pozici budoucích majitelů.

Podle Daily Telegraph je možné, že konsorcium vedené Peterem Kenyonem, bývalým výkonným ředitelem Manchesteru United a Chelsea, uzavře do 21. července dohodu o koupi s Farhadem Moshirim, vlastníkem 94,1procentního podílu v Evertonu. Posléze už by nemělo nic bránit tomu, aby celou transakci posvětilo vedení Premier League.

Maciek Kaminski (na úvodní fotce) dokonce před pár dny přicestoval do Liverpoolu. Sešel se s Moshirim a navštívil Bramley-Moore Dock, kde Everton staví nový 500milionový stadion, k jehož financování v plném rozsahu se Kaminski zavázal.

Americké konsorcium, kterého součástí je kromě Kenyona a Kaminiskiho také podnikatel John Thornton, se chystá odkoupit Everton za částku okolo 500 milionů liber a je i připraveno pokrýt splácení dluhů klubu.

Konsorcium rovněž hodlá poskytnout dostatek prostředků manažerovi Lampardovi s cílem přivést vytipované posily ještě v letním přestupovém okně. Lze předpokládat, že se kvůli tomu uzavřou nové výhodné sponzorské smlouvy, které Toffees pomohou vybřednout z aktuální svízelné finanční situace, kdy kvůli špatnému hospodaření dolehla na klub finanční pravidla, a tak nemůže konkurenceschopně utrácet na přestupovém poli.

Kaminiskiho a jeho rodinu trochu halí tajemství. Maciek Kaminiski se narodil v Polsku v roce 1958 a do USA emigroval se svými rodiči, již jako lékaři působili ve východní Africe. Hodnota jeho jmění nikdy nebyla zveřejněna, je pouze zmapováno, že své bohatství nabyl a zvětšuje díky investicím v maloobchodu a komerčních nemovitostech.

Podle zdroje Daily Telegraph je Kaminski dostatečně movitý na to, aby koupil Everton, zaplatil stavbu nového stadionu a dlouhodobě investoval do posil.

Kaminiski chce z Evertonu vytvořit vlajkovou loď svého nového portfolia, které má obsahovat akvizice ve sportovních klubech, médiích a zábavním průmyslu. Kvůli tomu už založil firmu Kam Sports.

Investora láká na Evertonu jeho historie, vášnivá fanouškovská základna, potenciál klubu a také velká možnost v podobě mistrovství světa 2026, které se bude konat ve Spojených státech, Kanadě, Mexiku a předpokládá se, že k fotbalu v USA přitáhne mnoho dosud nepolíbených osob a sponzorů.

Maciek Kaminiski je podle novinářských reportů dlouholetým fanouškem Premier League a v Evertonu touží na hřišti i mimo něj navázat na tradici „the people’s club“.

Jeho rodina se drží stranou bulváru, je ovšem zapojena do rodinného byznysu. Svou manželku Brendu potkal v Minneapolisu, kde studoval na Minnesotské univerzitě. Pár uzavřel sňatek už před 33 lety a vychoval čtyři děti. Syn Mikhail je obchodním partnerem otce, ve firmě Kam Sports mu patří manažerská pozice a předpokládá se, že oba zasednou v představenstvu Evertonu.

Dcera Kyle se stala právničkou, Coco zase reprezentovala Polsko v krasobruslení a třetí dcera Kit pracuje pro celosvětovou technologickou společnost. I když Maciek Kaminiski není příliš známý v Polsku, na své kořeny rozhodně nezapomíná a dodnes si ponechává americké i polské občanství.

Za Kaminiskiho nápadem investovat do Evertonu stojí Peter Kenyon, jenž jako vedoucí konsorcia prvně oslovil Moshiriho a v případě úspěšného převzetí by měl dostat ředitelskou pozici v klubu.