Everton – Nottingham Forest 1:1

21/08/2022 11 Od Petr

Remíza s nováčkem Premier League určitě nepřinesla mnoho radosti do srdcí příznivců Toffees. A to mohlo být ještě být ještě o poznání hůře, remízu na poslední chvíli zařídil Gray.

Vzájemné souboje Toffees a Tricky Trees v éře Premier League až do včerejšího dne nikdy neskončily remízou. Dlouho to vypadalo, že zápas skončí bez gólů, z tohoto pohledu se vše podstatné odehrálo v poslední desetiminutovce. I když se Frank Lampard konečně odvážil zařadit Salomona Rondóna do útoku, vzadu se spoléhal už tak trochu tradičně na pět obránců. Uprostřed zálohy dostali šanci Davies a Iwobi, který si odkroutil svůj stý zápas v dresu Karamelek. Z křídel našeho hroťáka měli podporovat Gray a Gordon. Manažer hostí Steve Cooper měl určitě z čeho vybírat, vzhledem k nedávné značné investici do kádru a rekordní aktivitě na přestupovém poli. Pouze na lavičce náhradníků však zůstala rekordní posila Morgan Gibbs-White či Emmanuel Dennis. Do brány Nottinghamu se postavil Dean Henderson, toho času na hostování z MUFC, nebezpečí pro obranu domácích měli představovat hlavně Lingard, Awoniyi a Johnson.

První půle

Do zápasu vstoupili domácí aktivněji, první dvacetiminutovka nabídla několik pološancí před bránou Hendersona, slibně vypadala hned první Grayova standardka, po které se před bránou objevil Davies, bohužel byl na míč trochu krátký a netrefil. Stejně to dopadlo i v desáté minutě, kdy střílel stejný hráč zpoza vápna těsně vedle tyče. O čtyři minuty později následovala prudká střela levačkou od Gordona, tu Henderson dokázal vyrazit, problém mu nedělal ani následný pokus Graye. Úvod rozhodně vypadal dobře, Everton měl více šancí, dařilo se kombinačně, a to se pochopitelně líbilo místním fans, kteří o sobě dávali často a hlasitě vědět.

Slibný úvod gól nepřinesl…

…a tak o sobě dali vědět i hosté. První zákrok si připsal Pickford v 19. minutě, kdy Williams pálil už dost z úhlu, pro Pickforda ideální na zahřátí. O chvílí později po další standardce domácích Gray našel na zadní tyči osamoceného Daviese, ten bohužel nedokázal míč ani zpracovat, proto z toho nic nebylo. Každopádně šance dobrá, jen to zakončení…Na druhé straně se po ztrátě Tarkowského dostal k míči Awoniyi. Tato akce tak trochu charakterizovala snažení Nottinghamu v celém zápase, nerozhodnost na míči vedla ke slabé střele, se kterou Pickford neměl žádný problém. Další šance přišla v minutě třicáté, kde si míč při standardce připravil Gray a z hranice vápna pálil na první tyč do připraveného Hendersona. V první půli už se nic moc zajímavého neudálo, do šaten se šlo za bezbrankového stavu.

Druhé dějství

Do druhé půle nastoupily týmy beze změn, podprůměrný výkon na hrotu se Rondón se snažil napravit v 52.minutě, kdy si zády k bráně přebral míč a pálil z otočky – bohužel těsně vedle. Dál už se na to nevydržel dívat ani Frank Lampard, proto Rondóna o pět minut později vystřídal McNeil, zároveň odešel i Davies a pustil na hřiště Onanu. O chvíli později se na hřiště dostala i historicky nejdražší posila Nottinghamu Gibbs-White. V 62.minutě se opakoval známý scénář, Gray centruje na první tyč, připravený Henderson vyráží. Skvěle se Henderson ukázal také o deset minut později, kdy Gordon dostal ideální přihrávku od výborně hrajícího Iwobiho a napálil míč ke vzdálenější tyči. Střela dobrá, zákrok gólmana bohužel ještě lepší. Na druhé straně pálil po akci Gibbs-White vedle Williams.

Dva góly v posledních deseti minutách

Nejpodstatnější část utkání přišla až nakonec. V 81. minutě střílel zpoza vápna střídající Yates, Pickford jen vyrazil do strany, kam si naběhl nikým nehlídaný Johnson a pohodlně poslal míč do protipohybu domácího gólmana. Doslova jako blesk z čistého nebe pak přišlo vyrovnání. Na tvorbu postupného útoku rezignoval Pickford a poslal míč přes celé hřiště na rozběhnutého Graye. Stejně tak naštěstí rezignovali obránci Nottinghamu na zmíněný centr, a proto Gray pohodlně překonal Hendersona. Vedení mohl urvat v třetí minutě nastavení Gordon po dalším zkratu obrany Nottinghamu. Bohužel se mu nepodařilo zakončit ideálně a výborně vyběhnuvší Hendeson jen podtrhnul svůj povedený výkon.

Góly: 88. Demarai Gray  – 82. Brennan Johnson
Žluté karty: 21. Anthony Gordon 35. Alex Iwobi 60. Amadou Onana – 20. Joe Worrall, 29. Neco Williams

Everton FC: Jordan Pickford, Mason Holgate, Conor Coady, James Tarkowski, Nathan Patterson, Tom Davies (57. Amadou Onana), Alex Iwobi, Vitalij Mykolenko, Anthony Gordon, Salomón Rondón (57. Dwight McNeil), Demarai Gray
Nottingham Forest: Dean Henderson, Joe Worrall, Steve Cook, Scott McKenna, Neco Williams, Orel Mangala (55. Ryan Yates), Lewis O’Brien, Harry Toffolo, Jesse Lingard (84. Cheikhou Kouyaté), Brennan Johnson, Taiwo Awoniyi (61. Morgan Gibbs-White)

Rozhodčí: Andre Marriner Diváci: 39 271